Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Η Κου Κλουξ Κλαν αναβιώνει στην Κεντρική Ευρώπη

Διεθνή


Η Κου Κλουξ Κλαν της Κεντρικής Ευρώπης ξεκίνησε τις επιθέσεις κατά των προσφύγων. Τα δύο περιστατικά που συνέβησαν στη Γερμανία το καταδεικνύουν: Μετά τους προπηλακισμούς προσφύγων από το πλήθος στην κωμόπολη Κλάουσνιτς -αλλά και η αδράνεια της αστυνομίας- ήρθε η πυρκαγιά σε κέντρο για πρόσφυγες, που συνοδεύτηκε από... επευφημίες και χειροκροτήματα των… Γερμανών θεατών.

Αρκετά ΜΜΕ της Γερμανίας διατυπώνουν τις ανησυχίες τους για την άνοδο της ξενοφοβίας και την απενοχοποίηση του ξενοφοβικού λόγου. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται η ενίσχυση του κόμματος AfD και η πίεση εναντίον της Άνγκελας Μέρκελ.

Οι επικείμενες εκλογές σε τρία κρατίδια στις 13 Μαρτίου (Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξονία-Άνχαλτ) έχουν μετατραπεί σε δοκιμασία του «πολιτικού ανέμου» με το βλέμμα ειδικά στα ποσοστά του AfD.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό που απασχολεί τα γερμανικά ΜΜΕ είναι πυρκαγιά σε κτίριο που προοριζόταν για φιλοξενία προσφύγων στο Μπάουτσεν της Σαξονίας.

Η πυρκαγιά ήταν άγνωστης αιτίας με υποψίες για εμπρησμό, όπως οι περισσότερες σε κτίρια που καίγονται κατά τη διάρκεια μετατροπών τους σε κέντρα για πρόσφυγες. Το χειρότερο κι από τη φωτιά είναι ότι αρκετοί περαστικοί χειροκροτούσαν και φώναζαν συνθήματα εναντίον των προσφύγων.

Μέχρι τότε, ψηλά στις εφημερίδες και στις συζητήσεις στα γερμανόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρισκόταν ένα άλλο περιστατικό σε άλλη κωμόπολη στο ίδιο κρατίδιο, το Κλάουσνιτς.

Το βράδυ της Πέμπτης, είχε φτάσει λεωφορείο που μετέφερε περίπου 30 πρόσφυγες στο Κλάουσνιτς (οι περισσότεροι εκ των οποίων γυναίκες ή ανήλικοι) το οποίο όμως το «υποδέχτηκε» ομάδα που είχε μπλοκάρει την είσοδο του κέντρου.

Η ομάδα φώναζε συνθήματα εναντίον των προσφύγων, μαζί με την φράση «εμείς είμαστε ο λαός» -φράση με ιδιαίτερο βάρος στη Γερμανία (ακουγόταν στις διαδηλώσεις πριν την πτώση του Τείχους), αλλά την οποία έχει συνειδητά προσπαθήσει να οικειοποιηθεί πρόσφατα το ξενοφοβικό Pegida.

ArtiNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου