Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Συστάσεις ατομικής προστασίας ... διά πάσαν νόσον




Σε ...«λογικές προστασίας και συστάσεων προς τον πληθυσμό» συνοψίζονται τα «μέτρα» που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση το φθινόπωρο, χωρίς να αποκλείονται και τα πρόστιμα, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Η κυβέρνηση, που εδώ και δύο μήνες έκανε πως δεν υπήρχε αναζωπύρωση της πανδημίας, σήμερα κάνει λόγο για κορύφωση του νέου πανδημικού κύματος, με τον υπουργό Υγείας να υποστηρίζει ότι «οι σκληροί δείκτες στο κομμάτι των διασωληνώσεων δεν αυξάνονται, είμαστε στις 140 περίπου διασωληνώσεις» (από 95 στις 2 Ιούλη).

Παρ' όλα αυτά, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, με το πρόσχημα της «διασποράς του ιού», θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας μέχρι τέλος του χρόνου, με τον Θ. Πλεύρη να επαναλαμβάνει πως «η βούληση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα επανεξεταστεί μέχρι 31/12, εκτός αν υπάρχει κάποια τρομακτική αλλαγή».

Ενώ για τους χιλιάδες επικουρικούς που σηκώνουν μαζί με τους μόνιμους υγειονομικούς το βάρος της πανδημίας και των υπόλοιπων νόσων, η κυβέρνηση επιχειρεί να τους αξιοποιήσει ως προεκλογική δεξαμενή ψήφων, παρατείνοντας την ομηρία και την αβεβαιότητα, κάνοντας λόγο για «προκηρύξεις» που ...θα «βγαίνουν το 2022 και το 2023 με αυξημένη μοριοδότηση», οι οποίες θα στείλουν στην ανεργία το μεγαλύτερο τμήμα όσων υπηρετούν με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις. «Οσοι δουλεύουν ως επικουρικοί, θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να είναι ...προσωπικοί γιατροί», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Βόμβες διασποράς τα νοσοκομεία

Κι όσο η κυβέρνηση βλέπει «κορύφωση του πανδημικού κύματος», με δική της ευθύνη τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται και πάλι σε υγειονομικές βόμβες. Στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και χτες βρέθηκαν θετικοί στον ιό 13 ασθενείς, 6 γιατροί και νοσηλευτές, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι να απομονωθούν και 3 χρόνια μετά δεν έχει βρεθεί λύση για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών.

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί λόγω της υποστελέχωσης είναι το Τμήμα Οξέων Περιστατικών της Κλινικής, όπου ένας νοσηλευτής είναι στη βάρδια για 5 περιστατικά.

Η εκτεταμένη διασπορά του ιού και στο ΠαΓΝΗ ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, «τα ράντζα είναι η καθημερινότητα των τελευταίων μηνών, χωρίς επαρκή αερισμό και προαυλισμό των ασθενών, με ακατάλληλους χώρους, που - παρά τις μεγαλοστομίες του υπουργείου για ειδικά μέτρα στους "ευάλωτους" πληθυσμούς των ψυχικά πασχόντων - το μόνο που έχει γίνει είναι η τοποθέτηση μιας γυψοσανίδας που διαχωρίζει έναν θάλαμο από τους υπόλοιπους!

Λόγω αυτής της εκρηκτικής κατάστασης, η Ψυχιατρική κλινική - με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου και της διευθύντριας του Τμήματος - δεν θα δέχεται νέες εισαγωγές για τις επόμενες 14 μέρες, με επακόλουθο την απουσία δυνατότητας νοσηλείας ψυχιατρικών ασθενών από όλη την Ανατολική Κρήτη».


Η «λύση» που επιστρατεύεται είναι η διακομιδή των ψυχικά ασθενών 70 χιλιόμετρα, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ή 110 χλμ. στα Χανιά. «Οχι μόνο δεν λύνεται το πρόβλημα, αντίθετα εγκυμονεί νέους κινδύνους. Με ποια ασθενοφόρα και προσωπικό θα γίνονται οι διακομιδές; Και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη μεταφοράς των ανθρώπων που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, Δ. Βρύσαλης.

Προσθέτει ότι επαναλαμβάνεται η ίδια χρεοκοπημένη συνταγή και σ' αυτό το κύμα της πανδημίας, με τις κλινικές να ξεχειλίζουν από ασθενείς, τη διασπορά του κορονοϊού στους νοσηλευόμενους ασθενείς και στους εργαζόμενους να είναι τεράστια και τις ελλείψεις προσωπικού - που έχουν γίνει ακόμη πιο φανερές με τις καλοκαιρινές άδειες (για όσους κατάφεραν να πάρουν) - να έχουν χτυπήσει «κόκκινο».

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου