Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Πράσινη Ανάπτυξη, το Ταμείο Ανάκαμψης και Πράσινες Μαλ@κί@@

Γιάννης Περάκης


Η Ελλάδα μας καίγεται. Είτε από τις φωτιές, είτε από τον καύσωνα. Έκλεισαν οι αλήτες τα εργοστάσια λιγνίτη της ΔΕΗ για την παραγωγή ρεύματος, για τα φωτοβολταικά. Από το 2019 μέχρι σήμερα έκλεισαν πέντε λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Της Καρδιάς Ι-ΙΙ, του Αμυνταίου Ι-ΙΙ, κλπ. Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνει το Green Tank μειώνεται η συνολική λιγνιτική ισχύ της χώρας κατά 27%.

«Οι επίσημες αποσύρσεις των τεσσάρων μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς είναι οι πρώτες μετά από αυτές της Πτολεμαΐδας III και IV το 2016 και οι πρώτες μετά την απόφαση για πλήρη απεξάρτηση της Ελλάδας από τον λιγνίτη ως το 2028 που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο του 2019», αναφέρει το Green Tank.
Αλλά στο καύσωνα αποδείχθηκαν ανεπαρκείς οι ιδιώτες, οι ΑΠΕ και το φυσικό αέριο.

Επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων τώρα

Μόνο μην ακούσω ότι μας δεσμεύουν οι Ευρωπαικές συνθήκες που υπέγραψαν οι προηγούμενες γονυπετείς κυβερνήσεις. Ο λόγος, ας τις εφαρμόσει πρώτα η Γερμανία:

Νέο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο λιγνίτη εγκαινιάστηκε στη Γερμανία και ξεκίνησε την λειτουργία του στις 30/05/2020!!!!!


Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Datteln 4 των 1.100 MW, που ανήκει στην Uniper και βρίσκεται στο Datteln στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, άνοιξε παρά το δηλωμένο σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης και οδηγίες της ΕΕ για τον τερματισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα στη χώρα.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα ακολουθώντας, χωρίς ουσιαστικές διαπραγματεύσεις έκλεισε τα δικά της εργοστάσια παραγωγής ενεργείας από λιγνίτη, οδηγώντας στην οικονομική καταστροφή περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοπόννησο (Μεγαλόπολη) και στη δυσπραγία χιλιάδες εργαζόμενους.

Στο βωμό του «ευρωπαϊσμού». Τα ίδια έκαναν οι «Μένουμε Ευρώπη» με την Ζάχαρη, τα τεύτλα, τον καπνό, την παράκτια αλιεία και σειρά άλλους παραγωγικούς τομείς, όπου ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες κατέστρεψαν την εγχώρια παραγωγή, ισοπεδώνοντας τοπικές κοινωνίες προς όφελος των πλέον πλούσιων χωρών της Ευρώπης!

Το ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο στην Γερμανία ειπώθηκε ότι είναι το τελευταίο θα συνδεθεί στο δίκτυο παραγωγής της χώρας και η κατασκευή του πήρε σχεδόν μια δεκαετία.

Αξιωματούχοι στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είπαν ότι προχώρησαν με τον Datteln 4, επειδή οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του θα αντισταθμιστούν από το κλείσιμο τεσσάρων άλλων εργοστασίων άνθρακα στην περιοχή. Δηλαδή αντισταθμίζουν όσα εργοστάσια άνθρακα κλείνουν;

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να είπε ότι θα κλείσει 84 από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με άνθρακα αλλά έως το 2038.

Η κυβέρνηση είπε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση «κοινωνικά υπεύθυνων λύσεων» για τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων νέων θέσεων εργασίας, νέων έργων υποδομής και πιθανώς να παρέχουν αποζημίωση σε επηρεαζόμενες εταιρείες (Βασική πηγή: satelitegr.blogspot.com, Iskra 25/07/2021).

Μείωση της τιμής του ρεύματος λόγω καύσωνα

Επιτέλους ας χρησιμοποιηθεί ορθά το άλλοθι των ανάλγητων νομιμοποιήσεων. Από τα μνημόνια, τις μειώσεις συντάξεων και μισθών, μέχρι και των τελευταίο εργατικό νομοσχέδιο. Η μαγική πρόταση:

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Αυτός είναι ο λόγος της μείωσης της τιμής του ρεύματος. Τα λεφτά που θα βρεθούν;;;;;Μα στο χρηματιστήριο της ενέργειας. Όποιος παίζει στο χρηματιστήριο μπορεί να κερδίσει αλλά μπορεί να χάσει. Τώρα έχασαν. Να ξηλωθούν να πληρώσουν το έλλειμμα της ΔΕΗ.
Εναλλακτικά από τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μήνυμα σε αποδέκτες και μη

Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν πανηγυρίζοντας το νόμο για το Ταμείο Ανάκαμψης, με θερμότατα λόγια και πανηγυρισμούς. Επιθυμούν διακαώς να τον εφαρμόσουν. Τι μας μένει;

Η δημιουργία ενός τρίτου πόλου, ικανού να τους σταματήσει. Ενός πόλου που να μπορούν να χωρέσουν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις της Αριστεράς, μαζί με τους έντιμους και νοήμονες πολίτες αυτής της χώρας.



Γιάννης Περάκης
Οικονομολόγος 



Γιάννης Περάκης: Σχετικά με το Συντάκτη


1 σχόλιο:

  1. Το κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη στην Πτολεμαίδα αποτελεί μια ακόμη θλιβερή απόδειξη, όπως είχα την ευκαιρία πολλές φορές να αναφερθώ, αυτής της απόλυτης, της τυφλής της επικινδυνης υποτέλειας της πατρίδας μας, από του ΕΞΩ. Αν αυτή δεν παταχθεί, η Ελλάδα είναι χαμένη....μεταξύ και πολλών άλλων σε όλους τους τομείς, η υποτελής χώρα μας καταστρέφει, κατόπιν έξωθεν εντολών, καταστρέφει ένα προς ένα στοιχείο της επιβίωσής της. Τυφλά, σέρενεται και υπακούει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή