Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ο ταχυδρόμος πέθανε

Του Θανάση Καρτερού


Αισθάνεσαι όσο να 'ναι μια δημοκρατική ανακούφιση και μια θεσμική ευεξία:

Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος το κατάλαβαν και μάλιστα καλά το μήνυμα της κάλπης. Το δήλωσε στους δημοσιογράφους με την ειλικρίνεια και την αυτοπεποίθηση που τον χαρακτηρίζουν ο δεύτερος αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρώτο. Μας διαβεβαίωσε φυσικά ότι προέχει η σταθερότητα και η ασφάλεια -δηλαδή η πειθαρχία στα ανειλημμένα των Μνημονίων. Αλλά εν συνεχεία αναφέρθηκε στα φιλολαϊκά μέτρα που πρόκειται να ληφθούν -δηλαδή στην πειθαρχία στο μήνυμα των πολιτών.

Και ποια είναι αυτά; Εν αρχή ο ανασχηματισμός, που "θα είναι στοχευμένος στις ανάγκες του κυβερνητικού έργου και όχι για εσωτερική κατανάλωση", όπως μας πληροφόρησε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας. Και μετά θα έρθουν τα καλά -οι φορολογικές ελαφρύνσεις. Σταδιακά όμως, και με διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας -όχι κουτουράδες. Και τους συντελεστές θα μειώσουν, και τους κυνηγημένους από την εφορία θα προστατέψουν, και περισσότερες δόσεις θα μας χαρίσουν, και το ΦΠΑ θα κατεβάσουν. Αλλά είπαμε: Στα-δι-α-κά! Προέχει η ασφάλεια και η σταθερότητα.

Τούτων δοθέντων μπορεί ο πολίτης που έστειλε το μήνυμα να κοιμάται ήσυχος.

Μπορεί να μην έχουμε μέσα πυρόσβεσης, και η μισή αστυνομία να ψηφίζει Κασιδιάρη, αλλά θα έχουμε καινούργιο υπουργό Ασφάλειας. Μπορεί να βολοδέρνουμε στα νύχια της εφορίας -αλλά θα πάρει πόδι ο Στουρνάρας. Μπορεί τα κόκκινα δάνεια να πολλαπλασιάζονται -αλλά θα φύγει ο Θεοχάρης. Προσθέστε σε όλα αυτά, πρώτον, ότι παραμένουν ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος, δεύτερον, ότι παραμένει η τρόικα, και τρίτον, ότι παραμένει η ασφάλεια και η σταθερότητα, και θα καταλάβετε το μήνυμα από την ερμηνεία του μηνύματος: Ο ταχυδρόμος πέθανε στα δεκαοχτώ του χρόνια.

Προφανώς και όπως καταλάβατε μπαίνουμε στο αστείο, ή γελοίο, ή κωμικό, ή κωμικοτραγικό στάδιο μιας τραγικής διακυβέρνησης. Οι πολίτες τους έφτυσαν κι αυτοί ευχαριστούν για τη βροχούλα. Η κάλπη τους κοπάνησε μια ξανάστροφη με εφτά συν τέσσερις ίσον έντεκα μονάδες κάτω, κι αυτοί απαντούν όπως όλες οι χρεοκοπημένες κυβερνήσεις δεκαετίες τώρα: Με ανασχηματισμό. Ο λαός ανέδειξε πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε δηλαδή ριζική αλλαγή πολιτικής κι αυτοί αλλάζουν τα πρόσωπα που θα εφαρμόζουν την ίδια πολιτική.

Για να επιβεβαιωθεί το ρηθέν υπό των λαϊκιστών: Ανασχηματίζει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι...

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου