Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Σκοτώνοντας με την άδεια του προέδρου

Μετάφραση: Χρήστος Καλλιμάνης

Ομάδες θανάτου, ναρκωτικά και ένας αιματηρός πόλεμος στις Φιλιππίνες | (AP Photo/Bullit Marquez)

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στη μέση ενός κτηνώδη πολέμου κατά των ναρκωτικών, τον οποίο ξεκίνησε ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Σε αυτή τη μάχη έχουν ήδη σκοτωθεί 2.000 άνθρωποι μέσα σε μερικές εβδομάδες. Ο ανταποκριτής του BBC, Τζόναθαν Χεντ, εξερευνά τα σκοτεινά μονοπάτια διακινητών και δολοφόνων μέσα από την ιστορία μιας γυναίκας-δολοφόνου.

Γράφει ο Χεντ:

Όταν συναντάς έναν δολοφόνο, που έχει σκοτώσει έξι ανθρώπους, δεν περιμένεις να συναντήσεις μια μικροσκοπική, νευρική έγκυο γυναίκα.

«Η πρώτη μου δουλειά ήταν πριν από έξι χρόνια εδώ κοντά. Ήμουν πραγματικά φοβισμένη και αγχωμένη γιατί ήταν η πρώτη μου φορά» λέει η Μαρία (δεν είναι το πραγματικό της όνομα).

Πλέον, η γυναίκα αυτή εκτελεί συμβόλαια θανάτου στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών της κυβέρνησης.

Είναι μέλος μιας ομάδας κρούσης που περιλαμβάνει τρεις ακόμη γυναίκες, καθώς αυτές μπορούν να πλησιάσουν πιο εύκολα τα θύματά τους χωρίς να κινήσουν υποψίες.

Από τη στιγμή που εκλέχθηκε ο πρόεδρος Ντουτέρτε και παρότρυνε πολίτες και αστυνομικούς να σκοτώνουν διακινητές ναρκωτικών η Μαρία έχει σκοτώσει πέντε ανθρώπους, πυροβολώντας τους στο κεφάλι.

Στην ερώτηση «Ποιος έδωσε τη διαταγή για τις δολοφονίες» απαντά «Το αφεντικό μας, ο αστυνομικός».

Το απόγευμα που συναντηθήκαμε εκείνη, μαζί με τον σύζυγό της, ενημερώθηκαν ότι το καταφύγιό τους είχε γίνει γνωστό και ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν.

Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Ντουτέρτε υποσχέθηκε 100.000 θανάτους στους πρώτους έξι μήνες |(AP Photo/Bullit Marquez)

Αυτός ο αμφιλεγόμενος πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει φέρει περισσότερη δουλειά, αλλά και μεγαλύτερους κινδύνους.

Περιγράφει πως ξεκίνησαν όλα όταν ο σύζυγός της προσελήφθη από έναν αστυνομικό για να σκοτώσει έναν οφειλέτη, ο οποίος ήταν επίσης διακινητής ναρκωτικών.

«Ο άνδρας μου διατάχθηκε να σκοτώνει ανθρώπους που δεν είχαν πληρώσει όσα χρωστούσαν».

Αυτό εξελίχθηκε σε κανονική δουλειά για τον άνδρα της μέχρι τη στιγμή που παρουσιάστηκε μια διαφορετική ευκαιρία.

«Μια φορά χρειάζονταν μια γυναίκα, ο σύζυγός μου με παρότρυνε να κάνω τη δουλειά. Όταν είδα τον άνθρωπο που έπρεπε να σκοτώσω, τον πλησίασα και τον πυροβόλησα».

Η Μαρία και ο σύζυγός της προέρχονται από μια φτωχή γειτονιά της Μανίλα και δεν είχαν σταθερό εισόδημα προτού δεχθούν να γίνουν δολοφόνοι. Εισπράττουν περίπου 380 ευρώ για κάθε χτύπημα, τα οποία μοιράζονται ανάμεσα σε τρεις ή τέσσερις δολοφόνους. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μια περιουσία για τους Φιλιππινέζους που έχουν χαμηλό εισόδημα, ωστόσο, πλέον, φαίνεται πως η Μαρία δεν έχει διέξοδο.

«Θα σκοτώσω 100.000 σε έξι μήνες»


Τα συμβόλαια θανάτου δεν είναι κάτι καινούριο στις Φιλιππίνες, αλλά οι ομάδες κρούσης δεν είχαν υπάρξει ποτέ τόσο δραστήριες, καθώς ο πρόεδρος Ντουτέρτε έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

Προτού εκλεγεί υποσχέθηκε να σκοτώσει 100.000 εγκληματίες στο πρώτο εξάμηνο της θητείας του και προειδοποίησε ιδιαίτερα τους εμπόρους ναρκωτικών λέγοντας «Μην καταστρέφετε τη χώρα μου γιατί θα σας σκοτώσω».

Το περασμένο σαββατοκύριακο επανέλαβε την ωμή αυτή πρόταση υπερασπιζόμενος τις χωρίς δίκη δολοφονίες υπόπτων εγκληματιών.

«Πραγματικά έχουν σημασία οι ζωές δέκα από αυτούς τους εγκληματίες; Μήπως έχουν σημασία για εμένα οι ζωές εκατό από αυτούς τους ηλίθιους;» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτό που έχει προκαλέσει την ανελέητη καμπάνια του προέδρου είναι η εξάπλωση του ναρκωτικού shabu ( κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη) στη χώρα. Φθηνό, εύκολο στην παρασκευή και ιδιαίτερα εθιστικό, προσφέρει μια άμεση απόδραση από τη βρώμα και την ελεεινή εργασία στις φτωχογειτονιές. Επιτυχία ανάμεσα στους εργαζόμενους σε εξαντλητικές δουλειές.

Ο Ντουτέρτε το περιγράφει ως επιδημία που επηρεάζει εκατομμύρια πολίτες. Είναι επίσης και εξαιρετικά επικερδές. Ο πρόεδρος της χώρας έχει ήδη κατονομάσει 150 ανώτερους αξιωματικούς και δικαστές που συνδέονται με το εμπόριο. Πέντε στρατηγούς της αστυνομίας, οι οποίοι είναι οι κινητήριοι μοχλοί των δικτύων. Αλλά στο στόχαστρο των ομάδων θανάτου δεν μπαίνουν αυτοί, αλλά τα... μικρότερα ψάρια.

Σύμφωνα με την αστυνομία περισσότεροι από 1.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 30 Ιουνίου, όταν ο πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του. Από αυτούς, οι 756 σκοτώθηκαν από την αστυνομία ενώ «αντιστέκονταν της σύλληψης». Οι υπόλοιποι θάνατοι είναι επισήμως υπό διερεύνηση. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι θα παραμείνουν ανεξιχνίαστοι.

Σχεδόν όλα τα ματωμένα πτώματα που εντοπίζονται κάθε νύχτα στις φτωχογειτονιές της Μανίλα και άλλων πόλεων είναι φτωχοί ταξιτζήδες, εργάτες, άνεργοι. Συχνά, δίπλα στα πτώματα βρίσκεται και ένα σημείωμα που προειδοποιεί τους υπόλοιπους να μην ασχολούνται με το εμπόριο ναρκωτικών. Αυτός ο πόλεμος διεξάγεται σχεδόν αποκλειστικά στα πιο φτωχά σημεία της χώρας. Άνθρωποι σαν τη Μαρία είναι οι φορείς του.

Αλλά είναι δημοφιλής πόλεμος. Στο Τόντο, την παραγκούπολη δίπλα στο λιμάνι της Μανίλα οι περισσότεροι από τους κατοίκους στηρίζουν τη σκληρή καμπάνια του προέδρου. Κατηγορούν τη μάστιγα του shabu για την άνοδο της εγκληματικότητας, ωστόσο, ορισμένοι ανησυχούν πως ίσως η καμπάνια βγαίνει εκτός ελέγχου και πως την πληρώνουν αθώα θύματα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας καταθέτει ενώπιον της Γερουσίας για τον αυξημένο αριθμό δολοφονιών | (AP Photo/Bullit Marquez)

Η ζωή ενός θύματος


Ένας από τους στόχους των ομάδων θανάτου είναι ο Ρότζερ (δεν είναι το πραγματικό του όνομα). Εθίστηκε στο shabu σε νεαρή ηλικία όταν ήταν εργάτης. Όπως πολλοί χρήστες ξεκίνησε να πουλάει για να μπορέσει να πληρώνει για τη δόση του, καθώς ήταν μια πιο εύκολη δουλειά από τη χειρωνακτική εργασία. Δούλεψε αρκετές φορές με διεφθαρμένους αστυνομικούς, μερικές φορές παίρνοντας μερίδιο από τις ποσότητες ναρκωτικών που είχαν κατασχέσει οι αρχές.

Τώρα είναι υπό διωγμό, μετακινείται από μέρος σε μέρος κάθε λίγες ημέρες για να αποφύγει τον εντοπισμό και την δολοφονία του.

«Κάθε μέρα, κάθε ώρα δεν μπορώ να βγάλω τον φόβο από μέσα μου. Είναι πραγματικά κουραστικό και τρομακτικό να το κρύβω όλη την ώρα. Δεν ξέρεις εάν το άτομο στα δεξιά ή μπροστά σου θα δώσει πληροφορίες για εσένα ή ίσως να είναι ο δολοφόνος σου. Είναι δύσκολο να κοιμηθείς τα βράδια. Ένας ανεπαίσθητος θόρυβος και ξυπνάω. Και το πιο δύσκολο από όλα είναι ότι δεν ξέρω ποιον να εμπιστευθώ. Δεν ξέρω προς ποια κατεύθυνση να πάω κάθε μέρα, ψάχνοντας ένα μέρος να κρυφτώ».

«Αλήθεια πιστεύω ότι έχω αμαρτήσει» λέει ο Ρότζερ και προσθέτει «Έχω κάνει πολλά απαίσια πράγματα, αλλά όποιος είναι χρήστης δεν είναι και ικανός να διαπράξει τα εγκλήματα».

Ο Ρότζερ έχει στείλει τα παιδιά του να μένουν με την οικογένεια της γυναίκας του για να τα προστατεύσει από την επιδημία των ναρκωτικών. Εκτιμά ότι περίπου το 30% με 35% των κατοίκων της γειτονιάς του είναι χρήστες.

Όταν ο πρόεδρος Ντουτέρτε απείλησε πως θα σκοτώσει τους εμπόρους ναρκωτικών τον πίστεψε, αλλά θεώρησε ότι θα κυνηγήσει τις μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις που κατασκευάζουν τα ναρκωτικά, όχι τους μικρούς διακινητές.

Συγγενείς των θυμάτων στην επιτροπή της Γερουσίας | AP Photo/Bullit Marquez

Και οι τύψεις


«Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, αλλά είναι πολύ αργά για μένα. Δεν μπορώ να παραδοθώ γιατί πιθανότατα η αστυνομία θα με σκοτώσει»

Η Μαρία επίσης μετανιώνει για την επιλογή που έκανε.

«Έχω τύψεις. Δεν θέλω οι οικογένειες εκείνων που σκότωσα να με κυνηγήσουν» λέει καθώς ανησυχεί και για το τι θα πιστέψουν τα παιδιά της: «Δεν θέλω να έρθουν και να μου πουν ότι εκείνα έζησαν επειδή σκοτώναμε για χρήματα». Ήδη ο μεγαλύτερος γιος της κάνει ερωτήσεις για το πώς εκείνη και ο σύζυγός της βγάζουν τόσα πολλά χρήματα.

Έχει ακόμη ένα συμβόλαιο και θα ήθελε να είναι το τελευταίο της. Αλλά το αφεντικό της έχει απειλήσει να σκοτώσει όποιον αποχωρήσει από την ομάδα. Αισθάνεται παγιδευμένη.

Τι είναι το shabu


  • Είναι η αντίστοιχη crystal meth της Δύσης και ο όρος Shabu χρησιμοποιείται τόσο στις Φιλιππίνες όσο και σε άλλα μέρη της Ασίας. 
  • Κοστίζει περίπου 1.000 πέσο ανά γραμμάριο (περίπου 19 ευρώ)
  • Το καπνίζουν, το εισπνέουν, το παίρνουν σε ενέσιμη μορφή ή το διαλύουν σε νερό
  • Οι Φιλιππίνες είναι «έδρα» τεράστιων εργαστηρίων, βιομηχανικής κλίμακας, που παράγουν τόνους από το ναρκωτικό, το οποίο στη συνέχεια διανέμεται σε όλη την Ασία.

Και οι διαμαρτυρίες


Η καμπάνια του προέδρου Ντουτέρτε έχει ξεσηκώσει διαμαρτυρίες, ενώ δεν είναι λίγες οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται έξω από αστυνομικά τμήματα για να σταματήσει αυτή η αιματηρή πρακτική.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου