Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

What makes us human?

Μαρία Αθανασοπούλου



Ίσως τελικά αυτό που μας κάνει ανθρώπους να είναι τα λάθη μας. Οι λεγόμενες κατά πολλούς αμαρτίες. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει, καθώς ο καθένας πατά επάνω στον δικό του κώδικα ηθικής. Αν το σκεφτεί κανείς πιο μακροσκοπικά, μπορεί για αυτό να χρησιμεύουν οι θρησκείες εν τέλει: να ακολουθούν μεγάλες μάζες ανθρώπων τον ίδιο ηθικό κώδικα (έτσι κι από μια πιο κοινωνιολογική προσέγγιση…).

Αλλά πού είχαμε μείνει; Στα λάθη. Στις αμαρτίες. Κατά βάθος τα αγαπάμε. Μας αρέσει η λύπη και η ταραχή που μας προξενούν, διότι είναι ο μόνος τρόπος στο γράφημα της ζωής μας να μάθουμε να αναγνωρίζουμε την ακραία θετική θέση μιας χαρούμενης στιγμής που κάποιοι πιο τολμηροί ονομάζουν ευτυχία.

Η ζωή μας θα ήταν μονότονη χωρίς τα λάθη και τις πίκρες τους. Αυτό μας κάνει ανθρώπους λοιπόν, οι χαρές, οι λύπες και το μεσοδιάστημα αναμεταξύ τους. Κι αν δεν τις αγαπούσαμε τόσο κι ακόμα δεν πιστεύεις αυτά που σου γράφω, θα ‘θελα να αναρωτηθείς γιατί όταν έχουμε την απόλυτη ηρεμία στην ζωή μας, αποφασίζουμε να την διαταράξουμε οικειοθελώς; Το βάρος της διαρκούς ευτυχίας παραείναι μεγάλο για εμάς, δεν το αντέχουμε για πολύ, για αυτό άλλωστε δαγκώσαμε το μήλο και ξεφύγαμε από τον παράδεισο. Είναι στην φύση μας η αγάπη για το χάος και αυτό μας κάνει ανθρώπους.


Πηγή:foititikoskosmos.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου