Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Οι αρετές και το χέσιμο.

Παναγιώτης Οικονομίδης


Συγνώμη [συν+γνώμη]. Μια παρεξηγημένη λέξη. Συντάσσεται με το ρήμα ζητώ.
Ζητώ συγνώμη.
Η φράση ‘’ζητώ συγνώμη’’ σημαίνει μετακινούμαι από την προηγούμενη γνώμη μου και ζητώ την άδεια ή την αποδοχή, να έχω την ίδια γνώμη, με αυτόν από τον οποίο ζητώ την ‘’συγνώμη’’.

Συγχώρεση [συν+χώρος]. Μια ακόμα παρεξηγημένη λέξη. Συντάσσεται με το ρήμα ζητώ. Ζητώ συγχώρεση.
Ζητώ την αποδοχή συνύπαρξης στον κοινό χώρο παρά το λάθος μου.

Η συγνώμη είναι βασιλική αρετή γιατί απαιτεί βαθιά κατανόηση της δυνατότητας να μετακινείται ο άλλος, του προς τα που μετακινείται και αν αυτό βαίνει προς το συμφέρον της κοινότητας. Η έκφραση αναφέρεται στην εποχή που ‘’βασιλιάδες’’ ήταν αυτοί που συγκέντρωναν τις αρετές για να υπηρετούν με αυτές την κοινότητα.

Η συγχώρεση είναι θεϊκή αρετή γιατί μόνο η θεϊκή οντότητα μπορεί να αποδεχτεί τους πάντες με τις αμαρτίες τους μέσα στο όλον το οποίο η οντότητα αυτή ενσαρκώνει.

Η διαφορά των δύο εκφράσεων είναι ουσιώδης και δεν πρέπει να μπερδεύουμε την ‘’συγνώμη’’ με την ‘’συγχώρεση’’, γιατί τότε είναι που η συγνώμη γίνεται μισό χέσιμο.
Όταν χάνεται το φιλότιμο,γιατί κρύβει την αδυναμία της αναγνώρισης του σφάλματος πίσω από την μετάθεση της γνώμης.

Να οριοθετηθούμε σε σχέση με τις ‘’συγνώμες’’ που ‘’ανεβάζουν’’ τα λαϊκ στον λογαριασμό της μιας ή της άλλης περσόνας της τηλεόρασης, του αθλητισμού, της ‘’Πολιτικής’’ ή όποιου άλλου εσμού.
Να οριοθετηθούμε σε σχέση με την ουσία της ‘’συγνώμης’’ των εσμών. Γιατί εμείς δεν είμαστε το ‘’τάργκετ γκρουπ’’ τους. Δεν ανήκουμε στους ‘’λύκους’’.

Γιατί τελικά δεν κοστίζει τίποτα να γράψεις μια μπαρούφα πάνω στην μπλούζα σου και να βγεις φωτογραφία ή να ανεβάσεις ένα meme στα socialmedia.

Ο Βίλχελμ Στέκελ είχε πει ότι ο γνώρισμα του ανώριμου ανθρώπου είναι ότι θέλει να πεθάνει ευγενικά για μια υπόθεση. Γνώρισμα του ώριμου ανθρώπου είναι ότι θέλει να ζήσει ταπεινά γι’ αυτήν. 




Παναγιώτης Οικονομίδης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου