Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

«Τι γύρευε (πάλι) ο Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο;»

Βασίλης Μακρίδης


►Πέντε μέρες πριν παραδώσει τις εξουσίες του και επίσημα, ο μέχρι τώρα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε τη Δευτέρα και την Τρίτη (15-16/01) επίσκεψη στο Κίεβο της Ουκρανίας, για τελευταία φορά με την θεσμική του ιδιότητα.

►Και πριν βιαστεί κανείς να συμπεράνει ότι η επίσκεψη αυτή είχε αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων για τη διοίκηση Τραμπ, όπως μια σειρά από ενέργειες της διοίκησης Ομπάμα τον τελευταίο μήνα πριν παραδώσει την εξουσία, να υπενθυμίσω δυο-τρία πράγματα...

Πρώτον, ο Τζο Μπάιντεν ήταν ίσως ο βασικός εμπνευστής του σχεδίου αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας που βιώνει η χώρα αυτή τα τελευταία σχεδόν 3 χρόνια. Εμπνεύστηκε και καθοδήγησε το πραξικόπημα της 22ης Φεβρουαρίου 2014 που έριξε τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπως και την εκστρατεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και των νεοναζιστικών παραστρατιωτικών ομάδων στο Ντονμπάς, όπου μάλιστα πρόσφατα άρχισαν και πάλι οι πολεμικές συγκρούσεις με τον τοπικό Λαϊκό Στρατό και οι επιθέσεις του στρατού του Κιέβου σε αμάχους σε πόλεις και χωριά της περιοχής.

Δεύτερον, η «έμπνευση» αυτή του Μπάιντεν συνδέεται άρρηκτα τόσο με τα αμιγώς προσωπικά του επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο και με τα επιχειρηματικά συμφέροντα του αμερικανικού λόμπι των υδρογονανθράκων, του οποίου υπήρξε στο παρελθόν ηγετικό στέλεχος και το οποίο ανέκαθεν εκπροσωπούσε. Συνεπώς, η επίσκεψή του είχε να κάνει με τη διασφάλιση αυτών των συμφερόντων μέσα στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσει η διοίκηση Τραμπ απέναντι στη χώρα και στην κυβέρνηση Ποροσένκο-Γκρόισμαν. Και, βεβαίως, με τη συνέχιση του ενεργειακού και γεωπολιτικού «παιχνιδιού» ενάντια στη Ρωσία, η οποία προβάλλει και ως ο βασικότερος αντίπαλος του συγκεκριμένου λόμπι σε παγκόσμιο επίπεδο.

►Τρίτον και τελευταίο, ο Μπάιντεν έχει... κι έναν γιο να θρέψει, αφού ο μικρότερος «βλαστός» του (ο μεγαλύτερος πέθανε πριν 2 περίπου χρόνια από καρκίνο) είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας υδρογονανθράκων της Ουκρανίας και, βεβαίως, ο μπαμπάς Μπάιντεν φροντίζει ώστε αυτός να περνάει μιαν ανέμελη και τεμπέλικη ζωή (για την οποία, άλλωστε, φημίζεται, ειδικά στις ΗΠΑ)...

►Αυτά τα ολίγα, λοιπόν και πολλά ακόμη που δεν χωρούν στα όρια ενός σημειώματος όπως το παρόν. Το Ουκρανικό δείχνει να αναζωπυρώνεται τις τελευταίες εβδομάδες και, σίγουρα θα μας δώσει πολύ περισσότερες αφορμές στο εγγύς μέλλον να ασχοληθούμε με αυτό.



Βασίλης Μακρίδης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου