Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΗ: Το μεγάλο ξεπούλημα μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου – Το ποσοστό του Δημοσίου στο 34%

Ελλάδα


Ακόμα μεγαλύτερο ξεπούλημα της ΔΕΗ, μέσα από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (ΑΜΚ).

Συγκεκριμένα η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ΑΜΚ ύψους έως 750 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι πως υλοποιείται το μεγάλο ξεπούλημα και πλέον το ποσοστό που κατέχει το Δημόσιο θα μειωθεί από το 51%, στα επίπεδα του 34%.

Με ανακοίνωσή του το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ (βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα) αναφέρουν πως στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της «αγοράς» και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority).

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, στόχος είναι να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8,4 δις μέχρι το 2026, ώστε να φτάσει τα 9,1 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών σταθμών), να επεκταθεί σε γειτονικές «αγορές» της νοτιοανατολικής Ευρώπης και να αποκτήσει «αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο».

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την ΑΜΚ έχει συγκληθεί για τις 19 Οκτωβρίου 2021 και η διαδικασία της αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Τις τιμές του ρεύματος που έρχονται θα τις… ρυθμίσει η «αγορά», η οποία συνήθως… αυτορρυθμίζεται αυξάνοντας τις τιμές.


Πηγή:imerodromos



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου