Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Εμφιαλωμένο νερό: Πόσο ακριβώς επηρεάζει το περιβάλλον;

Κόσμος


Δε χρειάζεται να είναι επιστήμονας κάποιος για να καταλάβει πως το εμφιαλωμένο νερό επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον περισσότερο από το νερό βρύσης. Πόσο ακριβώς όμως; Μία νέα έρευνα στην Ισπανία υπολόγισε τους αριθμούς και τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά. Στη Βαρκελώνη των 1.6 εκατομμυρίων ανθρώπων, το 58% καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό, έστω και περιοδικά. Η μελέτη εκτιμά τις επιπτώσεις αν κάθε κάτοικος έπινε αποκλειστικά εμφιαλωμένο νερό.

Κάτι τέτοιο θα κόστιζε επιπλέον $83.9 εκατομμύρια ετησίως, κάτι που λόγω της εξαγωγής και επεξεργασίας πρώτων υλών θα οδηγούσε στην εξαφάνιση 1.43 ειδών ζώων το χρόνο. Η καθολική χρήση εμφιαλωμένου νερού θα είχε 1.400 φορές μεγαλύτερο αντίκτυπο στα οικοσυστήματα και 3.500 φορές μεγαλύτερο κόστος σε πόρους, σε σύγκριση πάντα με το να πίνουν όλοι στην πόλη μόνο νερό βρύσης.

Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική επίπτωση των εμφιαλωμένων νερών οφείλεται στα υλικά που απαιτούνται (π.χ. συσκευασία) και στην ενέργεια που χρειάζεται η παραγωγή του εμφιαλωμένου νερού σε σχέση με το νερό βρύσης.΄
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και την ασφάλεια του νερού. Ωστόσο το ρίσκο για την υγεία από το νερό βρύσης θεωρείται πολύ μικρό. Στη Βαρκελώνη, αν όλοι επέλεγαν νερό βρύσης, το προσδόκιμο ζωής θα έπεφτε μόλις κατά δύο ώρες ανά άτομο, ενώ αν το νερό βρύσης περνάει από σύστημα φιλτραρίσματος, οι επιπτώσεις είναι αμελητέες.

Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να είναι η γεύση, η οσμή, το marketing των εταιριών εμφιαλώσεως και η γενικότερη έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού στο νερό βρύσης.


Η κατανάλωση του εμφιαλωμένου νερού έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και πρέπει να είμαστε όλοι ενήμεροι για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όχι μόνο της παραγωγής του πλαστικού αλλά και της απόρριψής του. 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science of the Total Environment.Πηγή:unboxholicsΗ Σφήκα: Επιλογές
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου