Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Body shaming: Mια μάστιγα που τρώει σώμα και ψυχή

By Έλενα Σεϊτανιδου


Body shaming
μια μάστιγα που τρώει σώμα και ψυχή

Πώς είσαι έτσι; φαίνονται τα κόκκαλά σου
Eίσαι τόσο όμορφη κρίμα να έχεις παραπάνω κιλά
Φαίνονται τόσο άσχημα οι ραγάδες στο σώμα σου
Έχεις πολύ κυτταρίτιδα πως φοράς κοντά φορέματα;
Έχεις παχύνει, σταμάτησε να τρως και θα αδυνατίσεις
Έχεις χαλάρωση στο σώμα πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις γυμναστική
Είσαι πάρα πολύ αδύνατη πρέπει να παχύνεις

Σίγουρα κάποια στιγμή στην ζωή σου έχεις ακούσει αυτά τα σχόλια είτε να τα λένε απευθείας σε σένα, είτε να τα λένε πίσω από την πλάτη σου, πόσο θλιβερό είναι να σου ασκούν ψυχολογική θλίψη οι άνθρωποι όταν δεν ξέρουν τι έχεις περάσει , τι έχεις βιώσει , τα προβλήματα σου, την συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι ή βρισκόσουν.

Τι σημαίνει ο όρος Body shaming

Mε τον όρο αυτό εννοούμε την τακτική να κρίνουμε αρνητικά τα άτομα με βάση την εικόνα του σώματος τους, με αποτέλεσμα αυτής της πράξεις το άτομο να νιώθει πολύ άσχημα και μειονεκτικά για την εικόνα του εαυτού του. Πιο συχνά τέτοια κριτική δέχονται τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή υπερβολικά αδύνατα. Ζούμε σε μια εποχή που το φαίνεσθαι είναι σημαντικότερο του είναι, τα social media συνεχώς προωθούν τρόπους για το πώς θα βελτιωθεί η εξωτερική σου εικόνα, πώς θα χάσεις άμεσα τα παραπάνω κιλά και για το πώς να μοιάσεις σε συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς.

Θέλοντας και μη σου καλλιεργούν την ιδέα πως η αποδοχή του εαυτού μας και η αποδοχή από τους άλλους θα έρθει μόνο αν καλυτερεύσουμε την εικόνα του σώματος μας θεωρώντας το ιδανικό ως μέτρο σύγκρισις και όχι το υγιές. Κάνοντας body shame σε έναν άνθρωπο δε σημαίνει ότι θα τον προτρέψεις κιόλας να αλλάξει τις συνήθεις και τον τρόπο ζωής του ώστε να χάσει βάρος, συνήθως οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν ντροπή ακούγοντας σχόλια μη θετικά για την εμφάνιση τους, έχοντας ως αποτέλεσμα να απομονώνονται από τον περίγυρό τους και από τις αγαπημένες τους δραστηριότητες για να μην ακούνε τέτοιου είδους σχόλια.

Σεβασμός: συμπεριφορά προς εξαφάνιση

Ο σεβασμός είναι ένα έμφυτο συναίσθημα προς τον συνάνθρωπο, αν προσπαθήσουμε να τον ορίσουμε θα λέγαμε ότι είναι μια συμπεριφορά ή στάση ζωής απέναντι σε κάποιον ή σε κάτι. Με απλά λόγια σεβάσου για να σε σεβαστούν, σέβομαι τον εαυτό μου σημαίνει πως εκτιμώ αυτό που είμαι έτσι ακριβώς όπως είμαι, αυτός ο τρόπος σκέψεις οδηγεί στην ψυχική ηρεμία, πλήρη αποδοχή του εαυτού μας με σκοπό τον αυτοσεβασμό. Σέβομαι τον άλλον σημαίνει πως τον εκτιμώ και τον αγαπώ έτσι όπως είναι χωρίς να θέλω να τον αλλάξω, η βάση του σεβασμού βρίσκετε στον αυτοσεβασμό αν κάποιος έχει μάθει να σέβεται πάνω από όλα τον εαυτό του κατά κανόνα θα σεβαστή και τον συνάνθρωπο του.

Τρόποι αντιμετωπίσεις πικρόχολων σχολίων

–Ζήτησε βοήθεια, από τους φίλου σου , τους γονείς σου , τον σύντροφο σου , ή κάποιον ειδικό

–Μην παίρνεις προσωπικά πάντα αυτά που σου λένε οι άλλοι , συνήθως άνθρωποι που κάνουν άσχημη κριτική στους άλλους για την εμφάνιση τους βλέπουν τον εαυτό τους σε αυτόν, δηλαδή πράγματα τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν σε αυτούς τα επιβάλλουν λεκτικά στους άλλους με την μορφή του body shaming

–Μην αλλάζεις τις συνήθειες σου επειδή κάποιος σε έχει προσβάλει

–Συνέχισε να αγαπάς και να φροντίζεις το σώμα σου όπως εσύ ξέρεις τις πραγματικές του ανάγκες

–Μια καλά ενισχυμένη αυτοεκτίμηση που πηγάζει από μέσα μας και βγαίνει προς τα έξω είναι το καλύτερο όπλο για κάθε είδος εκφοβισμού

Ποιος καθορίζει τι είναι όμορφο και τι άσχημο;

Όλα τα σώματα είναι όμορφα με την κάθε γυναικεία φιγούρα να είναι μοναδική και ξεχωριστή, για εμένα το κάθε γυναικείο σώμα είναι ιερό και πρέπει να είναι σεβαστό από όλους και πάνω από όλα από τον εαυτό μας, σου επιτρέπει να τρέχεις, να περπατάς, να τρως , να δουλεύεις , να γεννάς, να ζεις με όποιο τρόπο εσύ θέλεις και έχεις επιλέξει το καλύτερο εφικτό για εσένα. Εσύ που κάθεσαι και σχολιάζεις αρνητικά την κάθε γυναίκα επειδή στο σώμα της δεν βλέπεις το θεωρητικά για εσένα αψεγάδιαστο κορμί, προσπαθώντας να την υποτιμήσεις και να την μειώσεις χωρίς να ξέρεις τι αγώνα έχει δώσει ή δίνει πίσω από αυτό που εσύ βλέπεις το μόνο που καταφέρνεις είναι να μειώνεις εσένα ως άνθρωπο.

Λυπάμαι αν σε σοκάρει η κυτταρίτιδα, το πάχος , το πεσμένο στήθος , η χαλάρωση ,οι ραγάδες ,οι ουλές και όλα τα υπόλοιπα που είναι απολύτως φυσιολογικά να υπάρχουν και δεν σε σοκάρει ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεσαι και σκέφτεσαι όταν τα βλέπεις αυτά. 

Οι αξίες των ανθρώπων είναι αλλού, δεν είναι ούτε στα κιλά, ούτε στην εξωτερική εμφάνιση, οι αξίες των ανθρώπων είναι στην ψυχή, η μόνη που μένει αναλλοίωτη στην πάροδο του χρόνου. Φαντάζεστε έναν κόσμο μόνο όμορφο ή μόνο άσχημο; στην ανομοιομορφία του κόσμου κρύβεται όλοι η ομορφιά. Όλα αυτά τα γράφει μια γυναίκα που είχε νευρική ανορεξία, που πάλεψε να κρατηθεί στην ζωή, προσπαθώντας να αγαπήσει το σώμα της πληρώνοντας όλο το κόστος των επιλογών της μέχρι και σήμερα.

Αγάπησε και αποδέξου το σώμα σου και τον εαυτό σου όπως ακριβώς είσαι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις σε εσένα για εσένα!

Πηγή:maxmag.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου