Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Εσάς σας κάλεσε η Δημοκρατία στο πάρτι της;




Εμένα δεν με κάλεσε πάντως. Κάλεσε τους αντιπροσώπους μου όμως, καθότι έχουμε αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

Τώρα πως με αντιπροσωπεύει η κυρία Γιάννα, η Ντόρα, δεν ξέρω να σου πω ακόμα. Ίσως στη πορεία κάτι σκεφτώ…

Έχω όμως άλλες απορίες.

Γιατί ένα πάρτι για την δημοκρατία αφορά μερικούς και όχι όλους.

Πρωτοκλασάτα ονόματα κυρίως και συνταίριασμα περίεργο, όπως οι απόγονοι χουντικών που σκότωναν παιδιά που επαναστατούσαν με μανάδες αδικοσκοτωμένων παιδιών που δολοφονήθηκαν επειδή επαναστατούσαν.

Τελικά αυτή η ΜΆΝΑ προσκαλέστηκε αλλά δεν πήγε.

Για δες που απλοί άνθρωποι διδάσκουν τελικά και όχι οι άριστοι…

Γιατί ένα πάρτι για την δημοκρατία, γίνεται στο προεδρικό μέγαρο και όχι στη πλατεία Συντάγματος; Εκεί που θα μπορούσαμε να πάμε όλοι να την γιορτάσουμε…

Εκεί στο Σύνταγμα, που δεν θα είχαμε κριτή ποιος είναι ο καλύτερος αντιπρόσωπος,των γραμμάτων ,ή της υγείας, ή του αθλητισμού ,πχ.

Και επειδή το «καλύτερο» είναι υποκειμενικό λέω εγώ και παρερμηνεύεται εύκολα, καλό θα ήταν να είχαμε λάβει πρόσκληση όλοι.

Όλοι όμως και όχι μόνο εκπρόσωποι μιας καμουφλαρισμένης δημοκρατίας , ακόμα και αντιπρόσωποι του αναρχικού χώρου.

Δημοκρατία δεν έχουμε?

Για την δημοκρατία δεν έγινε το πάρτι?

Η δημοκρατία δεν τους ενώνει όλους?

Η τάχα μου ενώνει μόνο τους άριστους με τα ακριβά συνολάκια ?

Γιατί λοιπόν δεν έγινε στο Σύνταγμα; μήπως γιατί το έχουν κουρελιάσει;

Λες να ντρέπονται;

Μπαααα… δεν τους έχω για τόσο ευαισθητοποιημένους και ευσυνείδητους.

Πιθανότατα δεν ήθελαν την πλέμπα ανάμεσα τους να τους θυμίζει ότι η δημοκρατία γιορτάζεται καθημερινά στην πράξη.

Μπορεί και να φοβήθηκαν ότι δεν θα είχαμε τρόπους και θα πιάναμε το φαγητό με το χέρι, ή θα μιλούσαμε με το στόμα γεμάτο φαγητό. Ή ότι θα φτύναμε καθώς θα κουβεντιάζαμε. Μπορεί πάλι να φοβήθηκαν ότι δεν θα κουβεντιάζαμε αλλά θα διαμαρτυρόμαστε. Ή να τους βρωμούσε το χνώτο μας, Άσε που ποτέ δεν ξέρεις πως θα γιορτάσει ένας λαός τη δημοκρατία και μάλιστα σε ακριβοπληρωμένους κήπους. Πώς το λέει η παροιμία; ααα ναι, «δώσε θάρρος στον χωριάτη να σου ανέβει στο κρεββάτι».

Τι και αν αυτός ο «χωριάτης» τους πληρώνει τα λούσα και την αριστεία για να κάνει πάρτι η Δημοκρατία που δεν θα τους καλέσει ποτέ….

Τι να ξέρει αυτός από Δημοκρατία; Πώς να σταθεί σε αυτόν τον κύκλο μάνα μου;

Αυτός ο χωριάτης λαός πιστεύει, ότι η Δημοκρατία δεν φοράει πανάκριβα συνολάκια μόνο αλλά μπορεί να ντυθεί και με φθαρμένα τζιν και απλά κοντομάνικα.

Πιστεύει πως η Δημοκρατία δεν θέλει λόγια σπουδαία και μεγάλα, από αντιπροσώπους που ξεχνούν αυτούς που θυσιάζονται για να σώσουν πρόσφυγες, ή ακυρώνει παρασημοφορήσεις ,όπως αυτή του Ιάσονα Αποστολόπουλου *.

Πιστεύει ακόμα πως Δημοκρατία δεν θέλει αντιπροσώπους του λαού, θέλει τον ίδιο τον λαό εκεί, να γιορτάσει.

Όχι λοιπόν εμένα δεν με κάλεσε η Δημοκρατία στο πάρτι της ,αλλά και να με καλούσε δεν θα πήγαινα. Γιατί εγώ την Δημοκρατία την θέλω με χλαμύδα και σανδάλια στους δρόμους, στα εργοτάξια, στους χώρους δουλειάς, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, ακόμα και στα πάρτι ναι . Αλλά σε πάρτι που είναι για όλους και όχι για ολίγους .

Και δεν μου φταίνε οι προσκλήσεις που εστάλησαν, αλλά αυτές που δεν εστάλησαν. Μου φταίνε αυτοί που έκαναν τις επιλογές αυτές, σαν να διάλεγαν ντομάτες στο μανάβη, άλλες για την σαλάτα και άλλες για τη σάλτσα.

Την Δημοκρατία λοιπόν, με δέλτα κεφαλαίο, τη θέλω στους νόμους της, στη καθημερινότητα του κόσμου, στο σεβασμό της πολιτείας στην κάθε ψυχή που απαρτίζει αυτή την πολιτεία και ας μη κάνει πάρτι ποτέ, αρκεί να είναι η πόρτα της ανοιχτή και να καλοδέχεται όλον τον κόσμο, να τον τιμά, να τον σέβεται και να το φιλεύει λίγο από το δίκιο που πρεσβεύει.

Τούτη η δημοκρατία που αυτοί γιορτάζουν μυρίζει αριστεία φτιασιδωμένη και είναι άρωμα βαρύ, δεν ταιριάζει σε όλους….




 * Ποιος είναι ο Ιάσονας Αποστολόπουλος

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είναι γνωστός τα τελευταία χρόνια για την πλούσια δράση του στη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα, όντας διασώστης και μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Mediterranea Saving Humans, καθώς και των πλοίων Mare Jono και Alex. Η δράση του Αποστολόπουλου εκτείνεται και πέραν των ελληνικών συνόρων, με πλήθος ταξιδιών του σε πληρώματα που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, με τον ίδιο να έχει δει από κοντά το καθεστώς της Ευρώπης – φρούριο να υψώνεται.

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είχε ανακοινωθεί πως θα λάβει τιμητική βράβευση για το έργο του από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέχρι που λίγες ώρες πριν την εκδήλωση, μία δημόσια παρέμβαση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μπογδάνου, «ανακοίνωσε» την ακύρωση της βράβευσης, πριν καν το υπουργείου Εξωτερικών που μοιράζεται την ευθύνη των τιμητικών διακρίσεων ενημερώσει το ίδιο το τιμώμενο πρόσωπο, και χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από την ίδια την Προεδρία της Δημοκρατίας.Πηγή:.ethnos





Λίλα Μήτσουρα: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου