Ζαχαρίας Ρουστάνης
Η διαπλοκή σημαδεύει τον Κατρούγκαλο για να πυροβολήσει τον ΣΥΡΙΖΑ – Μόνο την τελευταία εβδομάδα, όμως, τρεις υποθέσεις διαφθοράς επανήλθαν στο προσκήνιο, αλλά δεν έγινε και μεγάλη φασαρία.
Αποφασιστικής σημασίας καθήκον για την κυβέρνηση, η σύγκρουση με τους βαρόνους των ΜΜΕ.
Συντάραξε τις τελευταίες μέρες τα… ΜΜΕ το «σκάνδαλο Κατρούγκαλου». Τι «σύγκρουση συμφερόντων» του καταμαρτύρησαν «έγκριτοι νομομαθείς», τι αισχροκέρδεια και καταχρηστική άσκηση εξουσίας, μόνο και μόνο επειδή ένας παλαιός επαγγελματικός-ιδεολογικός στόχος του δικηγόρου υπεράσπισης ορισμένων αναξιοπαθούντων, του Γιώργου Κατρούγκαλου, εναρμονίστηκε επιτυχώς με το πολιτικό-ιδεολογικό στάτους του υπουργού μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, Γ. Κατρούγκαλου. Σαν κάποιος να επιχειρούσε να αλλοιώσει τη σημασία των λέξεων «σκάνδαλο» και «λαμόγιο» βομβαρδίζοντας το πανελλήνιο με περισπούδαστες ανοησίες περί ηθικής… νομιμότητας.
Ασφαλώς και υπάρχει φωτιά όπου υπάρχει καπνός. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση η φωτιά της λαμογιάς και των συγκαλυμμένων σκανδάλων απλώς σιγοκαίει αλλού, σε βαθύτερα στρώματα της πολιτικής ζωής των τελευταίων χρόνων: σε «τακτοποιημένους» κακήν κακώς κάτω από το χαλί, μεγατόνους πολιτικής… κόπρου. Siemens, εξοπλιστικά και για κερασάκι η λίστα Λαγκάρντ, για την οποία ο πρώην υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου κρίθηκε ένοχος για πλημμέλημα – κάτι σαν παράβαση του Κ.Ο.Κ. ένα πράγμα…
Μετά τον ορυμαγδό των «καταγγελιών» από τα συστημικά ΜΜΕ εναντίον του Γιώργου Κατρούγκαλου, μοναδική διέξοδος που απέμενε για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να… ικανοποιήσει τους κατηγόρους του, θα ήταν να αυτοκτονήσει ιδεολογικά και πολιτικά, ανεξάρτητα και πέρα από το γεγονός ότι την επαγγελματική του ιδιότητα είχε φροντίσει εγκαίρως και νομοτύπως να την αναστείλει. Να μην κάνει την παραμικρή κίνηση αποκατάστασης των απολυμένων, ωσάν να είχε παγιωθεί άπαξ και διά παντός από την κυβέρνηση Σαμαρά – δανειστών η έννοια του δημοσίου συμφέροντος! Ωσάν η όποια επιχείρηση αντιμετώπισης της φτώχειας και της ανεργίας, ή αναστήλωσης του κοινωνικού κράτους και του κατεστραμμένου κοινωνικού ιστού, να συνιστούσε παράνομη σύγκρουση με το δημόσιο συμφέρον…
Μια δεύτερη διαπίστωση που αποδομεί επίσης ως κατάπτυστη την κατηγορία, είναι πως οι εμπνευστές της θεωρούν δεδομένο –κρίνοντας προφανώς από τη δική τους θητεία– ότι κατά την άσκηση της πολιτικής εξουσίας απουσιάζει παντελώς ο θεσμός του Κοινοβουλίου ως υπεύθυνου και υπέρτατου κριτή των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Σε αυτήν όμως την περίπτωση, θα έπρεπε να βρουν και να εξαιρέσουν από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και όλους εκείνους που κατά το παρελθόν υπηρέτησαν από άλλα πόστα τα λαϊκά συμφέροντα, αμειβόμενοι ή και αμισθί, εφόσον ακόμα και το τελευταίο θα μπορούσε να εκληφθεί από κάποιον ως μακροοικονομική-πολιτική επένδυση.
Πλημμύρισε το μιντιακό τοπίο με «συγκλονιστικές αποκαλύψεις» για ιδιωτικά συμφωνητικά που συνέταξε ο υπουργός με τους απολυμένους σε διαθεσιμότητα, με ποσοστά και αμοιβές, ώστε να φτάσουν τα νέα για την απάτη-ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε σπίτι, και από πίσω ο υπουργός να διαψεύδει προσπαθώντας να ανασυρθεί από τους τόνους λάσπης, να προσφεύγει με αγωγές στην προστασία της Δικαιοσύνης, ενώ ταυτόχρονα έχει φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιστροφή των διαθεσίμων.
Σε όλο αυτό το όργιο σουρεαλισμού, ευτελούς και παιδαριώδους ρητορείας, θα αρκούσε μόνο η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Σχολικών Φυλάκων ώστε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους: «Η επαναπρόσληψη των Σχολικών Φυλάκων ήταν προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ιδέα του Γιώργου Κατρούγκαλου. Ακόμη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει πολλές φορές πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2015 ότι “Θα επαναπροσλάβουμε όσους αντισυνταγματικά και παράνομα απολύθηκαν”.
Από τις 50 περίπου δικαστικές υποθέσεις των Σχολικών Φυλάκων που έχουν εκδικαστεί στα πρωτοδικεία κατά της διαθεσιμότητας, οι 45 είναι θετικές, δηλαδή το 90%, γι’ αυτό άλλωστε οι περισσότεροι Σχολικοί Φύλακες εργάζονται ήδη κανονικά στα σχολεία. Ο κ. Κατρούγκαλος ανέλαβε την υπεράσπιση κάποιων σχολικών φυλάκων το 2013 που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, όμως όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής τον Ιούλιο 2014 παραιτήθηκε από αυτές τις υποθέσεις. Όλοι αυτοί που επιτίθενται αυτές τις ημέρες στον κ. Κατρούγκαλο έχουν σκοπό όχι να αναδείξουν την αλήθεια, αλλά να πλήξουν το κύρος του και κατ’ επέκταση το κύρος της κυβέρνησης».
Διότι το κύρος της κυβέρνησης σημαίνει ασφαλώς εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση. Αυτό που προσπαθούν νυχθημερόν να ροκανίσουν οι μνημονιακές δυνάμεις, όταν «διακρίνουν» παντού και χαιρετίζουν μια «επιστροφή στον ρεαλισμό», που θα τους δικαίωνε και θα εξωράιζε την αθλιότητα των πεπραγμένων τους, όταν διατυμπανίζουν ότι προσφέρονται να παράσχουν πολιτική στήριξη σε μια νέα περίοδο κυβερνητικής εθελοδουλίας, όταν πασχίζουν να οδηγήσουν τον λαό στο θλιβερό συμπέρασμα ότι τα καταστροφικά μνημόνια, το γενικό ξεπούλημα και η υποταγή στη βούληση των δανειστών είναι μονόδρομος.
Εδώ, όμως, βρίσκεται το ζουμί της πολιτικής τους υπόστασης, που δίνει μια τελευταία, περισσότερο αποκαλυπτική διάσταση στην υπόθεση Κατρούγκαλου. Διότι, στην προσπάθειά τους να «ασκήσουν πίεση», υπό τη δαμόκλειο δήθεν σπάθη ενός έστω και τραβηγμένου από τα μαλλιά «σκανδάλου», αποκαλύπτουν και φωταγωγούν τη δομή της δικής τους χειραγώγησης, όταν υπό το εκβιαστικό βάρος των πραγματικών σκανδάλων της προμνημονικής Ελλάδας, Βατοπέδι, Siemens, μίζες για εξοπλιστικά, Ολυμπιακοί Αγώνες κ.ά., έπρεπε ο τόπος του εγκλήματος, αυτή η χώρα, πάση θυσία να κατακαεί… Δεν επαρκούσαν πλέον οι παρωχημένες και διαβλητές στρατηγικές πολιτικής συγκάλυψης.
Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες ο Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν, να υποστήριξε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμό Πολιτείας – Siemens δεν… αφορά τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων, όμως η πρόσφατη ιστορία και το πολιτικό μας λεξικό έγραψαν και δεν ξεγράφουν τι σημαίνει σκάνδαλο.
Το σκάνδαλο της Siemens, της γερμανικής εταιρίας που γέμιζε επί μακρόν με μαύρο χρήμα τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και διάφορους υπηρεσιακούς παράγοντες, για να επιτυγχάνει λεόντειες και υψηλά κερδοφόρες συμβάσεις εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονταν στη διακυβέρνηση της χώρας έγινε φανερό ότι εξαγοράζονταν για να βλάψουν τη χώρα. Και όχι μόνο δεν άνοιξε ρουθούνι, όχι μόνο δεν έπαψαν να διεκδικούν την εξουσία, αλλά συνέχισαν απτόητοι.
Το 2010 η Εισαγγελία Εφετών άσκησε ποινική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου υπολογίστηκε σε 2 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, όπου οι κυβερνήσεις διεκδίκησαν και πήραν αποζημιώσεις από την εταιρία-διαφθορέα, δεν διεκδικήσαμε ποτέ τίποτα, ενώ την άνοιξη του 2012 επιχειρήθηκε από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. να επικυρωθεί ένας εξώδικος συμβιβασμός παραίτησης του Ελληνικού Δημοσίου από αξιώσεις προς την εταιρία. Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (βλ. συγχωροχάρτι) η γερμανική πολυεθνική θα γλίτωνε καταβάλλοντας απλώς 270 εκατ. (κι αυτά περίπου σε… είδος) αντί των 2 δις. με τα οποία ζημίωσε το ελληνικό κράτος (και συνεπώς τους φορολογούμενους).
Επειδή πάντως όλα τα σοβαρά σκάνδαλα οφείλουν να έχουν… αίσιο τέλος, η κυβέρνηση Σαμαρά τον Απρίλιο του 2014, μετέτρεψε με νόμο τον κακουργηματικό χαρακτήρα της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου σε πλημμέλημα, όπως και τα έως τότε κακουργήματα της δωροληψίας των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών!
Βρίσκει κανείς πάρα πολλά στοιχεία για όλα αυτά και άλλα, απλώς ξεφυλλίζοντας τη Μαύρη Βίβλο της Ντροπής, στην περσινή έκδοση της ΕΕΚΕ Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έχουν συγκεντρωθεί μοναδικά τεκμήρια-μνημεία πολιτικού αμοραλισμού και αθλιότητας…
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κρίθηκε αθώος από το Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της απιστίας, ενώ για τη νόθευση δημοσίου εγγράφου –για τη λαθροχειρία του στη λίστα Λαγκάρντ, να αφαιρέσει τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων– τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή.
Είναι ο υπουργός που προκάλεσε όλη την ελληνική κοινωνία, που συμπέρανε κάποτε «ότι η ελληνική οικονομία έχει ακόμα πολύ λίπος» και εννοούσε τις χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις που έβαλαν αργότερα λουκέτο, τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους, τους εκατομμύρια πολίτες που βρέθηκαν κάτω από το όριο της φτώχειας. Όλο αυτό το «λίπος» ο υπουργός ανέλαβε να το συγκεντρώσει, αδιαφορώντας για τον πόνο και την οδύνη που σκόρπιζε στην ελληνική κοινωνία, και να το στείλει με καμάρι στους τοκογλύφους που του το ανέθεσαν. Ταυτοχρόνως συνέβαλε και στη φυγάδευση του λίπους των συγγενών του, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από κερδοφόρες δραστηριότητες των πρώτων μνημονιακών χρόνων. Έτσι τώρα κατάφερε να βρει για τον εαυτό του μια θέση στη λίστα των… σκανδαλωδώς αθώων.
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμφθηκαν την Πέμπτη 32 κατηγορούμενοι για ακόμη μία αμαρτωλή υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με βούλευμά του παρέπεμψε μεταξύ άλλων τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, τους άλλοτε στενούς συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννη Μπέλτσιο και Παύλο Νικολαΐδη, τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Σπύρο Τραυλό, τον πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ, τον εφοπλιστή Μιχαήλ Ματαντό, τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ και Φάνη Λυγινό, τον έμπορο όπλων Παναγιώτη Ευσταθίου, το νομικό Σπύρο Μεταξά, τον άλλοτε συνεργάτη του Μ. Ματαντού, Αντώνη Χάγια, καθώς και τον Γιώργο Νικολάου.
Η υπόθεση αφορά την υπέρογκη προμήθεια τεσσάρων υποβρυχίων επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, από τη γερμανική HDW-FERROSTAAL, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει ακόμη και σήμερα πραγματοποιηθεί η παραλαβή όλου του έργου. Σύμφωνα με τη γερμανική Δικαιοσύνη, οι μίζες που διακινήθηκαν ξεπερνάνε τα 80 εκατομμύρια ευρώ.
Οι εφέτες έκριναν ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις παράνομες αμοιβές που διακινήθηκαν στην υπόθεση των υποβρυχίων για κατηγορίες που αφορούν πράξεις δωροδοκίας, δωροληψίας, απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι κατηγορίες σε κάποιες περιπτώσεις αποδίδονται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Μετά τα υποβρύχια, σειρά παίρνουν τα αντιαρματικά ΚΟΡΝΕΤ-Ε, μια σύμβαση για την οποία δόθηκε μίζα περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Οι δικαστικοί λειτουργοί αναμένεται να καλέσουν σε απολογία τον ήδη προφυλακισμένο πρώην διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα και τον αντιπρόσωπο της εταιρίας ΚΒΡ Κωνσταντίνο Δαφέρμο. Οι δύο κατηγορούμενοι διώκονται για δωροδοκία, δωροληψία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, που προβλέπει ακόμη και ισόβια, καθώς και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Η διαπλοκή σημαδεύει τον Κατρούγκαλο για να πυροβολήσει τον ΣΥΡΙΖΑ – Μόνο την τελευταία εβδομάδα, όμως, τρεις υποθέσεις διαφθοράς επανήλθαν στο προσκήνιο, αλλά δεν έγινε και μεγάλη φασαρία.
Αποφασιστικής σημασίας καθήκον για την κυβέρνηση, η σύγκρουση με τους βαρόνους των ΜΜΕ.
Συντάραξε τις τελευταίες μέρες τα… ΜΜΕ το «σκάνδαλο Κατρούγκαλου». Τι «σύγκρουση συμφερόντων» του καταμαρτύρησαν «έγκριτοι νομομαθείς», τι αισχροκέρδεια και καταχρηστική άσκηση εξουσίας, μόνο και μόνο επειδή ένας παλαιός επαγγελματικός-ιδεολογικός στόχος του δικηγόρου υπεράσπισης ορισμένων αναξιοπαθούντων, του Γιώργου Κατρούγκαλου, εναρμονίστηκε επιτυχώς με το πολιτικό-ιδεολογικό στάτους του υπουργού μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, Γ. Κατρούγκαλου. Σαν κάποιος να επιχειρούσε να αλλοιώσει τη σημασία των λέξεων «σκάνδαλο» και «λαμόγιο» βομβαρδίζοντας το πανελλήνιο με περισπούδαστες ανοησίες περί ηθικής… νομιμότητας.
Ασφαλώς και υπάρχει φωτιά όπου υπάρχει καπνός. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση η φωτιά της λαμογιάς και των συγκαλυμμένων σκανδάλων απλώς σιγοκαίει αλλού, σε βαθύτερα στρώματα της πολιτικής ζωής των τελευταίων χρόνων: σε «τακτοποιημένους» κακήν κακώς κάτω από το χαλί, μεγατόνους πολιτικής… κόπρου. Siemens, εξοπλιστικά και για κερασάκι η λίστα Λαγκάρντ, για την οποία ο πρώην υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου κρίθηκε ένοχος για πλημμέλημα – κάτι σαν παράβαση του Κ.Ο.Κ. ένα πράγμα…
Μετά τον ορυμαγδό των «καταγγελιών» από τα συστημικά ΜΜΕ εναντίον του Γιώργου Κατρούγκαλου, μοναδική διέξοδος που απέμενε για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να… ικανοποιήσει τους κατηγόρους του, θα ήταν να αυτοκτονήσει ιδεολογικά και πολιτικά, ανεξάρτητα και πέρα από το γεγονός ότι την επαγγελματική του ιδιότητα είχε φροντίσει εγκαίρως και νομοτύπως να την αναστείλει. Να μην κάνει την παραμικρή κίνηση αποκατάστασης των απολυμένων, ωσάν να είχε παγιωθεί άπαξ και διά παντός από την κυβέρνηση Σαμαρά – δανειστών η έννοια του δημοσίου συμφέροντος! Ωσάν η όποια επιχείρηση αντιμετώπισης της φτώχειας και της ανεργίας, ή αναστήλωσης του κοινωνικού κράτους και του κατεστραμμένου κοινωνικού ιστού, να συνιστούσε παράνομη σύγκρουση με το δημόσιο συμφέρον…
Μια δεύτερη διαπίστωση που αποδομεί επίσης ως κατάπτυστη την κατηγορία, είναι πως οι εμπνευστές της θεωρούν δεδομένο –κρίνοντας προφανώς από τη δική τους θητεία– ότι κατά την άσκηση της πολιτικής εξουσίας απουσιάζει παντελώς ο θεσμός του Κοινοβουλίου ως υπεύθυνου και υπέρτατου κριτή των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Σε αυτήν όμως την περίπτωση, θα έπρεπε να βρουν και να εξαιρέσουν από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και όλους εκείνους που κατά το παρελθόν υπηρέτησαν από άλλα πόστα τα λαϊκά συμφέροντα, αμειβόμενοι ή και αμισθί, εφόσον ακόμα και το τελευταίο θα μπορούσε να εκληφθεί από κάποιον ως μακροοικονομική-πολιτική επένδυση.
Πλημμύρισε το μιντιακό τοπίο με «συγκλονιστικές αποκαλύψεις» για ιδιωτικά συμφωνητικά που συνέταξε ο υπουργός με τους απολυμένους σε διαθεσιμότητα, με ποσοστά και αμοιβές, ώστε να φτάσουν τα νέα για την απάτη-ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε σπίτι, και από πίσω ο υπουργός να διαψεύδει προσπαθώντας να ανασυρθεί από τους τόνους λάσπης, να προσφεύγει με αγωγές στην προστασία της Δικαιοσύνης, ενώ ταυτόχρονα έχει φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιστροφή των διαθεσίμων.
Σε όλο αυτό το όργιο σουρεαλισμού, ευτελούς και παιδαριώδους ρητορείας, θα αρκούσε μόνο η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Σχολικών Φυλάκων ώστε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους: «Η επαναπρόσληψη των Σχολικών Φυλάκων ήταν προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ιδέα του Γιώργου Κατρούγκαλου. Ακόμη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει πολλές φορές πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2015 ότι “Θα επαναπροσλάβουμε όσους αντισυνταγματικά και παράνομα απολύθηκαν”.
Από τις 50 περίπου δικαστικές υποθέσεις των Σχολικών Φυλάκων που έχουν εκδικαστεί στα πρωτοδικεία κατά της διαθεσιμότητας, οι 45 είναι θετικές, δηλαδή το 90%, γι’ αυτό άλλωστε οι περισσότεροι Σχολικοί Φύλακες εργάζονται ήδη κανονικά στα σχολεία. Ο κ. Κατρούγκαλος ανέλαβε την υπεράσπιση κάποιων σχολικών φυλάκων το 2013 που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, όμως όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής τον Ιούλιο 2014 παραιτήθηκε από αυτές τις υποθέσεις. Όλοι αυτοί που επιτίθενται αυτές τις ημέρες στον κ. Κατρούγκαλο έχουν σκοπό όχι να αναδείξουν την αλήθεια, αλλά να πλήξουν το κύρος του και κατ’ επέκταση το κύρος της κυβέρνησης».
Διότι το κύρος της κυβέρνησης σημαίνει ασφαλώς εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση. Αυτό που προσπαθούν νυχθημερόν να ροκανίσουν οι μνημονιακές δυνάμεις, όταν «διακρίνουν» παντού και χαιρετίζουν μια «επιστροφή στον ρεαλισμό», που θα τους δικαίωνε και θα εξωράιζε την αθλιότητα των πεπραγμένων τους, όταν διατυμπανίζουν ότι προσφέρονται να παράσχουν πολιτική στήριξη σε μια νέα περίοδο κυβερνητικής εθελοδουλίας, όταν πασχίζουν να οδηγήσουν τον λαό στο θλιβερό συμπέρασμα ότι τα καταστροφικά μνημόνια, το γενικό ξεπούλημα και η υποταγή στη βούληση των δανειστών είναι μονόδρομος.
Εδώ, όμως, βρίσκεται το ζουμί της πολιτικής τους υπόστασης, που δίνει μια τελευταία, περισσότερο αποκαλυπτική διάσταση στην υπόθεση Κατρούγκαλου. Διότι, στην προσπάθειά τους να «ασκήσουν πίεση», υπό τη δαμόκλειο δήθεν σπάθη ενός έστω και τραβηγμένου από τα μαλλιά «σκανδάλου», αποκαλύπτουν και φωταγωγούν τη δομή της δικής τους χειραγώγησης, όταν υπό το εκβιαστικό βάρος των πραγματικών σκανδάλων της προμνημονικής Ελλάδας, Βατοπέδι, Siemens, μίζες για εξοπλιστικά, Ολυμπιακοί Αγώνες κ.ά., έπρεπε ο τόπος του εγκλήματος, αυτή η χώρα, πάση θυσία να κατακαεί… Δεν επαρκούσαν πλέον οι παρωχημένες και διαβλητές στρατηγικές πολιτικής συγκάλυψης.
Υπάρχουν και αληθινά σκάνδαλα, βλέπε Siemens
Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες ο Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν, να υποστήριξε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμό Πολιτείας – Siemens δεν… αφορά τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων, όμως η πρόσφατη ιστορία και το πολιτικό μας λεξικό έγραψαν και δεν ξεγράφουν τι σημαίνει σκάνδαλο.
Το σκάνδαλο της Siemens, της γερμανικής εταιρίας που γέμιζε επί μακρόν με μαύρο χρήμα τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και διάφορους υπηρεσιακούς παράγοντες, για να επιτυγχάνει λεόντειες και υψηλά κερδοφόρες συμβάσεις εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονταν στη διακυβέρνηση της χώρας έγινε φανερό ότι εξαγοράζονταν για να βλάψουν τη χώρα. Και όχι μόνο δεν άνοιξε ρουθούνι, όχι μόνο δεν έπαψαν να διεκδικούν την εξουσία, αλλά συνέχισαν απτόητοι.
Το 2010 η Εισαγγελία Εφετών άσκησε ποινική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου υπολογίστηκε σε 2 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, όπου οι κυβερνήσεις διεκδίκησαν και πήραν αποζημιώσεις από την εταιρία-διαφθορέα, δεν διεκδικήσαμε ποτέ τίποτα, ενώ την άνοιξη του 2012 επιχειρήθηκε από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. να επικυρωθεί ένας εξώδικος συμβιβασμός παραίτησης του Ελληνικού Δημοσίου από αξιώσεις προς την εταιρία. Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (βλ. συγχωροχάρτι) η γερμανική πολυεθνική θα γλίτωνε καταβάλλοντας απλώς 270 εκατ. (κι αυτά περίπου σε… είδος) αντί των 2 δις. με τα οποία ζημίωσε το ελληνικό κράτος (και συνεπώς τους φορολογούμενους).
Επειδή πάντως όλα τα σοβαρά σκάνδαλα οφείλουν να έχουν… αίσιο τέλος, η κυβέρνηση Σαμαρά τον Απρίλιο του 2014, μετέτρεψε με νόμο τον κακουργηματικό χαρακτήρα της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου σε πλημμέλημα, όπως και τα έως τότε κακουργήματα της δωροληψίας των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών!
Βρίσκει κανείς πάρα πολλά στοιχεία για όλα αυτά και άλλα, απλώς ξεφυλλίζοντας τη Μαύρη Βίβλο της Ντροπής, στην περσινή έκδοση της ΕΕΚΕ Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έχουν συγκεντρωθεί μοναδικά τεκμήρια-μνημεία πολιτικού αμοραλισμού και αθλιότητας…
Στα μαλακά και ο Παπακωνσταντίνου
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κρίθηκε αθώος από το Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της απιστίας, ενώ για τη νόθευση δημοσίου εγγράφου –για τη λαθροχειρία του στη λίστα Λαγκάρντ, να αφαιρέσει τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων– τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή.
Είναι ο υπουργός που προκάλεσε όλη την ελληνική κοινωνία, που συμπέρανε κάποτε «ότι η ελληνική οικονομία έχει ακόμα πολύ λίπος» και εννοούσε τις χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις που έβαλαν αργότερα λουκέτο, τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους, τους εκατομμύρια πολίτες που βρέθηκαν κάτω από το όριο της φτώχειας. Όλο αυτό το «λίπος» ο υπουργός ανέλαβε να το συγκεντρώσει, αδιαφορώντας για τον πόνο και την οδύνη που σκόρπιζε στην ελληνική κοινωνία, και να το στείλει με καμάρι στους τοκογλύφους που του το ανέθεσαν. Ταυτοχρόνως συνέβαλε και στη φυγάδευση του λίπους των συγγενών του, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από κερδοφόρες δραστηριότητες των πρώτων μνημονιακών χρόνων. Έτσι τώρα κατάφερε να βρει για τον εαυτό του μια θέση στη λίστα των… σκανδαλωδώς αθώων.
Οι μίζες για τα εξοπλιστικά ξανά στην επικαιρότητα
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμφθηκαν την Πέμπτη 32 κατηγορούμενοι για ακόμη μία αμαρτωλή υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με βούλευμά του παρέπεμψε μεταξύ άλλων τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, τους άλλοτε στενούς συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννη Μπέλτσιο και Παύλο Νικολαΐδη, τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Σπύρο Τραυλό, τον πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ, τον εφοπλιστή Μιχαήλ Ματαντό, τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ και Φάνη Λυγινό, τον έμπορο όπλων Παναγιώτη Ευσταθίου, το νομικό Σπύρο Μεταξά, τον άλλοτε συνεργάτη του Μ. Ματαντού, Αντώνη Χάγια, καθώς και τον Γιώργο Νικολάου.
Η υπόθεση αφορά την υπέρογκη προμήθεια τεσσάρων υποβρυχίων επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, από τη γερμανική HDW-FERROSTAAL, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει ακόμη και σήμερα πραγματοποιηθεί η παραλαβή όλου του έργου. Σύμφωνα με τη γερμανική Δικαιοσύνη, οι μίζες που διακινήθηκαν ξεπερνάνε τα 80 εκατομμύρια ευρώ.
Οι εφέτες έκριναν ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις παράνομες αμοιβές που διακινήθηκαν στην υπόθεση των υποβρυχίων για κατηγορίες που αφορούν πράξεις δωροδοκίας, δωροληψίας, απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι κατηγορίες σε κάποιες περιπτώσεις αποδίδονται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Μετά τα υποβρύχια, σειρά παίρνουν τα αντιαρματικά ΚΟΡΝΕΤ-Ε, μια σύμβαση για την οποία δόθηκε μίζα περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Οι δικαστικοί λειτουργοί αναμένεται να καλέσουν σε απολογία τον ήδη προφυλακισμένο πρώην διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα και τον αντιπρόσωπο της εταιρίας ΚΒΡ Κωνσταντίνο Δαφέρμο. Οι δύο κατηγορούμενοι διώκονται για δωροδοκία, δωροληψία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, που προβλέπει ακόμη και ισόβια, καθώς και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Από τον Δρόμο της Αριστεράς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου