Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΜΙΑ ΕΥΕΛΠΙΔΑ ΥΠΟ-ΘΕΣΗ

Του Βασίλειου Αράπη


Είναι αλήθεια ότι δεν είμαι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος ερευνητής ή σκεπτικιστής που κάνει υποθέσεις – και τούτο διότι οι υποθέσεις, κατόπιν ανάλυσης και εφόσον αιτιολογηθούν, γίνονται Θέσεις ή Θεωρήσεις !

Λέμε και είναι αναμφισβήτητα βέβαιον, ότι μια Θέση ή ένα Θεώρημα, είναι η βάση για μια διανοητική διεργασία η οποία – εάν και εφόσον – μπορεί, αναμφίβολα, να γίνει η βάση για μια ορθόλογη εδραίωση του πρακτικού μας τρόπου ζωής – δηλαδή του ΕΥ ΖΗΝ !

Καθ' όλη την διάρκεια των αναλύσεων σ' αυτό μου το μικρό βιβλίο, ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι καταλήξεις μου ήταν ευέλπιδες. Βέβαια, αυτό δεν εγένετο εσκεμμένα – άλλωστε γιατί ; – αλλά κατέληγα στο Α ή Β πόρισμα, επειδή έτσι μου αποδεικνύονταν οι αναλυόμενες δεδομένες.

Εν κατακλείδι και εάν λάβουμε υπ' όψιν τα όσα αναλύθηκαν και επιβεβαιώθηκαν – και ειδικά όσον αφορά την άσχημη γήινη κοινωνική κατάσταση και ειδικά αυτήν ημών των Ελλήνων και κατ' επέκταση της πατρίδας μας - στην προκείμενη περίπτωση, έναν όχι ούτοποι, θα ήμασταν σίγουρα ανορθόλογοι εάν υποστηρίζαμε, ότι αργά ή γρήγορα οι καταστάσεις θα αλλάξουν προς την κοινωνική συνοχή και ο πρακτικός μας βίος θα βρει την πρέπουσα ισορροπία του !

Προσωπικά το αμφιβάλλω πολύ ! - Ωστόσο και χωρίς καν να είμαι ούτοπος ή ανορθόλογος, εξακολουθώ να πιστεύω, ότι διέξοδοι απ' τον βούρκο και τον κοινωνικό μαρασμό υπάρχουν αναμφισβήτητα αρκετοί. Αλλά, λόγω της προσωπικής μου φύσεως αντιμετώπισης των πραγμάτων, δεν θα υποστήριζα να υιοθετήσουμε την όποια εύκολη διέξοδο για να τελειώνουμε γρήγορα – δηλαδή την βία -, αντιθέτως, θα υποστήριζα, ότι πρέπει να ακολουθήσουμε την πλέον ορθόλογη αλλά ενδεχομένως την πλέον οδυνηρή χρονικά διέξοδο, η οποία θα είναι και η πλέον αποτελεσματική για πολλούς αιώνες στο μέλλον.

Σε δεύτερη μοίρα, πιστεύω, ότι μια μεταρρυθμιστική κίνηση αυτού του επιπέδου, δεν γίνεται στο άψε σβήσε και αναμφισβήτητα δεν γίνεται απ' τον αέρα – δεν βλέπω πώς άλλωστε !

Ωστόσο, μου απεδείχθη κατόπιν ιστορικών και κοινωνιολογικών ερευνών, ότι το 85% και ενδεχομένως μεγαλύτερο μέρος του έμψυχου υλικού - των πολιτών - που θα πρέπει να ηνιοχήσουν ή να συνδράμουν σ' αυτήν την αναγκαία μεταρρύθμιση, όχι μόνον δεν είναι γενναίοι με την έννοια του δραστικοί και αποφασισμένοι, αντιθέτως, έχουν παντελή έλλειψη ουσιαστικών γνώσεων προκείμενου να συνδράμουν και να δράσουν αποτελεσματικά. Επί αυτού, θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά το σύνηθες γνωμικό μου :

Δεν αρκεί να το θέλω, αλλά θα πρέπει να το μπορώ και το μπορώ δεν μπορεί να εδραιωθεί παρά στο γνωρίζω (έχω γνώσεις) και πράττω μεθοδικά και με χειρουργική ακρίβεια !

Παρεμπιπτόντως και σαν επεξήγηση της προγενέστερης μου κατάληξης, θα σημείωνα και ένα άλλο μείον που πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν και το οποίο προσωπικά καταδικάζω κάθετα σαν συμπεριφορά και ιδού γιατί : Από απόψεως εμπειρίας, είναι ήδη γνωστό, ότι αφ' ότου ο αγώνας της μεταρρύθμισης αρχίσει, το 65% των συμμετασχόντων ή θα οπισθοδρομήσει ή αλλιώς θα πουλήσει τα ιδεώδη του και ακόμα πιο βαθιά την ίδια του την ψυχή και τούτο λόγω αγνοίας, λιποψυχίας κλπ. κλπ. – το περίπου 25 έως 28%, παρ' ότι ούτε οι μικρές βασικές γνώσεις δεν του λείπουν, ούτε η θέληση κατά τα άλλα, ή θα αγοραστεί από το σκοτεινό καθεστώς ή αλλιώς θα λιποψυχήσει πριν την τελευταία έκβαση εδραίωσης της μεταρρύθμισης – και είναι λέω μόνον ένα 7 έως 9% το οποίο θα φτάσει έως το τέλος του αγώνα - καλώς ή κακώς - γεγονός που δεν μας επιβεβαιώνει την θεμιτή και προ-θελημένη επιτυχία !

*** Τι συμβαίνει πάλι γέροντα, δεν σε βλέπω αλλά σε ακούω να σκέπτεσαι δυνατά !

Άφησέ με τώρα ανθρωπάκο, σκέπτομαι – δυνατά ή όχι, σκέπτομαι.

*** Πάνω σε τι ;

Σιώπα, θα καταλάβεις.

Ως εκ τούτου και βάσει λογικής ανάλυσης, οι πιθανότητες επιτυχίας της μεταρρύθμισης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου μηδενίζονται κατά πολύ.

Κατά τα άλλα και όσον αφορά τα γερόντια που ξέρουν και έχουν εμπειρίες ! Αφήστε τα να ονειροπολούν μέσα στις μυθοπλασίες τους, διότι ούτως αλλιώς δεν είναι παρά ανενεργά.

Όσο για το τι θα πρέπει να κάνετε εσείς οι νεώτεροι – να τα αφήσετε έρμαια της τύχης ή να ελπίζετε και να αρχίσετε τον αγώνα της μεταρρύθμισης.

Η απάντηση μου είναι : Αποκτήστε εκ των πρότερων γνώσεις και μετέπειτα δράστε συγκυριακά και μεθοδικά, διότι τα ΠΑΝΤΑ είναι πιθανά και το ΕΥ ΖΗΝ είναι ΩΡΑΙΟ ……………………………………………………. !

*** Τι συμβαίνει γέροντα, δεν σε ακούω πλέον !

Δεν με ακούς, διότι απλώς τελείωσα τις σκέψεις μου.

*** Και τώρα τι θα κανείς ;

Φεύγω στον κόσμο μου.

*** Θα ξαναγυρίσεις ;

Ενδεχομένως ναι, αλλά ενδεχομένως και όχι !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου