Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Οι μεταχουντικές γενιές δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια κατάσταση

Κεράσια και κρίνοι

Σκηνή από την ταινία The Truman Show

Είναι απίστευτες οι αλλεπάλληλες εκτροπές από τη Συνταγματική νομιμότητα και το Δημοκρατικό Πολίτευμα στις οποίες επιδίδονται τόσο οι εγχώριοι κυβερνώντες όσο και τα μεγάλα αφεντικά της ΕΕ και του παγκόσμιου κυρίαρχου οικονομικού κατεστημένου. Το σκηνικό του 2012 επαναλαμβάνεται αλλά με μεγαλύτερη ένταση και μεγαλύτερο θράσος, καθώς οι κοινωνίες έχουν εθιστεί πλέον στις αντιδημοκρατικές πρακτικές, ή, τουλάχιστον, έτσι δείχνει η σχετική αδράνειά τους.

Μεγαλωμένη μετά τη χούντα, δεν θυμάμαι ποτέ να έχει ξαναϋπάρξει τόσο ολοκληρωτικό καθεστώς, τόσο σε επίπεδο υλικό, οικονομικής επιβολής και συντριπτικής επίθεσης στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, όσο και μιντιακής, σε επίπεδο ψυχολογικής και νοητικής επίθεσης, αλλά και θεσμικής εκτροπής πέρα από κάθε όριο αυτής της στοιχειώδους Αστικής Δημοκρατίας.

Η μυρωδιά του χουντικού πνεύματος, των κρατικών στρατών στους δρόμους, των ναζί και φασιστών σε υψηλά κυβερνητικά πόστα, απλώνεται πάνω από ολόκληρη αυτή τη ρημαγμένη χώρα και εμποτίζει τα πάντα.

Το αύριο δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως πριν αν δεν υπάρξει μια εξίσου μεγάλη απάντηση, μια εξίσου δυνατή αντιστροφή αυτής της πορείας, ένα εξίσου ισχυρό σοκ για όλο αυτό το σάπιο σύστημα που θέλει να εξαπλωθεί σαν μικρόβιο και να μολύνει την κοινωνία ολοκληρωτικά.

Οι εκλογές θα είναι ένα πρώτο βήμα και το αποτέλεσμα τους, αν είναι το επιθυμητό, ένα δεύτερο και καθοριστικό βήμα αντιστροφής αυτής της καταστροφικής διαδρομής προς τον όλεθρο. Τα πιο ευάλωτα, τα πιο ευαίσθητα, τα πιο αφυπνισμένα, τα πιο χτυπημένα κομμάτια του κοινωνικού ιστού έχουν τώρα μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουν.

Οι νέοι είναι αδύνατον να έχουν επίγνωση αυτού που συμβαίνει επειδή δεν έχουν μέτρο σύγκρισης. Κυρίως το βάρος πέφτει στις πιο ώριμες γενιές που κουβαλάνε το βίωμα μιας ζωής πιο ελεύθερης. Οι νέοι έχουν μόνο το ένστικτο και την πείρα που τους μεταβιβάζεται, όσο είναι σε θέση να την κληρονομήσουν.

Το σόου που παρακολουθούμε από όλα, μα όλα τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων καθημερινά δεν έχει προηγούμενο. Η προπαγάνδα είναι απροκάλυπτη, όλα τα σκυλιά έχουν επιστρατευτεί να γαβγίζουν στον ίδιο ακριβώς ρυθμό, τόσο που προκαλεί έκπληξη πόσο νεκρωμένα, υπνωτισμένα, σε διατεταγμένη υπηρεσία υποκείμενα είναι τα πιο διάσημα πρόσωπα της ελληνικής τηλεόρασης.

Πρέπει να το νιώσουμε πως όλο αυτό δεν είναι κανονικό, ζούμε εντός μιας κατασκευασμένης πραγματικότητας, όπως το The Truman Show. Αυτή είναι η πραγματικότητα των πλουσίων και όχι η δική μας. Η δική μας είναι η εξαθλίωση, η αναξιοπρέπεια, ο θάνατος. Αυτές είναι δυο διαφορετικές χώρες, δυο διαφορετικές Ελλάδες, δυο διαφορετικά έθνη. Η δική τους συναίνεση, η δική τους εθνική συνεννόηση είναι συναίνεση και συνεννόηση στο δικό μας θάνατο και τη δική τους επικράτηση επί των πτωμάτων μας. Εμείς πρέπει να θέλουμε τη ρήξη με τη δική τους κανονικότητα και τη δική τους νομιμότητα, τη νομιμότητα των ισχυρών να συνθλίβουν τους αδύναμους.

Εμείς θα κάνουμε, όπως ο Τρούμαν, το μεγάλο βήμα; Θα βρούμε το θάρρος να διαβούμε το κατασκευασμένο όριο της παγίδας;

Κεράσια και Κρίνοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου