Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Τέλος εποχής για τις ΗΠΑ;

Του Γ.Α.Λυγκουνάκη


Με τον παγκόσμιο καπιταλισμό να δείχνει σημεία ραγδαίας αποσταθεροποίησης μέσα στην απόλυτη σαπίλα, η παραγωγική καπιταλιστική ελίτ στις ΗΠΑ δείχνει αποφασισμένη να κάνει την κίνηση της για να ελέγξει τη κατάσταση, ακόμη και αν χρειαστεί να φτάσει στα άκρα με το παγκόσμιο κατεστημένο των αγορών.

Μπορεί όμως αυτό να αντέξει; Μπορεί να επιβάλλει το ισχυρό επιτελικό κράτος που χρειάζεται ως μοχλό; Ή τώρα που το πήρε απόφαση είναι πολύ αργά;

Είναι πιθανό πως καμία ελίτ δεν μπορεί να επιβάλλει τη σταθερότητα πια σε ένα παγκόσμια αφυπνισμένο κοινό που δεν ανέχεται πια την εξουσία των τεράτων. Είναι φανερό πως το ίδιο το campaign του Trump χρησιμοποιεί εν πολλοίς τα εναλλακτικά δίκτυα απέναντι στα κατεστημένα ΜΜΕ και προσπαθεί πολλαπλά έστω σε διακηρυκτικό επίπεδο να χτυπηθεί με τα μονοπώλια που έχουν πνίξει την αγορά. Θα έλεγε κανείς πως διακηρυκτικά το «φαινόμενο Trump» είναι η σχιζοφρενική σύζευξη ενός παραδοσιακού φασιστικού κρατικού προτύπου πάνω σε μια ελευθεριακή κοινωνία που θέλει να σπάσει τα δεσμά.

Με τα πλήθη στους δρόμους για τον δικό του λόγο ο καθένας και την ίδια την ενότητα των ΗΠΑ να αρχίζει να αμφισβητείται πλέον σοβαρά από πολλές πλευρές (Τέξας, Καλιφόρνια) η προφητεία της Baba Vanga, του «Νοστράδαμου των Βαλκανίων», πως ο 44ος Πρόεδρος θα είναι μαύρος και θα είναι ο τελευταίος αρχίζει να φαντάζει αξιοσημείωτα αληθοφανής.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η λύση μόνο από το κοινό των καπιταλιστικών κέντρων μπορεί να ξεκινήσει. Οι υπόλοιποι περιμένουμε και ελπίζουμε-μέχρι το δικό μας ραντεβού με την Ιστορία.



Γ.Α.Λυγκουνάκης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου