Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

ΚΟΥΙΖ – Για τη σωτηρία της χώρας, ρε γαμώτο

Επιμέλεια: Ζαχαρίας Ρουστάνης


ΒΡΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΤΙ!

Κάθε ομοιότητα με τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια, μάλλον, δεν είναι τυχαία

Ένα πικρό παιχνίδισμα με τους πρωταγωνιστές της τελευταίας εξαετίας και τη φραστική διαχείριση των σκληρών μνημονιακών μέτρων που επιφύλασσαν και επέβαλλαν στη χώρα. Διαβάστε δηλώσεις και βρείτε τις απαντήσεις.

Δείτε τις λύσεις στο τέλος

1. «Πρώτη προτεραιότητά μας: Μία σίγουρη πορεία. Να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Πήραμε την απόφαση να δώσουμε μάχη για να αποφύγουμε μία καταστροφή για τη χώρα και τον πολίτη, τη χρεοκοπία, και να μείνουμε στο ευρώ. Αυτό σήμαινε και σημαίνει δύσκολες αποφάσεις, σήμαινε και σημαίνει αναγκαίες θυσίες, με δικαιοσύνη ναι, αλλά πάντως θυσίες»

(Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Αντώνης Σαμαράς ή Αλέξης Τσίπρας;)

2. «Αυτή την ώρα δοκιμάζονται και οι αντοχές της κυβέρνησης. Και είναι σαφές πως δεν μπορούν όλοι να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης. Η χρεοκοπία της Ελλάδας, ωστόσο, δεν είναι επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε. Τις συνέπειες θα τις πληρώσει η χώρα πανάκριβα και ιδιαίτερα όσοι παλεύουν σήμερα να τα βγάλουν πέρα σε μια δύσκολη πραγματικότητα. Αυτή την ώρα προέχει η ανάγκη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εγκριθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση. Κάθε άλλη εξέλιξη θα ήταν καταστροφική. Είναι αυτονόητο πως όποιος διαφωνεί και δεν ψηφίσει το νέο πρόγραμμα, δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση»

(Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Αντώνης Σαμαράς ή Αλέξης Τσίπρας;)

3. «Σήμερα ψηφίζουμε για το εάν θα διασφαλίσουμε την παραμονή μας στην Eυρωζώνη ή θα οδηγηθούμε στη διεθνή απομόνωση και θα καταλήξουμε στη δραχμή. Βρισκόμαστε μπροστά στην πιο κρίσιμη απόφαση που χρειάστηκε να πάρει η ελληνική αντιπροσωπεία τα τελευταία 40 χρόνια. Να μιλήσουμε λοιπόν με ωμή ειλικρίνεια. Πολλά από τα μέτρα που παίρνουμε σήμερα είναι σωστά. Είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε μόνοι μας να κάνουμε εδώ και χρόνια. Υπάρχουν όμως και άλλα που είναι άδικα. Δεν υπάρχει λόγος να τα ωραιοποιούμε. Αλλά και τα σωστά και τα άδικα είναι συμβατικές υποχρεώσεις που ήδη έχει αναλάβει η χώρα»

(Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Αντώνης Σαμαράς ή Αλέξης Τσίπρας;)

4. «Οι εναλλακτικές ήταν συμφωνία ή άτακτη χρεοκοπία. Είχαμε μια συμφωνία δύσκολη και κακή σε ορισμένα σημεία αλλά είναι μια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης(…) Έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού, όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε»

(Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Αντώνης Σαμαράς ή Αλέξης Τσίπρας;)

5. «Ακούω συνεχώς ότι πρέπει να μην είμαστε ευχάριστοι, αλλά να γίνουμε δυσάρεστοι και άρα υπεύθυνοι. Να πάρουμε, ακούω, σκληρά μέτρα. Σκληρά μέτρα για ποιους; Να παγώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων; Θα λύσουν το πρόβλημά μας τα 500 εκατομμύρια ευρώ που θα εξοικονομήσουμε από τους μισθωτούς και συνταξιούχους; Θα τονώσει την οικονομία μας η αφαίρεση κι άλλου εισοδήματος από τα πιο αδύναμα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας; Ζητάτε να πληρώσουν τα πιο ευάλωτα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας τη διεθνή ύφεση, αλλά και την ευνοιοκρατία των τελευταίων ετών;»

(Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος ή Αλέξης Τσίπρας;)

6. «Η απόφαση σήμερα κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης, ταυτόχρονα όμως ξέραμε από πριν ότι θα είναι μια συμφωνία που η υλοποίησή της είναι δύσκολη. Τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή, μέτρα που θα δημιουργήσουν, αναπόφευκτα, υφεσιακές τάσεις, έχω όμως την αίσθηση, την πεποίθηση και την ελπίδα ότι τόσο το πακέτο το αναπτυξιακό που καταφέραμε, η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, θα δημιουργήσουν την αίσθηση στις αγορές, στους επενδυτές ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν. Και αυτή η αίσθηση μπορεί να δημιουργήσει το κύμα των επενδύσεων που θα αντισταθμίσει τις υφεσιακές τάσεις»

(Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος ή Αλέξης Τσίπρας;)

7. «Τα μέτρα φυσικά και είναι επώδυνα, είναι σκληρά. Θα ματώσει ο κόσμος και θα ματώσουμε κι εμείς στην προσπάθειά μας να τα περάσουμε»

(Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Νίκος Ξυδάκης ή Άδωνις Γεωργιάδης;)

8.«Απέρριψα εισηγήσεις και προτροπές για πάγωμα των αποδοχών στον δημόσιο τομέα. Δεν είναι οι μισθοί το πρόβλημα και δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Η χώρα δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού ώστε να χρειαστούν μέτρα σαν αυτά που λαμβάνει η Ιρλανδία. Επιμένω ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης θα γίνει μέσω της πάταξης της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων»

(Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου ή Αλέξης Τσίπρας;)

9. «Η ψήφιση των νομοθετημάτων, υπό την απειλή του grexit, είναι μονόδρομος για να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή και να παλέψουμε για να υπερασπιστούμε μια δίκαιη κοινωνική πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος και είναι ο δρόμος της υπεράσπισης της κοινωνικής δικαιοσύνης»

(Ανδρέας Λοβέρδος, Όλγα Τρέμη, Σωκράτης Φάμελος ή Ντόρα Μπακογιάννη;)

10. «Τα μνημονιακά μέτρα αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και δεν επιβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους»

(Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάρτιν Σουλτς, Γιώργος Σταθάκης ή Φώφη Γενηματά;)

11. «Ακόμα κι αν ο ίδιος ο Θεός με τους αγγέλους του αναλάμβαναν την εξουσία στην Ελλάδα και δεν έκαναν κανένα λάθος -αφού ο Θεός δεν κάνει λάθη- ακόμα κι αυτοί δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν επιτυχώς αυτό το πρόγραμμα»

(Γιάνης Βαρουφάκης, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κώνστας ή Σταμάτης Κραουνάκης;)

12. Η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει άμεσα ορισμένα επώδυνα μέτρα. Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης που συνεπάγεται γνωστά αλλά και νέα σκληρά μέτρα. Το τίμημα για την εκταμίευση της δόσης, το κούρεμα 50% του χρέους και το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ θα παραμείνει βαρύ για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και η κυβέρνηση θα δεχθεί έντονη πίεση για δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου

(Σε ποια κυβέρνηση αναφέρεται το δημοσίευμα; Στην κυβέρνηση Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά ή Τσίπρα;)

13. «Υπάρχει πλήρης συναίσθηση ότι υπάρχουν μέτρα στην πρόταση που είναι σκληρά. Όμως ο προσανατολισμός των μέτρων δεν είναι να τα πάρουμε ξανά από αυτούς που έχουν πληρώσει το μάρμαρο. Ακόμα και στον ΦΠΑ, έχουμε δώσει μάχη να μειωθεί στα φάρμακα. Έχουμε δώσει σκληρή μάχη, το ρεύμα να μείνει στο 13%, η εστίαση το ίδιο και πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου εύκολη αυτή η διαπραγμάτευση»

(Κυριάκος Μητσοτάκης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Σοφία Βούλτεψη)

14. «Εγώ δεν πρόκειται να γίνω νέος Παπαδήμος. Εδώ που ήρθαμε ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί»

(Ευάγγελος Βενιζέλος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αλέξης Τσίπρας ή Λουκάς Παπαδήμος;)

Οι σωστές απαντήσεις

1. Πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου

2. Πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος

3. Πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

4. Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

5. Πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, 18/10/2009

6. Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, 13/07/2015

7. Αναπλ. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, 24/06/2015

8. Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (11/12/2009, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο κυριάρχησε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας)

9. Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος,  22/07/2015

10. Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς

11. Γιάνης Βαρουφάκης, συνέντευξη στο περιοδικό Focus, 24/07/2015

12. Στην κυβέρνηση Παπαδήμου

13. Γαβριήλ Σακελλαρίδης

14. Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
  Από τον Δρόμο της Αριστεράς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου