Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Η τραμπάλα...και οι «κάτω»




Τα νούμερα ζαλίζουν: Σύμφωνα με στοιχεία της Oxfam, μέσα σε ένα χρόνο οι δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο αυξήθηκαν κατά 537. Συνολικά η περιουσία τους φτάνει τα 12,7 τρισ. δολάρια, όσο το 14% του παγκόσμιου ΑΕΠ! 

Κάθε 30 ώρες ένας δισεκατομμυριούχος εμφανιζόταν και στην άλλη άκρη της «τραμπάλας», κάθε 33 ώρες, ένα εκατομμύριο άνθρωποι βυθίζονταν στην απόλυτη φτώχεια. Τα κοντέρ έσπασαν οι δισεκατομμυριούχοι που οι όμιλοί τους δραστηριοποιούνται στους τομείς της Ενέργειας και των Τροφίμων: Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, οι περιουσίες τους αυξήθηκαν κατά 453 δισ. δολάρια. Μαζί με το βάθεμα όμως των αντιθέσεων, αυξάνει και η προσπάθεια χειραγώγησης του λαού που υποφέρει, για να κρατιέται η λαϊκή δυσαρέσκεια κάτω από το «σημείο βρασμού»...

Εκεί αποσκοπούν τα «κροκοδείλια δάκρυα» των αστικών επιτελείων και οι «συστάσεις» για μεγαλύτερη φορολόγηση των «υπερκερδών», για «να μπει τέλος στην καπηλεία των κρίσεων» (!) Εκεί αποσκοπεί και το «προμοτάρισμα» - ιδιαίτερα από τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις - των λεγόμενων «εκατομμυριούχων πατριωτών», που παρελαύνουν αυτές τις μέρες στο Νταβός, καλώντας τις κυβερνήσεις να τους φορολογήσουν για να «γεφυρωθεί» τάχα η «άβυσσος» ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς! 

Τόσο φρέσκες είναι αυτές οι ιδέες, που τις σχολίαζε ο Μπ. Μπρεχτ ήδη από το 1930, γράφοντας: «Υπάρχουν αυτοί οι λίγοι επάνω και οι πολλοί άλλοι κάτω, και οι επάνω φωνάζουν στους κάτω: Ελάτε επάνω για να είμαστε όλοι επάνω, αλλά όταν κοιτάξεις προσεκτικά βλέπεις κάτι κρυμμένο ανάμεσα σε αυτούς επάνω και στους άλλους κάτω (...) Είναι η σανίδα μιας τραμπάλας. Ολο αυτό το σύστημα είναι μια κούνια με δύο άκρες που εξαρτώνται η μία από την άλλη. Και αυτοί επάνω κάθονται επάνω, επειδή οι άλλοι κάθονται κάτω και μόνο όσο θα κάθονται οι άλλοι κάτω. Οι επάνω δεν θα κάθονταν πια επάνω, αν οι κάτω άφηναν τη θέση τους κι ανέβαιναν».

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου