Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Δημοκρατικό αντιμνημονιακό μέτωπο

Ισίδωρος Νερούτσος


Ο φτωχός λαός, που πληρώνει με την ίδια την ζωή του, τα εγκλήματα εις βάρος του, όχι μόνο από την παρούσα μεταλλαγμένη κυβέρνηση, αλλά και από όλες τις προηγούμενες, πρέπει να κατανοήσει, ότι δεν αρκεί να φύγει αυτή η κυβέρνηση, για να αντικατασταθεί με μια άλλη παρόμοια, που θα συνεχίσει την ίδια πολιτική. Θα πρέπει να κατανοήσει και να εμπιστευθεί την ζωή του, σε δυνάμεις, που να μπορεί άμεσα ή έμμεσα να τις ελέγχει οποτεδήποτε.

Δεν είναι αρκετό οι πολιτικές δυνάμεις να δηλώνουν απλά, ότι χρειάζεται επειγόντως μια κυβέρνηση, που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Ο λαός χρειάζεται μια κυβέρνηση, που μέσω ασφαλιστικών δικλείδων, να μπορεί να ελέγχει την πολιτική πορεία της.

  • Επειδή όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα η ηγετική του ομάδα, δεσμευόταν και εγγυόταν, σε όλους τους τόνους, την υλοποίηση των πολιτικών, οικονομικών και δημοκρατικών υποσχέσεων, οι οποίες μάλιστα είχαν αποτυπωθεί σε γενικές γραμμές και στο πρώτο συνέδριο του, αλλά και στο καταστατικό του και με μεγάλη ευκολία αθετήθηκαν.
  • Επειδή η αμφισβήτηση και η δυσπιστία των πολιτών, για τις ειλικρινείς προθέσεις των κομμάτων και ιδιαίτερα των αριστερών, γιατί τις προθέσεις των δεξιών κομμάτων, συμπεριλαμβανόμενου και του ΣΥΡΙΖΑ, τις γνώρισε πολύ καλά, είναι εύλογη και δικαιολογημένα υπάρχει.
  • Επειδή πραγματικά είναι παιδί της ανάγκης, ένα ενιαίο δημοκρατικό μέτωπο, όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων, ώστε να εμφανίζεται στον λαό, ως μια δυνατή και μαζική πολιτική δύναμη, με προοπτικές εξουσίας, με στόχο και πρόγραμμα συγκεκριμένο, για το σταμάτημα της κατρακύλας προς τον θανατηφόρο γκρεμό.
  • Επειδή μόνος του, είτε σαν προσωπικότητα είτε σαν οργάνωση, κανένας δεν μπορεί να καταφέρει να αλλάξει παγιωμένες από χρόνια καταστάσεις που υπηρετούν μεγάλα συμφέροντα εις βάρος του λαού.
  • Επειδή τα πολιτικά και κοινωνικά οφέλη θα είναι τεράστια, λόγω της λαϊκής ενότητας, υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων και των ευάλωτων και ασθενών πληθυσμών της χώρας μας, ενώ από την πολυδιάσπαση ωφελούνται μόνο οι αντιλαϊκές δυνάμεις...

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Χρειάζεται σύστημα ασφαλιστικών δικλείδων, που θα πείθει τον λαό ότι οι υποσχέσεις, θα γίνουν πράξη, με αγώνες φυσικά και με ευρεία λαϊκή συμμετοχή. Η ενότητα των δυνάμεων αυτών, θα πρέπει όμως πρώτα και κύρια να αποδείξει ότι δεν γίνεται για όφελος μερικών, που θα βγουν στην βουλή ή που θα γίνουν αρχηγοί ή στελέχη. Για να πραγματοποιηθεί αυτό θεωρώ αναγκαίο, ως ελάχιστο επίπεδο εγγυήσεων.

  1. Η προεδρία και η ηγεσίες του μετώπου, μπορεί και πρέπει να είναι εναλλακτικές, με θητεία ορισμένου χρόνου. Πχ ανά εξάμηνο, ανά έτος ή όπως συμφωνηθεί.

  2. Δυνατότητα ανάκλησης της ηγεσίας ή των οργάνων οποτεδήποτε αποφασίσει η πλειοψηφία των μελών.

  3. Ανάδειξη των οργάνων του μετώπου εν μέρει με εκλογή και εν μέρει με κλήρωση. Η διαδικασία αυτή αποτελεί βασικό δημοκρατικό εργαλείο, που επινοήθηκε από τον κατά την γνώμη μου μεγαλύτερο πολιτικό, όλων των εποχών, τον εφευρέτη της δημοκρατίας Κλεισθένη. Με τον τρόπο αυτόν, ο Κλεισθένης πέτυχε δύο βασικούς δημοκρατικούς στόχους. Ο ένας ήταν η πολιτική και κοινωνική εκπαίδευση όλων των πολιτών, μέσω της άμεσης επαφής τους με τα διάφορα προβλήματα και ο δεύτερος ήταν ότι οι πολίτες με τον τρόπο αυτόν απέκτησαν μεγάλο ενδιαφέρον για την πολιτεία τους.

Εάν γίνουν αυτά τα αναγκαία και απολύτως δημοκρατικά βήματα, όπως και άλλα που θα θεωρηθούν ότι εξασφαλίζουν την φερεγγυότητα του ενωτικού μετώπου, τότε είναι πιθανό ότι ο λαός μπορεί να πεισθεί και να νιώσει την ελπίδα να έρχεται και προ πάντων, να πεισθεί ότι δεν θα ξαναπροδοθεί.

Φυσικά ο αγώνας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να είναι εύκολος, όπως δεν ήταν εύκολος ο αγώνας του ΕΑΜ κατά των κατακτητών.



Ισίδωρος Νερούτσος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου