Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Από το 2016 μέχρι σήμερα 113 εργάτες δεν επέστρεψαν στο σπίτι τους μετά το μεροκάματο



113 νεκρούς εργάτες σε χώρους δουλειάς καταγράφει το 902.gr σε ρεπορτάζ του από το 2016 έως και σήμερα... 113 εργάτες που δεν επέστρεψαν στο σπίτι τους μετά το μεροκάματο. Και πόσοι ακόμη που σακατεύτηκαν, που τραυματίσθηκαν και κινδύνεψαν. Και πόσοι ακόμη που μπορεί να μην έγινε ποτέ γνωστός ο θάνατός τους, να μην βγήκε ποτέ από τον χώρο δουλειάς η τραγική είδηση.

Δεν φταίει η «κακιά στιγμή», ούτε είναι «μεμονωμένα περιστατικά». Αντίθετα, «είναι το αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών». Είναι εργοδοτικά εγκλήματα λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Είναι εργοδοτικά εγκλήματα "σήμα κατατεθέν" του άδικου, εκμεταλλευτικού συστήματος, που υπηρετείται από όλες τις κυβερνήσεις. Αφορά εργάτες και εργάτριες μίας σειράς κλάδων όπως των κατασκευών, των μεταφορών, των ΟΤΑ, των τροφίμων, του μετάλλου, του τουρισμού κ.ά.

Από το 2016 το 902.gr άνοιξε το φάκελο «εργατικά "ατυχήματα"» με ρεπορτάζ, ανταποκρίσεις και συνεντεύξεις από εργαζόμενους, επιστήμονες και φορείς που ασχολούνται με το θέμα.

Ο Φάκελος καταγράφει την αιτία:

«Δεν πρόκειται για "ατυχή" γεγονότα. Η έλλειψη των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι κυβερνητικές πολιτικές και οι εργοδοτικοί σχεδιασμοί που οδηγούν στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης έχουν μετατρέψει τους χώρους σε αρένες θανάτου. Το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα θυσιάζει την υγεία και τη ζωή των εργατών στο βωμό του κέρδους των μονοπωλίων». 


Πηγή:902.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου