Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Το τραγούδι των ηττημένων: Παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Αλεξάτου στην Πάτρα & μουσικό αφιέρωμαΦιλοξενούμε την Πέμπτη 2 Φλεβάρη τη βιβλιοπαρουσίαση του Γιώργου Αλεξάτου "Το τραγούδι των ηττημένων. Κοινωνικές αντιθέσεις και λαϊκό τραγούδι στη μεταπολεμική Ελλάδα". Συζητάμε με το συγγραφέα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μουσική απο λαϊκή και ρεμπέτικη κομπανία βασιζόμενη στα τραγούδια της εποχής που βασίζεται το βιβλίο.

Το λαϊκό τραγούδι της εποχής αναφέρεται άμεσα στα ζητήματα που απασχολούν την εργατική τάξη, μια τάξη που "δεν υπάρχει" για τα άλλα είδη της τέχνης, με εξαίρεση τον κινηματογράφο. "Δεν υπάρχει" ούτε καν για τους αριστερούς λογοτέχνες, εκτός από ένα-δυο μυθιστορήματα του Κώστα Κοτζιά και κάποια διηγήματα άλλων συγγραφέων, που όμως, υπακούοντας στις επιταγές του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, παρουσιάζουν μια μυθοποιημένη, άρα ανύπαρκτη στην πραγματική ζωή, εργατική τάξη.

Η εργατική τάξη είναι, ωστόσο, παρούσα στο τραγούδι που ακούει. Η αναφορά μάλιστα στις συνθήκες ζωής της, στα λαϊκά τραγούδια της μεταπολεμικής περιόδου, δεν οφείλεται σε μια απέξω παρατήρηση αλλά εκφράζει μια σχέση από τα μέσα. Οι λαϊκοί καλλιτέχνες της εποχής, συνθέτες, στιχουργοί, ερμηνευτές, στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι παιδιά της εργατικής τάξης, γενικότερα της φτωχολογιάς και, σε μεγάλο βαθμό, οι συνθήκες ζωής τους δεν τους απομακρύνουν και πολύ από την τάξη από την οποία προέρχονται.

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Η παρουσίαση θα γίνει στην Πάτρα, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, στην Λέσχη Εκτός Γραμμής στην Τριών Ναυάρχων 9, στις 19:00

Το event στο facebook, ΕΔΩ


Πηγή: Άνεμος ΑντίστασηςΗ Σφήκα: Επιλογές
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...