Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

«Δικαίωμα»...στη βαρβαρότητα





Αλλη μια «δυνατότητα» δίνει το υπουργείο Εργασίας,
αυτήν τη φορά σε βαριά νοσούντες και πάσχοντες να δουλεύουν εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση που ετοιμάζει, εργαζόμενοι που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα (π.χ. κακοήθειες), αλλά και γυναίκες που υποβάλλονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην επιχείρηση προκειμένου να εργαστούν με τηλεργασία έως 3 μήνες, με δυνατότητα παράτασης. 

Και μπορεί η ίδια ΚΥΑ να γράφει ότι αυτή η «δυνατότητα» «δεν αντικαθιστά τις ισχύουσες διατάξεις για αναρρωτικές άδειες», όμως όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια της εργοδοσίας ώστε να κόβει ή να προσαρμόζει αναλόγως τις αναρρωτικές άδειες. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε θεσπίσει και τη «δυνατότητα» τηλεργασίας κατά τη διάρκεια της νόσησης από την Covid. Αυτή η διάταξη μάλιστα είχε χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση, χωρίς ντροπή, «δικαίωμα των εργαζομένων»!

Τώρα τέτοιο «δικαίωμα» αποκτούν ακόμα και εργαζόμενοι που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς τελικού σταδίου κ.ά. Ετσι, από τη μία αναιρείται κάθε υποχρέωση των εργοδοτών απέναντι σε εργαζόμενους με αναπηρία (π.χ. σχετικές προσαρμογές και υποδομές στον χώρο δουλειάς), ενώ ανοίγει ο δρόμος ώστε να αξιοποιείται η τηλεργασία ως μόνιμος εκβιασμός για τα πιο ευάλωτα τμήματα των εργαζομένων, π.χ. άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ώστε να μη ζητάνε αναρρωτικές, αφού έχουν τάχα τη «δυνατότητα» να εργάζονται από το σπίτι. Κυβέρνηση και εργοδοσία ετοιμάζονται ξανά για «θαύματα» με την τηλεργασία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τσαμπουνάει τα περί «δικαιώματος της αποσύνδεσης» ως άλλοθι για να γενικευτεί η αθλιότητα. 

Επιβεβαιώνεται και με αυτό το παράδειγμα ότι η τηλεργασία αξιοποιείται πολλαπλώς για την ένταση της εκμετάλλευσης, αλλά και για τη μεταφορά στον εργαζόμενο κάθε ευθύνης για την τήρηση μέτρων ασφάλειας και υγείας την ώρα της δουλειάς, απαλλάσσοντας πλήρως την εργοδοσία ακόμα και από τις πιο τυπικές υποχρεώσεις της.

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου