Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Κοτζιάς: (ΟΧΙ) δεν θα εκδώσουμε στην Τουρκία τους 8!!!

Διεθνή


Κοτζιάς: μεταστροφή για τους οκτώ -να μην «εξάγει» η Τουρκία το πρόβλημά της


Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δείχνει ότι μάλλον η πολιτική ηγεσία βλέπει την έκδοση των οκτώ  να απομακρύνεται ως ενδεχόμενο, παρότι το θέμα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης.  Όσο για τις διμερείς σχέσεις μας με την Τουκία, ο ελληνας υπουργός  ζητεί  από την γείτονα να λειτουργήσει με μεγαλοθυμια προς τους ηττημένους, αλλά και να μην επιτρέψει το εσωτερικό της ζήτημα να επηρεάσει διακρατικές σχέσεις.

«Η όποια νευρικότητα και όξυνση των εσωτερικών αντιφάσεων της Τουρκίας σκόπιμο ειναι να μη διαπεράσουν τις διακρατικές σχέσεις και να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων η κρίση», αναφέρει στη  συνέντευξή του ο υπουργός.

«Πρέπει να είμαστε μετρημένοι και προσεκτικοί, νηφάλιοι και ήρεμοι και να φροντίζουμε την ανάπτυξη της φιλίας των δύο λαών», είπε. «Και καλό είναι οι νικητές της εσωτερικής διαμάχης στην Τουρκία  να επιδείξουν μεγαλοσύνη απέναντι στους ηττημένους, να αυτοσυγκρατηθούν και να μην επαναφέρουν τη θανατική ποινή».

Είπε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί «μια Τουρκία της εκδίκησης της διάσπασης και της αποσταθεροποίησης» και  υπεραμύνθηκε τη θέση της ΕΕ για μια Τουρκία δημοκρατική, στην οποία θα γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα και οι ανάγκες όλων των θρησκευτικών, εθνικών και κοινωνικών ομάδων».

ΑΙΓΑΙΟ

Σε σχετικό ερώτημα για το Αιγαίο, ο  υπουργός Εξωτερικών ανησυχεί ότι αν η Τουρκία στραφεί στον αυταρχισμό,  είναι πιθανόν να  αντιμετωπίσουμε  περισσότερες  τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

ΟΙ ΟΚΤΩ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα παραδώσει τελικά τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως αυτό θα το αποφασίσουν οι δικαστές και οι άλλες αρμόδιες αρχές. Ομως ενώ μέχρι προτινος η κυβέρνηση με πολλές δηλώσεις είχε αφήσει να διαφανεί ότι δεν είναι διατεθειμένη να μπλεχτεί σε διακρατική διαμάχη «για οκτώ πραξικοπηματίες», τώρα μάλλον «στρίβει» προς άλλη κατεύθυνση.

«Οι δικαστικές αρχές», είπε, «ασφαλώς θα συνυπολογίσουν το κατά πόσο οι 8 ήταν κομμάτι του πραξικοπήματος. Δεν  μπορώ να δεχτώ την ύβρη του παραλληλισμού της μάχης όσων παλεύουν για τα δικαιώματά τους, εθνικά, κοινωνικά και δημοκρατικά, με πραξικοπηματίες που ήθελαν να καταργήσουν δικαιώματα της κοινωνίας, οι οποίοι βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο, τραυμάτισαν και σκότωσαν διαδηλωτές. Αυτοί κάθε άλλο παρά δικαιούνται της αλληλεγγύης μας»

Σχετικά με τις  τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είπε ότι τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη προέρχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από μουσουλμάνους πολίτες αυτών των κρατών, επισημαίνοντας πως εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα ταυτότητας και ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία των κρατών-μελών της EE.

Σχετικά με το Brexit  είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να κατευθυνθεί στην ανάπτυξη περισσότερης δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και  ανάπτυξης, γιατί αν συνεχίσει να πορεύεται με νεοφιλελεύθερα δόγματα και πολιτικές μνημονίων «μάλλον θα βυθιστεί σε αυτοκτονικές τάσεις…»

Για τις  κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είπε ότι  «δεν έχουν σημαντικά αποτελέσματα επι της ουσίας και πρέπει το φθινόπωρο στην ΕΕ να συζητήσουμε προς τι και γιατί επιθυμεί και αν επιθυμεί η ΕΕ την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας».

Ρ-Ρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου