Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Που «κολλά» η διαπραγμάτευση-Γιατί επιμένει σε ομαδικές απολύσεις και μείωση συντάξεων το ΔΝΤ

Πολιτική


«Χτύπησαν» στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης οι δανειστές, με το ΔΝΤ να εμφανίζεται ανυποχώρητο στην απαίτησή του για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και μειώσεις στο ασφαλιστικό. «Ακατανόητη η επιμονή τους» απαντούν κυβερνητικοί κύκλοι.

Η διαπραγμάτευση από το απόγευμα του Σαββάτου, φαίνεται να έχει κολλήσει για τα καλά. Αιτία η απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και οι μειώσεις σε συντάξεις, σε ό,τι έχει να κάνει με το ασφαλιστικό.

Κυβερνητικοί κύκλοι, χαρακτήριζαν τη συγκεκριμένη απαίτηση «εμμονή και επιμονή» αλλά και «ακατανόητη». Οι δανειστές, διαφωνούν μάλιστα, κάθετα και με τη θεσμοθέτηση και προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ζητώντας ουσιαστικά την διαιώνιση της «εργασιακής ζούγκλας» που υφίσταται.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το Ταμείο «επιμένει σε κάποια μέτρα που θα αυξήσουν την προσφορά και θα βελτιώσουν την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών. Εκεί εντάσσονται και οι ομαδικές απολύσεις».

«Δεν πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα μεγάλες επιχειρήσεις, εάν δεν ξέρουν ότι σε μια ύφεση θα μπορούν να απολύσουν» λένε χαρακτηριστικά, για το θέμα. Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, μεταδίδει από πηγές της Ουάσινγκτον πως «αν υποχωρήσει το ΔΝΤ, θα είναι η έκπληξη της δεκαετίας».

Από την άλλη, η κυβέρνηση πήγε προετοιμασμένη στη διαπραγμάτευση, γνωρίζοντας απ’ ότι φαίνεται τι θα της ζητηθεί. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις συλλογικές συμβάσεις, παρουσίασε μάλιστα συγκριτική μελέτη, που αποδεικνύει πως όπου υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις ευνοούν την ανάπτυξη.

Πάντως, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, δηλώνουν πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» της. Οι δηλώσεις, άλλωστε των στελεχών της που λένε «ούτε βήμα πίσω», πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες και μέρες, δείχνοντας και την κατεύθυνση.

Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου