Περιβάλλον
Από το 2016, η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη νήσο Πάτροκλος αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος για τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση Healthy Seas και τους εθελοντές δύτες της Ghost Diving. Ο λόγος είναι οι τόνοι άχρηστων διχτυών που έχουν εγκαταλειφθεί μέσα στον βυθό από παλιά μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας. Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών ΝΑΤURA 2000 ενώ επίσης προστατεύεται εξαιτίας της ιστορικής και αρχαιολογικής της σημασίας.
Υπολογίζεται ότι 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων χάνονται ή εγκαταλείπονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς κάθε χρόνο. Τα δίχτυα, που μοιάζουν σχεδόν αόρατα μέσα στο νερό, συνεχίζουν να παγιδεύουν και να σκοτώνουν θαλάσσια ζώα, υποβαθμίζουν το περιβάλλον και ρυπαίνουν τη θάλασσα με μικροπλαστικά.
Στις 2 και 5 Δεκεμβρίου, ομάδα δυτών από την Ελλάδα, την Ολλανδία και την Αγγλία, κατάφεραν να ανασύρουν συνολικά 3 τόνους «δίχτυα φαντάσματα» από τον Αργοσαρωνικό. Οι επτά ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές χρειάστηκαν 2 καταδύσεις διάρκειας 60΄ η καθεμία για να απεμπλέξουν και να ανασύρουν τα δίχτυα από το βυθό, στην επιφάνεια. Στο πλαίσιο της δράσης, κινητοποιήθηκαν αλιείς της περιοχής που βοήθησαν στη συλλογή των διχτυών και τη διακομιδή τους στο σημείο συλλογής, στο Λαύριο, απ' όπου σύντομα θα μεταφερθούν για καθαρισμό και επεξεργασία.
«Το υποθαλάσσιο περιβάλλον βάλλεται όσο ποτέ άλλοτε από προκλήσεις και κινδύνους που υποβαθμίζουν τη θαλάσσια ζωή και κατ' επέκταση, την ποιότητα ζωής μας. Ως δύτες, είναι χρέος μας να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να μειώσουμε τις εστίες κινδύνου που δημιουργούνται από τα εγκαταλελειμμένα θανάσιμα αυτά αλιευτικά εργαλεία και να τα απομακρύνουμε από τις θάλασσές μας,» είπε ο Νίκος Βαρδάκας, συντονιστής της εθελοντικής ομάδας Ghost Diving Greece. «Οι δράσεις μας αποτελούν ομαδική και συλλογική προσπάθεια. Η συμμετοχή όλο και περισσότερων εθελοντών δυτών είναι καίριας σημασίας για την επιτυχία τους. Θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε ακόμη περισσότερους δύτες να μοιραστούμε μαζί το σημαντικό αυτό έργο αλλά και την συναρπαστική εμπειρία,» πρόσθεσε.
Τα δίχτυα που ανασύρθηκαν στις 2 και 5 Δεκεμβρίου είναι φτιαγμένα από νάιλον και αποτελούν ιδανική «πρώτη ύλη» για την εταιρεία Aquafil η οποία θα τα ανακυκλώσει, μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα, σε υψηλής ποιότητας νήμα ECONYL®. Το νήμα αυτό χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιώσιμων προϊόντων όπως κάλτσες, αξεσουάρ, μαγιό, χαλιά, κ.ά.
Στην Ελλάδα, η Healthy Seas συνεργάζεται από το 2017 με τη startup βιώσιμης αλιείας, Eναλεία, η οποία είναι υπεύθυνη για τους σταθμούς συλλογής των διχτυών και υποστηρίζει έμπρακτα δράσεις πρόληψης θαλάσσιας ρύπανσης με αλιείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου