Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Γαλλία: Επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo - Στους 12 οι νεκροί

Διεθνή


12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 5 βρίσκονται σοβαρά τραυματισμένοι από πυρά στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo. Για τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ο οποίος έσπευσε στον τόπο της σφαγής.

Αστυνομικό όχημα με σφαίρες


12 νεκρούς -ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί- και 10 τραυματίες -οι 5 σε κρίσιμη κατάσταση- άφησε πίσω της η αιματηρή επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι. 40 οι διασωθέντες

Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 10.30 (ώρα Γαλλίας). Πιθανόν να αυξηθούν τα θύματα.

Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν σε κοντινό κτίριο δήλωσε πως δύο κουκουλοφόροι μπήκαν στα γραφεία της εφημερίδας κρατώντας καλάσνικοφ. «Λίγα λεπτά αργότερα ακούσαμε πολλούς πυροβολισμούς», συνέχισε και πρόσθεσε ότι είδε τους ίδιους άνδρες να εγκαταλείπουν τα γραφεία της εφημερίδας.

Φωτογραφία του Γαλλικού Πρακτορείου: Οι ένοπλοι πυροβολούν κατά περιπολικού

Στο χώρο του μακελειού βρέθηκε ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

"Η Γαλλία δέχθηκε σοκ. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Θα παλέψουμε κόντρα στις απειλές και θα τιμωρήσουμε τους δράστες", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.


Δηλώσεις καταδίκης της επίθεσης


Ολάντ: Οι δράστες θα τιμωρηθούν

Για τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ο οποίος έσπευσε στον τόπο τη σφαγής στα γραφεία του Charlie Hebdo.

«Μία επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά μία εφημερίδας, κατά των δημοσιογράφων που ήθελαν πάντα να αποδεικνύουν ότι μπορούσαν να ενεργούν, στη Γαλλία, για την υπεράσπιση των ιδεών τους. Δολοφονήθηκαν άνανδρα», τόνισε.

Ο Ολάντ διαβεβαίωσε πως οι δράστες θα διωχθούν, τονίζοντας πως οι αρχές οφείλουν να ενεργήσουν με αυστηρότητα, αλλά με γνώμονα την εθνική ενότητα. «Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη στιγμή, πολλές επιθέσεις έχουν αποτραπεί, γνωρίζαμε ότι δεχόμασταν απειλές διότι είμαστε μία ελεύθερη χώρα. Θα τιμωρήσουμε τους δράστες», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει αμέσως μετά σύσκεψη με τους υπουργούς και τους αρμόδιους αξιωματούχους «για την προστασία που πρέπει να διασφαλίσουμε σε όλους τους τόπους όπου μπορούν να επαναληφθούν τέτοιες πράξεις».

«Οι φόνοι στο Παρίσι είναι αποκρουστικοί. Βρισκόμαστε στο πλευρό του γαλλικού λαού στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου», ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε ανάρτησή του στο Twitter.

Για επίθεση στην ελευθερία του λόγου και του Τύπου έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε πως η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας.

«Αυτή η αποτρόπαια πράξη δεν είναι μόνο μία επίθεση στις ζωές των Γάλλων πολιτών και στην ασφάλειά τους, είναι επίσης μία επίθεση στην ελευθευρία του λόγου και του Τύπου, βασικών στοιχείων της ελευθερης δημοκρατικής μας κουλτούρας», σημείωσε.


Δήλωση του Αντώνη Σαμαρά


Εκ μέρους των Ελλήνων, εκφράζω τη βαθιά μας θλίψη και τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Οι Έλληνες είμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των αθώων θυμάτων και συμμετέχουμε στο πένθος του φίλου Γαλλικού λαού.

Για βαρβαρότητα και απαράδεκτη πράξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τη βίαιη και απάνθρωπη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo. Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια, μια βαρβαρότητα που μας σοκάρει όλους, ως ανθρώπους και Ευρωπαίους», ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση.


Βομβιστική επίθεση και το 2011


Το 2011 η εφημερίδα είχε προκαλέσει σκληρές αντιδράσες, καθώς είχε σατιρίσει μουσουλμάνους ηγέτες. Τότε, είχε δεχθεί βομβιστική επίθεση με αποτέλεσμα να καταστραφούν πλήρως τα γραφεία της, ενώ οι συντάκτες είχαν δεχθεί απειλές για την ζωή τους.



Από το LEFT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου