Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Οικολογική αγωγή ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Νίκη Σταματοπούλου


Οικολογική αγωγή Vs κλιματικής αλλαγής

Οικολογική αγωγή Vs κλιματικής αλλαγής. Είναι άραγε μια καίρια λύση; Η κλιματική αλλαγή τις συνέπειες της οποίας ήδη βιώνουμε, μπορεί να αναχαιτιστεί από τη γαλούχηση των ατόμων στα πλαίσια της οικολογικής αγωγής; Ίσως προλαβαίνουμε αν συνετιστούμε. Παρόλο που η πρώτη μνεία για την κλιματική αλλαγή έγινε πολλά χρόνια πριν, ο άνθρωπος αδιαφορούσε ή επικέντρωνε την προσοχή του σε άλλους τομείς. Η οικολογική αγωγή δεν ήταν στις προτεραιότητές του. Αλλά και αργότερα με την είσοδο στον 21ο αιώνα παρά τις επισημάνσεις των ειδικών, τα όσα έχουν γίνει ίσως να μην αρκούν και το μέλλον φαίνεται δυσοίωνο.

Οι πρώτες αναφορές στον όρο «κλιματική αλλαγή»

Το 1969, ο διακεκριμένος κλιματολόγος Μάικλ Οπενχάιμερ του Πανεπιστημίου Πρίνστον, ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό του ΜΙΤ στάθηκε σε ένα άρθρο διαφορετικό από τα άλλα, με τίτλο «Η τροποποίηση του πλανήτη Γη από τον άνθρωπο».

Επί δεκαετίες, επικεντρώθηκε στο πώς η τήξη του πάγου απειλεί τις πόλεις και ενημέρωσε το Κογκρέσο για την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης. Το 2007, ο ίδιος, άλλοι συντάκτες της IPCC και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, βραβεύθηκαν με Νομπέλ Ειρήνης για τη δουλειά τους.

Η μακρά σταδιοδρομία του αποκαλύπτει την προσπάθειά του να αναδείξει τη σημασία της κλιματικής αλλαγής. Ο γνωστός κλιματολόγος βίωσε μια οικολογική αφύπνιση μετά τη διαρροή μιας πετρελαιοκηλίδας στον ωκεανό, κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα, το 1969. Η δράση ακτιβιστών οδήγησε στην πρώτη Ημέρα της Γης, στις 22 Απριλίου 1970. Ο ίδιος την πέρασε διδάσκοντας εθελοντικά μαθητές δημοτικού στο Σικάγο, για τον πλανήτη. Παρείχε έτσι για πρώτη φορά οικολογική αγωγή.

Η κλιματική αλλαγή προ των πυλών;

Αναμφίβολα από τότε πέρασαν πολλές δεκαετίες και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πλέον όλες τις περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Ορισμένες περιοχές πλήττονται συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα και βροχοπτώσεις, ενώ άλλες δοκιμάζονται από μεγάλης έντασης καύσωνες και ξηρασίες.

Παράλληλα οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η κλιματική αλλαγή θα έχει ήδη επιπτώσεις στην υγεία και πως θα δούμε αλλαγές στην κατανομή ορισμένων ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό καθώς και φορέων νόσων. Οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες.

Ο ρόλος της οικολογικής αγωγής

Επομένως μεταξύ άλλων μέτρων, ο ρόλος της οικολογικής αγωγής καθίσταται καταλυτικός. Είναι απαραίτητο να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας σχετικά με τις αξία του φυσικού περιβάλλοντος. Να τα βοηθήσουμε να υιοθετήσουν μια διαφορετική στάση ζωής απέναντι στη φύση. Να τα ωθήσουμε σε δραστηριότητες ώστε να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση ως μαθητές τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Να δημιουργήσουμε κίνητρα και να προωθήσουμε τον εθελοντισμό. Να περάσουμε το μήνυμα πως όσον αφορά το περιβάλλον η προσπάθεια είναι αέναη. Και πάνω από όλα να συνειδητοποιήσουμε εμείς ως ενήλικες αλλά και οι ενήλικες που θα μας διαδεχτούν πως όπως λέει χαρακτηριστικά μια γνωστή ινδιάνικη παροιμία «Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας». Και ό,τι το δανειζόμαστε έχουμε χρέος να το παραδώσουμε αλώβητο!



Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

https://sites.google.com/site/kyttaronewearth/archeia/periballontike-agoge-kai-ekpaideuse

https://ec.europa.eu/clima/change/consequences_el

Πηγή:maxmag



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου