Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε γη και ύδωρ στο νέο Ψυχρό Πόλεμο του ΝΑΤΟ

Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός


Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και η συνάντηση των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G7) ολοκληρώθηκαν την περασμένη βδομάδα, με την δυτική συμμαχία να ξεκαθαρίζει τους στόχους της κατά της Ρωσίας, του Ιράν και ιδιαίτερα της Κίνας, την οποία χαρακτηρίζει ως “συστημική πρόκληση” για την Δύση. Στο παραπάνω σκηνικό ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, ο Αμερικανός πρόεδρος πήγε ένα βήμα παραπάνω από τις δεσμεύσεις για οικονομικό πόλεμο και γεωστρατηγική αντιπαράθεση, αναφέρθηκε στην “ιερή, αμετακίνητη υποχρέωση” των ΗΠΑ στο άρθρο 5 της ευρωατλαντικής συμμαχίας, το οποίο προβλέπει την συλλογική άμυνα σε περίπτωση επίθεσης σε κράτος-μέλος. Σε μια διαφορετική τακτική από τον μοναχικό δρόμο του προκατόχου του σε αυτήν την νεοψυχροπολεμική αντιπαράθεση, ο σημερινός εκπρόσωπος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού επιχειρεί να καταστήσει την πολεμική στρατηγική των ΗΠΑ σε υπόθεση ολόκληρης της δυτικής συμμαχίας, με καρότο την αμερικάνικη στρατιωτική και χρηματοοικονομική ισχύ.

Χαρακτηριστική της νέας στρατηγικής της Ουάσιγκτον είναι η αναθέρμανση των σχέσων με τους στρατηγικούς δυτικούς συμμάχους, παράλληλα με την σύγκλιση τους με τις περιφερειακές συμμαχίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Για τον λόγο αυτό, πέρα από τα βασικά της μέλη (Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, HΠΑ) και την ΕΕ, στη φετινή σύνοδο των G7 συμμετείχαν επίσης με η Ινδία, η Νότια Αφρική, Νότια Κορέα και Αυστραλία, με στόχο να παίξουν ενεργότερο ρόλο στην ψυχροπολεμική αντιπαράθεση. Στα πλαίσια του “άξονα προς την Ασία” που εγκαινιάστηκε από την προεδρία Ομπάμα και συνεχίστηκε από τον Τραμπ και σήμερα τον Μπάιντεν, η Ν. Κορέα και η Ινδία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τον περιορισμό της Κίνας, ενώ η Αυστραλία πρωτοστατεί μαζί με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στο νέο Ψυχρό Πόλεμο, εφαρμόζοντας νεομακαρθικές κοινωνικές πολιτικές και απαιτώντας την καταβολή αποζημιώσεων από την Κίνα για τον COVID-19. Η Αφρική και οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι επίσης ένα σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης του οικονομικού περιορισμού της Κίνας, που φτάνει μέχρι τον λεγόμενο “πόλεμο των εμβολίων”.

Στο παραπάνω πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά την εθελοδουλία της στον ιμπεριαλισμό του ΝΑΤΟ, υιοθετώντας τη νεοψυχροπολεμική ρητορική σε βαθμό γραφικότητας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει δηλώσεις πριν και μετά την Σύνοδο Κορυφής, αναφερόμενος σε “αυταρχικά καθεστώτα που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο προκειμένου να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς” της Δύσης. Τα παραπάνω λόγια, έρχονται σε μια περίοδο όπου η νέα αμερικάνικη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έρχεται να υιοθετήσει τις θεωρίες συνωμοσίας του περί “εργαστηριακής διαρροής” κορονοϊού από το εργαστήριο, οι οποίες διατυπώθηκαν πρώτα από το Ντόναλντ Τραμπ και την διεθνή ακροδεξιά. Οι παραπάνω συνωμοσιολογίες έχουν καταρριφθεί επανειλημμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την διεθνή επιστημονική κοινότητα, ενώ χρησιμοποιούνται ως μέσο πολιτικής απομόνωσης και επιβολής εξοντωτικών οικονομικών κυρώσεων στην Κίνα. Στρέφονται επίσης ενάντια στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για “δράση και όχι στιγματισμό”, κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Στην προσπάθεια του να κερδίσει την αμερικάνικη εύνοια στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε για μια ακόμη φορά γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επιπλέον υποσχόμενος ακόμα μεγαλύτερες πολεμικές δαπάνες και στρατιωτικές δυνατότητες για το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το παράθυρο να “επανεξεταστούν” οι διμερείς οικονομικές σχέσεις με την Κίνα, σε περίπτωση που κριθούν επικίνδυνες για την συμμαχία.

Ως Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός (ΠΑΚΣ) καταδικάζουμε την συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στον νέο Ψυχρό Πόλεμο των δυτικών ιμπεριαλιστών και την υιοθέτηση συνωμοσιολογικών σεναρίων που προσβάλουν τον αγώνα που δίνει η ανθρωπότητα υπέρ της υγείας και της ζωής. Το ίδιο ισχύει και για την νέα κούρσα εξοπλισμών του ΝΑΤΟ για τον περιορισμό των αντιπάλων του, την στιγμή που απαιτείται ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και της υγείας. Τέλος, στεκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε σκέψη για κυρώσεις ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, του οποίου ο δολοφονικός χαρακτήρας εκδηλώθηκε απροκάλυπτα κατά την διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης υγείας.


Πηγή:kommon



Η Σφήκα: Επιλογές






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου