Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Σήμα κινδύνου από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Πολιτισμός


Είχε θεωρηθεί, όχι άδικα, success story στον χώρο του πολιτισμού. Όμως η επιτυχία, παρά τα ωραία λόγια, τιμωρείται. Έτσι σήμερα η Εθνική Λυρική Σκηνή βρίσκεται και πάλι αναγκασμένη να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, εξαιτίας της παρατεταμένης χρηματοδοτικής ασφυξίας που της επιβάλλουν οι διαρκείς μειώσεις της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης...

Παρά την αβρότητα που υποβάλλει ο χώρος του Θεάτρου "Ολύμπια", τόσο ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης όσο και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αθ. Θεοδωρόπουλος δεν μάσησαν τα λόγια τους κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος της νέας καλλιτεχνικής περιόδου, που έγινε παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Κ. Τασούλα.

Για ποιο λόγο άλλωστε; Από την πλευρά της, η ΕΛΣ μπορεί να επαίρεται ότι "στις 28 Φεβρουαρίου το συσσωρευμένο χρέος μας, το οποίο τον Φεβρουάριο του 2011 ήταν 17 εκατ. ευρώ, μηδενίστηκε". Όμως, "παρά τις προσπάθειές μας για επαναφορά της επιχορήγησης τουλάχιστον στα περσινά (σ.σ.: 2013) επίπεδα, δηλαδή στα 13,5 εκατ., αυτό στάθηκε μέχρι στιγμής αδύνατο. Και έτσι, από τον Φεβρουάριο και μετά, το έλλειμμά μας αργά, αλλά σταθερά, αρχίζει να παράγεται ξανά"... Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον Μ. Μιχαηλίδη, πως "αντιμετωπίζουμε τον εφιάλτη της έλλειψης ρευστότητας μέσα στο επόμενο δίμηνο".

Παρεμβαίνοντας σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος του Δ.Σ. τόνισε πως η επιχορήγηση της ΕΛΣ μειώθηκε κατά 35% μέσα σε δύο χρόνια. Τα 10 εκ. που δόθηκαν για το 2014 "δεν φτάνουν ούτε για τους μισθούς", με αποτέλεσμα ο οργανισμός να κινδυνεύει να υποστεί "μη αναστρέψιμη ζημία".

Η Λυρική κατάφερε, για άλλη μία χρονιά, σχεδόν να καλύψει τις δαπάνες των παραγωγών της από τα εισιτήρια, όμως "χρέος της πολιτείας είναι μεριμνήσει για τις ανελαστικές δαπάνες", τόνισε ο Αθ. Θεοδωρόπουλος.

"Θεωρούμε ότι είμαστε απόλυτα συνεπείς στις επιδιώξεις, τα αποτελέσματά μας, κατ' επέκταση και στις υποχρεώσεις μας και ως εκ τούτου περιμένουμε και την ίδια στάση από την πολιτεία", κατέληξε, κλείνοντας αυτό το σκέλος, ο Μ. Μιχαηλίδης. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος προχώρησε σε δωρεά 5 εκατ. προς την ΕΛΣ προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα σχετικά με τη μετάβασή της στη νέα της στέγη στο ΚΠΙΣΝ.

Διατυπώνοντας την άποψη ότι η πολιτεία "οφείλει να συμπαρίσταται με βάση την επίδοση", ο υπουργός Πολιτισμού διαβεβαίωσε ότι "θα συμβάλει ώστε η ΕΛΣ να μην σκοντάψει στην ανοδική της πορεία", καθώς "έχει πείσει την πολιτεία" ότι αξίζει να επιβραβευτεί...

Σε ερώτησή μας σχετικά με τις συγκεκριμένες προτάσεις του για το ποσό που θα δεσμευτεί στον επόμενο προϋπολογισμό για την ΕΛΣ, ο υπουργός απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος, παραπέμποντας στις συνεννοήσεις του με το υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενος μόνο σε ένα εκατ. ευρώ που εκκρεμεί (ο μόνος συγκεκριμένος αριθμός...), καθώς και στο ενδεχόμενο έκτακτης ενίσχυσης της ΕΛΣ από το αποθεματικό. Κατά τα άλλα, "δεν πρόκειται για γενναιοδωρία, αλλά για αξιολόγηση", όπως είπε...

Το πρόγραμμα της νέας σεζόν


Από τις παραγωγές της νέας σεζόν ξεχωρίζουν η πρώτη πανελλήνια πλήρης σκηνική παρουσίαση της όπερας του Βάγκνερ Τριστάνος και Ιζόλδη, σε μουσική διεύθυνση Μ. Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Γ. Κόκκου τον Ιανουάριο, η νέα όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη Η φόνισσα, σε μουσική διεύθυνση Β. Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Αλ. Ευκλείδη σε παγκόσμια πρώτη τον Νοέμβριο, η νέα παραγωγή μπαλέτου Το χαμόγελο της Τζοκόντας σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι τον Μάρτιο και η παρουσίαση της όπερας του Λέος Γιάνατσεκ Η πονηρή αλεπουδίτσασε συνεργασία με την Κρατική Όπερα της Ουαλλίας και την Όπερα της Σκωτίας. Την σεζόν θα ανοίξει, όπως και πέρσι, η Ροδούλα Γαϊτάνου, με την όπερα του Μότσαρτ Έτσι κάνουν όλες, σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη.

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου