Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Πω πω μία κανονιά!

by To Skouliki Tom


Σαν πυρηνική βόμβα μεγατόνων έσκασε στον κόσμο της υγιούς επιχειρηματικότητας η κανονιά που βάρεσε ο Όμιλος Μαρινόπουλος, αφού η διοίκησή του κάνει απανωτές αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Ο Μαρινόπουλος φεύγει και αφήνει πίσω του φέσι 1 δις σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και προμηθευτές, ενώ φήμες λένε ότι αγόραζε βερεσέ μέχρι και τις καπότες από τον περιπτερά της γειτονιάς.

Ταπί και ψύχραιμοι θα μείνουν και οι 12.500 υπάλληλοί του αλλά καλά να πάθουν, αφού τόσα χρόνια που τους έδινε ψωμάκι αυτοί ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους, με αποτέλεσμα ο Μαρινόπουλος να βρεθεί με βίλα στο Μαϊάμι κι αυτοί απλήρωτοι στο δρόμο.

Σύμφωνα με το μέσο φιλελέ του facebook, ο Μαρινόπουλος έκλεισε εξαιτίας της κομμουνιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που χτύπησε αλύπητα το κεφάλαιο και των περσινών capital controls που ανάγκασαν τον τίμιο επιχειρηματία να μη δημοσιεύει ισολογισμούς επί 3 χρόνια και ό,τι μπάζα κάνει να τη στέλνει έξω για να μην πληρώνει ούτε μισό ευρώ σε φόρους, ενώ τίποτα από αυτά δε θα είχε συμβεί αν είχε εφαρμοστεί το μέηλ Χαρβούδελη το 2014.

Starbucks, Grand Optical, Beauty Shop, Sephora, Marks & Spencer, Carrefour, Credit Agricole, Fnac, o Μαρινόπουλος έφερνε στην Ελλάδα όποια αλυσίδα έβρισκε μπροστά του, ενώ τον καιρό που στα ράφια του είχε μόνο προϊόντα μάρκας Carrefour και ήταν λες και έμπαινες σε σουπερμάρκετ της Βόρειας Κορέας, δαπανούσε 23 εκατομμύρια ευρώ σε διαφήμιση και επεκτεινόταν σε Κύπρο, Βουλγαρία, Σκόπια και Αλβανία. Φοβερό επιχειρηματικό μυαλό!

Ο χαρισματικός Μαρινόπουλος με το άγγιγμα του Μίδα έκανε στάχτη σχεδόν ό,τι ακουμπούσε, αφού είχε μετοχές στην πρώην Τράπεζα Πίστεως, εξαγόρασε και έριξε έξω καμιά 10αριά μικρότερες αλυσίδες σουπερμάρκετ, ήταν το ΜΑ στην ΙΜΑΚΟ του Κωστόπουλου και διατηρεί ακόμα τη φαρμακευτική εταιρεία Φαμάρ. Ετοιμαστείτε για νέα κλάματα!

Γενικά, ήταν κοινό μυστικό ότι ο Μαρινόπουλος ακολουθούσε τακτικές εκβιασμού προς τους προμηθευτές του και πουλούσε χρυσάφι τα franchise –τα οποία μετά έκλεινε μέσα σε μια νύχτα αφήνοντας ξεκρέμαστο χιλιάδες κόσμο– αλλά ζμπούτσα του, αφού Κράτος και τράπεζες, στους οποίους χρώσταγε εκατοντάδες εκατομμύρια, σφύριζαν αδιάφορα, ενώ η αγορά ξεχαρβαλωνόταν και το χρέος του πλησίαζε το 1% του ΑΕΠ της χώρας.

Ναι αλλά με τον έναν Μαρινόπουλο θα ασχοληθούμε τώρα; Δηλαδή αυτός είναι το πρόβλημα; Οι εκατοντάδες τυροπιτάδες που δεν έκοβαν απόδειξη μας έφεραν ως εδώ!

Διαβάζω τα στάτους συμπόνοιας των νεοφιλελέδων -ξέρετε τώρα, κάτι αποτυχημένοι επιχειρηματίες που έχουν φεσώσει μέχρι και τη μάνα τους-, οι οποίοι δηλώνουν θιασώτες της ελεύθερης αγοράς, να γράφουν ότι καλά έκανε ο Μαρινόπουλος που βάρεσε κανόνι αφού δεν έβγαινε και γιατί να πουλήσει την περιουσία του για να ξεχρεώσει και τι να κάνουμε τώρα αφού έτσι είναι οι μπίζνες και η ελεύθερη αγορά.

Νομίζουν τα πατσαβουράκια ότι αυτό που έχουμε είναι ελεύθερη αγορά και νορμάλ λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

Θαλασσοδάνεια από την Τράπεζα Πίστεως, δάνεια από όλες τις συστημικές τράπεζες χωρίς αντίκρυσμα, στραβά μάτια από το Κράτος για να μην πέσει ο κολοσσός, πράγματα ασύλληπτα για έναν μικρομεσαίο επιχειρηματία που θα είχε κλείσει από τον πρώτο χρόνο.

Με τα λεφτά των τραπεζών -δηλαδή των καταθετών, δηλαδή τα δικά μας- χτίστηκε και επιβίωνε το οικοδόμημα Μαρινόπουλος, ρε ζώα!

Στην ελεύθερη οικονομία, η αγορά αυτορρυθμίζεται δεν απορρυθμίζεται, οι μισθοί έρχονται σε ισορροπία, δεν κάνουν τραμπάλα με το κεφάλαιο και οι τιμές εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση, δεν υπάρχουν καρτέλ Μαρινόπουλων να κάνουν ό,τι γουστάρουν.

Αυτό που ζούμε στην Ελλάδα δεν είναι καν καπιταλισμός. Είναι παρεοκρατικός καπιταλισμός. Παρέα με το Κράτος, οι ολιγάρχες ρημάζουν ό,τι βρουν μπροστά τους. Χωρίς τη βοήθεια του Κράτους δε θα πουλούσαν ούτε καρπούζια στην Εθνική.

Πάντως, άσχετα με τα όσα γράφονται, οι μισοί Έλληνες θεωρούν μάγκα το Μαρινόπουλο που έριξε φέσι 1 δις και τώρα πίνει κοκτεϊλάρες στο Μαϊάμι, ενώ οι άλλοι μισοί θα κατάφερναν να μείνουν ανοιχτοί για άλλα 100 χρόνια χωρίς να απολύσουν ούτε έναν.

Αυτοί δεν είναι λαμόγια Μαρινόπουλοι. Είναι γεννημένοι μπίζνεσμεν. Η πουτάνα η ζωή τούς κατάντησε υπηρέτες Μαρινόπουλων.

(Ανήθικο δίδαγμα: Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε με τη βοήθεια και την ευγενική χορηγία του Χάρη Ζάβαλου.)

Πω πω μια μούτζα στη σελίδα μας facebook.com/TheThreeMooges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου