Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Η Πολιτική στο απόσπασμα

Το editorial του Νόστιμον Ήμαρ από τον Θωμά Γιούργα


Η επίσκεψη του Προέδρου των Η.Π.Α στην Ελλάδα προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στα Μ.Μ.Ε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κυβέρνηση είδε, αυτή την ομολογουμένως ιστορική επίσκεψη, σαν μια μοναδική ευκαιρία να ξεπλύνει τις νεοφιλελεύθερες αμαρτίες της και να ποτιστεί επικοινωνιακά σαν γλάστρα δίπλα στον βασιλικό. Έτσι, τα κυβερνητικά μέσα και η κρατική τηλεόραση επέλεξαν να υπερπροβάλουν τις οριακά γραφικές φιλελληνικές κορώνες του Ομπάμα, τις χαλαρές στιγμές με τον Αλέξη Τσίπρα, τα ευχολόγια περί χρέους. ‘’Όλη η Ελλάδα είναι ερωτευμένη με τον Ομπάμα’’, ακούσαμε από δημοσιογράφο της ΕΡΤ. Και είδαμε χαμογελαστές φωτογραφίες Ομπάμα-Τσίπρα στα πρωτοσέλιδα της Εφσυν, του Έθνους και άλλων φιλοκυβερνητικών εφημερίδων.

Στην αντίπερα όχθη, η αξιωματική αντιπολίτευση, επέλεξε να επιτεθεί στην κυβέρνηση στοχεύοντας στην υποδοχή Καμμένου, στα χαλιά που ήταν στραβά, στις ασιδέρωτες κουρτίνες, στον Τσίπρα που άργησε να σηκωθεί για πρόποση, στα κωμικά αγγλικά του πρωθυπουργού. Η Νέα Δημοκρατία, η οποία ακόμα και σήμερα δεν μιλάει ξεκάθαρα για μη βιώσιμο χρέος, διοχέτευσε στα επικοινωνιακά κανάλια της μια γραμμή επιπέδου πάνελ μεσημεριανής εκπομπής. Αυτό φυσικά, είναι μια στοχευμένη κίνηση, με δεδομένη την ουσιαστική συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την μνημονιακή πολιτική ατζέντα που φέρνει εις πέρας η κυβέρνηση Σύριζα-Ανελ.

Επομένως, κυβέρνηση και αντιπολίτευση επέλεξαν μια κοινή α-πολιτικη γραμμή η οποία θα έκρυβε το έλλειμμα πραγματικής πολιτικής διαφωνίας.

Η κυβέρνηση δεν ανέδειξε τα σοβαρότατα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως το έλλειμμα δημοκρατίας, ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνουμε, το ξεπούλημα και η αποικιοποίηση της χώρας. Αντί να απευθυνθεί στον Πρόεδρο των Η.Π.Α, επέλεξε να καρπωθεί μέρισμα από τον ‘’χαρισματικό’’ Ομπάμα.

Αντίστοιχα, η αξιωματική αντιπολίτευση αντί να δώσει έμφαση στις αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που υλοποιεί η κυβέρνηση και αντί να απευθυνθεί θεσμικά στον Πρωθυπουργό της χώρας, επέλεξε να αποδομήσει τον Τσίπρα. ‘’Μα είναι δυνατόν να μας εκπροσωπεί αυτός;’’, θα μπορούσε να είναι η μικροαστική σκέψη πολύ μεγάλου κομματιού της αντιπολίτευσης. Βέβαια, αν έβαζαν στο προσκήνιο την αμιγώς πολιτική κριτική περί των μνημονιακών πολιτικών, θα βρισκόντουσαν στο αδιέξοδο να πρέπει να κριτικάρουν και τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σαφώς και επικροτεί την γενική κατεύθυνση και είναι συμμέτοχος στον πυρήνα της ακολουθούμενης πολιτικής.

Εν κατακλείδι, η συνειδητά απολίτικη στάση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και των Μ.Μ.Ε τα οποία ελέγχουν, οδηγεί την Πολιτική στο ‘’απόσπασμα’’ της αισθητικοποίησης. Εκεί όπου η ουσία της πολιτικής εκτελείται διότι ενοχλεί, περισσεύει και πρέπει να αποκρύπτεται από τους πολίτες.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Σάββατο 19.11.2016

Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.

Πηγή: nostimonimar.gr




Νόστιμον Ήμαρ: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου