Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

BloombergView: Πώς απειλεί την ΕΕ η έλλειψη ανάπτυξης της Ελλάδας.

Οικονομία


Η Ελλάδα έχει εκλέξει μια νέα αντιμνημονιακή κυβέρνηση και η χώρα παραμένει στο ευρώ, οι αγορές είναι ήρεμες και ο κόσμος συνεχίζει να κινείται γύρω από τον ήλιο. Τώρα έρχεται το δύσκολο μέρος, σχολιάζει σε άρθρο του το Bloomberg View.

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία λόγω των υποσχέσεων να ανακόψει τις μειώσεις των δαπανών και της

επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, δεν σήμανε απαραίτητα την καταστροφή που ισχυριζόταν η κινδυνολογία. Για να συγκεντρώσει αρκετές έδρες προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ενώνει τις δυνάμεις του με τους ΑΝΕΛ, των οποίων οι βουλευτές είναι κατηγορηματικά υπέρ της απομείωσης χρέους. Έχει επιφορτιστεί να δημιουργήσει έναν συνασπισμό που αποτυπώνει την διάθεση του εκλογικού σώματος για αλλαγή. Αλλά πρέπει ακόμη να διαπραγματευτεί προσεκτικά με τους χρηματοδότες της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Το έργο που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες της νομισματικής ένωσης, είναι να αποτρέψουν να κάνει μετάσταση η οικονομική δυσφορία που ήταν φανερή στο ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα. «Η Ευρώπη πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία που της δίνεται από την Ελλάδα, για να προχωρήσει σε μια ευρύτερη αλλαγή στις πολιτικές της», δηλώνει ο Thomas Piketty, ο Γάλλος οικονομολόγος και συγγραφείας του Capital in the 21st Century στο γαλλικό ραδιόφωνο σήμερα, και έχει δίκιο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέλαβε ένα τεράστιο ρίσκο με το σχέδιό του την προηγούμενη εβδομάδα να εισάγει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αγοράζοντας περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ ομολόγων για να τονώσει τον ισολογισμό της και να διοχετεύσει περισσότερα κεφάλαια στην οικονομία. Δεν θα ήταν συνετό να επιτρέψει ακόμη και την εμφάνιση ότι τα αδύναμα και πιο «φασαριόζικα» μέλη της ένωσης, θέτουν την οικονομική πολιτική για το σύνολο της ευρωζώνη, ακόμη κι αν η νέα κατεύθυνση που επιλέγει είναι η σωστή.

Επομένως, οι ηγέτες της νομισματικής ένωσης θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την πρωτοβουλία και να αλλάξουν πορεία και οι ίδιοι, επικαλούμενοι τις επιδεινούμενες προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Η επιδίωξη της οικονομικής πειθαρχίας μετά από την κρίση, πρέπει να μαλακώσει για να αναγνωριστεί η ανάγκη να γίνουν περισσότερα για την τόνωση της ανάπτυξης, και όχι διότι αυτό είναι που πιθανώς θα ζητήσουν οι ψηφοφόροι αλλού, ιδιαίτερα στην Ισπανία. Η ΕΕ χρειάζεται να αναγνωρίσει δημοσίως μια αλλαγή πλεύσης. Που σημαίνει γερμανική συναίνεση σε ένα πιο χαλαρό δημοσιονομικά μέλλον.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί ιδιαίτερη μεταχείριση για να κρατήσει την οικονομία της ζωντανή. Περισσότερα από 4 δισ. ευρώ έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα της χώρας αυτόν τον μήνα, και έρχονται να προστεθούν στα 3 δισ. ευρώ των εκροών του Δεκεμβρίου, ενώ έχουν απομείνει καταθέσεις 157 δισ. ευρώ. «Ένα run στις τράπεζες είναι ένας σαφής και υπαρκτός κίνδυνος». Το εθνικό χρέος, μεγαλύτερο του 170% του ΑΕΠ, είναι σαφώς μη βιώσιμο. Εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μπορούν να χωνέψουν μια διαγραφή, τότε τουλάχιστον να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής και να μειώσουν τα επιτόκια, δίνοντας στον Αλ. Τσίπρα μια νίκη για να κατευνάσει τους υποστηρικτές του.

Αλλά είναι η υποκείμενη κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης, και όχι η αλλαγή του ελληνικού εκλογικού σώματος, που θα πρέπει να κινητοποιήσει τους ηγέτες της ΕΕ να αναπροσαρμόσουν τις πολιτικές τους. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να εμφανίσουν ότι οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,5% αυτόν τον μήνα, παρατείνοντας την πτώση (0,2%) του Δεκεμβρίου. με τον Draghi να ανησυχεί για τις προοπτικές ώστε να συμφωνήσουν οι συνάδελφοί του στην αγορά 60 δισ. ευρώ ομολόγων μηνιαίως στο προσεχές μέλλον, οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν το καθήκον τους. Διαφορετικά, όπως έδειξαν και οι ελληνικές εκλογές, μπορεί να βρεθούν χωρίς δουλειά.

Από το Capital


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου