Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Γενικευμένο διαδικτυακό φακέλωμα με πρόσχημα την προστασία των παιδιών



Πρόταση κανονισμού σχετικά με τη «χρήση τεχνολογιών για την επεξεργασία δεδομένων με σκοπό την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο» υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο. Πίσω από τον διακηρυγμένο στόχο της αντιμετώπισης του αποτρόπαιου φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, οι προβλέψεις του κανονισμού δεν οδηγούν στην προστασία των ανηλίκων, αλλά στον ακόμα πιο ασφυκτικό περιορισμό δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η υπαρκτή ανάγκη της προστασίας των παιδιών από τόσο επικίνδυνες εγκληματικές πράξεις ανατίθεται με προκλητικό τρόπο στη διακριτική ευχέρεια των μεγάλων ομίλων του διαδικτύου και των επικοινωνιών, ενώ την ίδια στιγμή ξηλώνεται το απόρρητο των επικοινωνιών και κάθε προστασία δεδομένων κίνησης, με τις σχετικές πληροφορίες να παραδίδονται στα χέρια των μονοπωλίων του χώρου.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε την πρόταση κανονισμού, καταγγέλλοντας τη χυδαία αξιοποίηση της ανάγκης προστασίας των παιδιών και αναδεικνύοντας τους πραγματικούς στόχους του συγκεκριμένου νομοθετήματος με άμεση ισχύ στα κράτη - μέλη.

Βάζουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Η πρόταση κανονισμού που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο καταργεί οποιαδήποτε προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας σαν δικαιολογία την προστασία των παιδιών από σεξουαλική κακοποίηση και την άγρα παιδιών μέσω διαδικτύου. Επιτρέπει τη χρήση ειδικών τεχνολογιών από τους παρόχους (όπως εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, αλγόριθμοι, μοτίβα) «με τη σάρωση είτε του περιεχομένου, όπως εικόνες και κείμενο, είτε των δεδομένων κίνησης επικοινωνιών» των χρηστών του διαδικτύου. Ο κανονισμός μεταφέρει την ευθύνη για τον εντοπισμό περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και την προστασία τους, καθώς και της δίωξης των δραστών τέτοιων απεχθών εγκλημάτων από το κράτος στους παρόχους υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών, δηλαδή στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής.

Μονοπώλια, ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις καταργούν το απόρρητο των επικοινωνιών και κάθε προστασία δεδομένων κίνησης, παραδίδοντάς τες στα χέρια των ομίλων, αξιοποιώντας τη λαϊκή ευαισθησία για την υπαρκτή ανάγκη της προστασίας των παιδιών στο διαδίκτυο. Με άλλα λόγια, «βάζουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», αφού είναι γνωστό ότι για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους οι όμιλοι των ψηφιακών μέσων και πλατφορμών δεν διστάζουν να φιλοξενούν και να διαδίδουν ακόμη και τις πιο αρρωστημένες πλευρές που γεννάει η σήψη του καπιταλιστικού συστήματος, όπως π.χ. προώθηση πορνογραφικού υλικού, ακόμη και του πιο ακραίου, on line πορνείας και κάθε είδους άρρωστων διαστροφών. Εάν ήθελαν πράγματι να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά, έστω και στα πλαίσια αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, θα ενίσχυαν τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με υποδομές, μέσα και προσωπικό. Δεν θα μετέθεταν την ευθύνη του κράτους στη διακριτική ευχέρεια των μεγάλων ομίλων του διαδικτύου και των επικοινωνιών και μάλιστα όταν η εμπειρία όλου του προηγούμενου διαστήματος έχει αποδείξει ότι οι επιχειρήσεις αυτές όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για την προστασία των παιδιών, αλλά αντίθετα στο κυνήγι του κέρδους γίνονται φορείς διευκόλυνσης και πολλαπλασιασμού των εγκλημάτων σε βάρος τους.

Ο κανονισμός επιτρέπει στους μεγάλους ομίλους την «προληπτική» παρακολούθηση των επικοινωνιών των πάντων και την αποθήκευση των σχετικών δεδομένων που συλλέγουν έως «και για 12 μήνες». Στους επιχειρηματικούς ομίλους επαφίεται να καθορίσουν το είδος και την έκταση της «παρακολούθησης» «στο βαθμό που είναι απαραίτητη», ενώ δεν προσδιορίζονται συγκεκριμένα ούτε καν οι «ειδικές τεχνολογίες» τη χρήση των οποίων επιτρέπει. Με τις τεχνολογίες αυτές επιτρέπεται η παρακολούθηση των επικοινωνιών με συστήματα «σάρωσης» εικόνων και βίντεο, καθώς και κειμένων. Για γέλια κυριολεκτικά είναι η πρόβλεψη ότι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι πάροχοι «δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να συνάγουν την ουσία του περιεχομένου των επικοινωνιών», αφού ο κανονισμός αφήνει τα πάντα στη θέληση των επιχειρήσεων, χωρίς έλεγχο από κανέναν. Το ίδιο προσχηματική είναι και η πρόβλεψη ότι η παρακολούθηση θα γίνεται «με αποκλειστικό σκοπό τον εντοπισμό και την αφαίρεση διαδικτυακού υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών», καθώς δεν είναι δυνατόν εκ των προτέρων να γνωρίζει κανείς ποιος είναι ο δυνητικός θύτης και το πιθανό θύμα, θεμελιώνοντας έτσι την ευχέρεια των επιχειρήσεων να παρακολουθούν το σύνολο των δεδομένων, των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), άλλων εφαρμογών γραπτών μηνυμάτων (chat), των δεδομένων κίνησης (ιστορικό περιήγησης των χρηστών στο διαδίκτυο), από τις εταιρείες παροχής διαδικτυακών - ψηφιακών υπηρεσιών.

Χυδαία εργαλειοποίηση της ανάγκης για προστασία των παιδιών

Στην πραγματικότητα ο κανονισμός δεν αφορά την προστασία των παιδιών, απλά την εργαλειοποιεί και μάλιστα χυδαία, ώστε στο όνομά της να επιτρέψει την εφ' όλης της ύλης παρακολούθηση των επικοινωνιών των πάντων, χωρίς καμία πραγματική συμβολή στην προστασία των παιδιών. Το μόνο βέβαιο είναι είναι ότι τέτοια μέτρα δίνονται «προίκα» από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις στους ομίλους για να αποκτήσουν και «με το νόμο» αυτό που ήδη συστηματικά κάνουν, δηλαδή πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων που για αυτούς είναι πολύ κερδοφόρο εμπόρευμα, και από την άλλη νομιμοποιούν τον χαφιεδισμό, το γενικευμένο φακέλωμα, τη συνεργασία των επιχειρηματικών ομίλων με τις κρατικές υπηρεσίες καταστολής που προμηθεύουν με δεδομένα και πληροφορίες ενάντια στο οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στοχοποιώντας ριζοσπάστες - αγωνιστές που παλεύουν για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Ο κανονισμός ξεσκεπάζει την κοροϊδία των οργάνων της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που κατοχυρώνουν δήθεν η ευρωενωσιακή νομοθεσία και ο GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων) της ΕΕ και των κρατών - μελών της. Επιβεβαιώνει την τεκμηριωμένη κριτική του ΚΚΕ ότι η νομοθεσία αυτή στην ουσία στο σύνολό της νομιμοποιεί την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, του απορρήτου των επικοινωνιών, τη μαζική παρακολούθηση και το φακέλωμα των πάντων, με βασικό στόχο τη δράση του ταξικού εργατικού - λαϊκού κινήματος για τη θωράκιση της καπιταλιστικής εξουσίας.

Αποδεικνύεται ότι στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος, όπου τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν ιδιοκτησία των μονοπωλίων και τα αστικά κράτη οργανώνουν τη συλλογή και την επεξεργασία τους γενικεύοντας τη μαζική παρακολούθηση και το φακέλωμα, η εργατική τάξη, ο λαός και τα παιδιά του βρίσκονται πολλαπλά εκτεθειμένοι τόσο στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, που γεννά φτώχεια, ανέχεια, κρίσεις και πολέμους, αλλά και σε φαινόμενα σήψης όπως συνολικά η εκμετάλλευση των παιδιών, η πολύμορφη κακοποίησή τους.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν την πρόταση, ενισχύοντας την πάλη τους ενάντια στον ασφυκτικό περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων που συστηματικά προωθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις, όπως της ΝΔ στη χώρα μας, παίρνοντας τη σκυτάλη από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Βάζοντας στόχο να περάσει η εξουσία στα δικά τους χέρια, όπου στο πλαίσιό της μπορούν να αναχθούν σε ύψιστη προτεραιότητα η προστασία και τα δικαιώματα των παιδιών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα του εργαζόμενου λαού.

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου