Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Le Chevalier Leon (με την καταγραφή του Γιώργου Προκοπίου)

Του Γ.Α.Λυγκουνάκη 


Ο αγωνιστής ως ευγενής και η λύτρωση μέσω του μαρτυρίου


Δεν έχω ξαναγράψει ποτέ για βιβλία ωστόσο πάντοτε ήθελα να μιλήσω για αυτά τα βιβλία που με σημάδεψαν και άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα στον τρόπο του σκέπτεσθαι μου. Και κανένα άλλο βιβλίο δεν με καθόρισε στο βαθμό που το έπραξαν τα βιβλία του Ιππότη Λεόν με την καταγραφή όπως ισχυρίζεται ο ίδιος του Γιώργου Προκοπίου (Ο Δράκος της Παγωνιάς, Οι Τρεις Φίλοι, Χώρες των Ονείρων και των Πολέμων, Ο Δράκος κι ο Λωτός, Η Τελική Αναμέτρηση, το Στέμμα της Μαλδεβασίας).

Δεν ήταν μόνο πως τα βιβλία αυτά ήταν η εισαγωγή μου στη λογοτεχνία του φανταστικού που επρόκειτο να γίνει ένας από τους μεγάλους συντρόφους της ζωής μου όταν η πραγματικότητα φάνταζε πολύ βαριά για να την αντέξει κανείς. Ήταν πως καθόρισε πράγματι σε μεγάλο βαθμό το υπόβαθρο με το οποίο έκρινα τα πράγματα στα επόμενα χρόνια και έως τώρα.

Είναι μια σειρά που μιλάει για την πορεία στη ζωή των θνητών όντων που από αλλού ξεκινούν, αλλού καταλήγουν, δέσμιοι των περιορισμών τους και σε συνεχή αντιπαράθεση με αυτούς.

Ο συμβολικός τρόπος με τον οποίο παραθέτει τη διαρκή πάλη ενάντια στις δυνάμεις του Κακού τόσο έξω από τον άνθρωπο όσο και εντός του, που θα πατήσει σε κάθε αδυναμία και πόθο για να βρει άνοιγμα, αλλά και η πίστη στη Δικαιοσύνη και στην Ισορροπία ως θεμελιώδη στοιχεία του Σύμπαντος Κόσμου, καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη θεολογική μου σκέψη στα χρόνια που ακολούθησαν και με έναν θεμελιώδη τρόπο και τις ηθικές και πολιτικές μου επιλογές.

Ίσως το πιο σημαντικό μήνυμα στη ζωή ενός ανθρώπου, πως οι επιλογές έχουν κόστος και πως στην πορεία θα πρέπει να απαρνηθείς πράγματα ξανά και ξανά, ίσως στο τέλος και τον ίδιο σου τον εαυτό για να παλέψεις να παραμείνεις Άνθρωπος το πήρα από βιβλία σαν αυτά και-ευτυχώς-και από προσωπικά παραδείγματα ανθρώπων που είχα την τύχη να γνωρίσω.

Κλείνοντας με το αισιόδοξο μήνυμα πως το Κακό στο τέλος θα ηττηθεί λόγω της δικής του ανισσοροπίας, είναι μια σειρά βιβλίων όχι μόνο για παιδιά αλλά και για μεγάλους που τους ενδιαφέρει να πιστεύουν σε κάτι πέραν.

Και όπως αναφέρεται στο κατά Μάρκον η’34-θ’1 «Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, προσκαλεσάμενος ὁ Ἰησοῦς τὸν ὄχλον σὺν τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ εἶπεν αὐτοῖς· ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι.

Ὅς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ᾿ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, οὗτος σώσει αὐτήν. Τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ; Ἢ τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ;»



Γ.Α.Λυγκουνάκης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου