Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Οδησσός, 02/05/2014... Ένα από τα μεγαλύτερα ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ εγκλήματα



- Οδησσός, 02/05/2014... 

Ένα από τα μεγαλύτερα ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ εγκλήματα σε αυτά τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, αλλά και στην Ιστορία της Ανθρωπότητας μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα γεγονότα είναι γνωστά, αλλά καλό είναι να τα ξαναθυμόμαστε, έστω και σε περίληψη: Η Οδησσός, πόλη που ανήκε μόνο γεωγραφικά και διοικητικά στην Ουκρανία μετά το 1991, αφού διακρινόταν ανέκαθεν από τον πολυεθνικό, πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της, γίνεται στόχος των νεοναζί που μόλις πριν 2μιση μήνες έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο με ένα ενορχηστρωμένο από τη «συλλογική Δύση» στρατιωτικό και πολιτικό πραξικόπημα. 

Οι Οδησσίτες, γνωστοί για το ελεύθερο πνεύμα τους (και για το «διαπεραστικό» χιούμορ τους) αντιδρούν στο πραξικόπημα του «Μαϊντάν» και διοργανώνουν το δικό τους «Αντι-Μαϊντάν» στην κεντρική πλατεία της πόλης, το Κουλικόβο Πόλιε.
 
- Ορδές νεοναζί από διάφορες οργανώσεις (Δεξιός Τομέας, Σβομπόντα, Εθνικός Κορμός κλπ) υπό την καθοδήγηση ανώτατων στελεχών τους που συμμετείχαν και στο «Μαϊντάν» του Κιέβου, επιτίθενται στην κατασκήνωση των υποστηριχτών της Δημοκρατίας και εξωθούν τους τελευταίους στο εσωτερικό του - γειτονικού προς την πλατεία - κτηρίου των Συνδικάτων της πόλης. 

Στην πραγματικότητα ήταν μια προμελετημένη κίνηση, σε απόλυτη σύμπνοια και συνεργασία με τις Ειδικές Δυνάμεις της νεοσύστατης Εθνοφρουράς της Ουκρανίας. Μέλη της τελευταίας, με τη βοήθεια ελικοπτέρων, έκαναν εισβολή στο κτήριο από την κορυφή του και άρχισαν τις εκκαθαρίσεις από τους επάνω ορόφους. 
Όσοι, τρομοκρατημένοι, κατάφεραν να γλιτώσουν από εκεί, κατέφυγαν στους χαμηλότερους ορόφους, όπου ουσιαστικά συνωστίστηκαν με τους επίσης τρομοκρατημένους διαδηλωτές που εισήλθαν στο κτήριο από το κυνηγητό των νεοναζί. 

Και τότε ξεκίνησε η μαζική επίθεση με μολότοφ άλλα εύφλεκτα υλικά. Άνθρωποι καίγονταν ζωντανοί ή πνίγηκαν από τον δηλητηριώδη καπνό, ενώ κάποιοι που προσπάθησαν να γλιτώσουν πηδώντας από τα παράθυρα του κτηρίου, εάν δεν σκοτώνονταν από την πτώση, έρχονταν και τους «τελείωναν» με πυροβολισμούς εξ επαφής τα ναζί αποβράσματα...
 
- Για τον εφοδιασμό όσων πετούσαν μολότοφ «δούλεψαν» ομάδες από νεαρά άτομα 16-18 ετών (όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, στην πλειονότητά τους κορίτσια!!!). Σημαντική «λεπτομέρεια»: Η παροχή νερού στο Κτήριο των Συνδικάτων και τα γύρω οικοδομικά τετράγωνα είχε κοπεί ήδη 1 μέρα νωρίτερα και όταν ήλθαν τα οχήματα της Πυροσβεστικής, δεν υπήρχε νερό για να εφοδιαστούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς!!!

- Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων είναι 48 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες,
ωστόσο ανεπίσημα οι αριθμοί αυτοί εικάζεται ότι είναι τουλάχιστον οι διπλάσιοι. Μέχρι τώρα ΚΑΝΕΙΣ από τους πρωταίτιους (πολλώ δε ΄μάλλον από τους απλούς συμμετέχοντες) δεν καταδικάστηκε (για την ακρίβεια: ούτε καν κλήθηκε για την παροχή εξηγήσεων) για τα εγκλήματα που διέπραξε... Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, όπως ο γνωστός ως «διοικητής του Μαϊντάν του Κιέβου, δηλωμένος νεοναζί (και ψυχοπαθής «με τη βούλα») Αντρέι Παρουμπίι και ο Αλεξέι Γκοντσαρένκο, ο άνθρωπος που μετέδωσε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από το κινητό του τις σκηνές με τα φλεγόμενα κορμιά των θυμάτων της νεοναζιστικής επίθεσης, «τιμήθηκαν» με την εκλογή τους στην Ανώτατη Ράντα (Βουλή) της Ουκρανίας - Παρουμπίι μάλιστα έγινε για ένα διάστημα και Πρόεδρος της Βουλής!!! Ως «υπεύθυνοι» κατηγορήθηκαν από τις νέες ουκρανικές αρχές... τα θύματα της τραγωδίας και οι ομοϊδεάτες τους που κατόρθωσαν να γλιτώσουν από το μένος των νεοναζί διπόδων!!!

- Η υπόθεση της τραγωδίας (και του νεοναζιστικού εγκλήματος) στην Οδησσό παραμένει μέχρι σήμερα αδικαίωτη. Στις σημερινές συνθήκες, με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας να εξελίσσεται μέσα στο έδαφος της Ουκρανίας, υπάρχει μια ελπίδα ότι τα νεοναζί αποβράσματα θα βρουν, στο ορατό μέλλον, την τιμωρία που τους αξίζει...

- Λεπτομέρεια με τεράστια σημασία στις σημερινές συνθήκες: Από την 1η Μαρτίου 2022 έχει διοριστεί ως Περιφερειάρχης Οδησσού ο Μαξίμ Μάρτσενκο, επαγγελματίας στρατιωτικός (συνταγματάρχης) και πρώην διοικητής του νεοναζιστικού τάγματος «Αϊντάρ». Τον «γραφικό χαρακτήρα» του διορισμένου από τη χούντα του Κιέβου νεοναζί «Περιφερειάρχη» τον έχουν ήδη νιώσει για τα καλά οι κάτοικοι της Οδησσού. (Παρεμπιπτόντως, για πείτε μου μερικοί και πάλι ότι «στην Ουκρανία οι νεοναζί είναι το 2%», να δω κάτι)...

- ΥΓ: Από τις φωτογραφίες που έχω κρατήσει στο αρχείο μου από την τραγωδία της 02/05/2014 αναρτώ εδώ μόνο 3, τις πλέον, ας πούμε, «ακίνδυνες», καθώς οι φρικιαστικές εικόνες με τα καμένα πτώματα μπορεί να μου δημιουργήσουν ανεπιθύμητα προβλήματα στο... «δημοκρατικότατο» αυτό μέσο από το οποίο επικοινωνούμε... 


 








Βασίλης Μακρίδης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου