Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Κυνηγώντας χίμαιρες

Πέπη Ρηγοπούλου


Η είδηση, που έρχεται από την Καλιφόρνια, μιλά για την ανάπτυξη σε γουρούνι εμβρύου που σε ένα ελάχιστο ποσοστό αποτελείται και από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα.

Η διασταύρωση αυτή ανθρώπου με γουρούνι οδηγεί στη δημιουργία μιας χίμαιρας, όπως ονομάζεται από τους επιστήμονες ένα τέτοιο υβρίδιο.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η δουλειά τους είναι πειραματική και αποσκοπεί στη δυνατότητα να δοκιμαστούν σε τέτοιους οργανισμούς νέα φάρμακα ή ακόμα, σε μία επόμενη φάση, να αναπτυχθούν όργανα για μεταμόσχευση σε άνθρωπο.

Προς το παρόν η κύηση του γουρουνιού διακόπηκε. Εξάλλου ίσως χρειαστεί στη θέση του γουρουνιού, που έχει μικρότερο χρόνο κύησης, να δοκιμαστεί η αγελάδα με εννέα μήνες κύησης όπως και ο άνθρωπος.

Το αν τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα θα έχουν συνέπεια και στον εγκέφαλο του ζώου και επομένως στις νοητικές του λειτουργίες δεν είναι ακόμα γνωστό.

Ωστόσο, όπως λέει η είδηση, θα βρεθούν πάντα και κάποιοι σκεπτικιστές που θα θέσουν ζητήματα βιοηθικής, πράγμα που εξαρτάται και από την ετοιμότητα της κοινωνίας να δεχτεί κάτι τέτοιο.

Σκέφτομαι, ως σκεπτικίστρια και εγώ, τις πιθανές συνέπειες ενός τέτοιου πειράματος.

Τι θα σήμαινε να ζει ένα ον με νόηση και σκέψη μέσα σε σώμα γουρουνιού.

Θα αντιστρεφόταν όλο το οικοδόμημα π.χ. του Ιονέσκο που μιλώντας για τους ρινόκερους, έβλεπε τον κίνδυνο να γίνει ο άνθρωπος ένα παχύδερμο και επιθετικό ζώο.

Στο παρόν πείραμα η προοπτική θα ήταν το ζώο να γίνει εν μέρει άνθρωπος.

Διατηρώντας τη μορφή του ή υφιστάμενο και αλλαγές σ' αυτήν.

Μια νέα τερατώδης μορφή σαν τη μυθική Χίμαιρα από την οποία παίρνουν τα υβρίδια το όνομά τους.

Η Χίμαιρα εκείνη ήταν ένα ον που περιγράφεται με σώμα κατσίκας, λιονταριού και φιδιού.

Κόρη της Εχιδνας και του Τυφώνα, γεννά με τον γιο της τον Ορθρο τη Σφίγγα που το αίνιγμά της έλυσε ο Οιδίποδας, αυτός που δεν κατάφερε να λύσει τη δική του αινιγματική καταγωγή.

Στην εποχή που είναι της μόδας οι «προχώ» διασκευές και σκηνοθεσίες –ή πιο σωστά παρωδίες- της αρχαίας τραγωδίας, λέω να προτείνω στους θεσμούς που κυβερνούν -τους θεατρικούς, όχι τους άλλους- μια επικαιροποιημένη βερσιόν του «Οιδίποδος Τυράννου».

Ο Οιδίποδας ως τέρας απαγορεύει την είσοδο στη Θήβα βάζοντας άλυτα αινίγματα.

Φτάνει η κόρη του ανθρωπο-γουρουνο-κατσικο-φιδιού, δηλαδή η Σφίγγα.

–Ποιος είναι ο άνθρωπος του μέλλοντος; ρωτάει ο Οιδίποδας.

Και η Σφίγγα δεν διστάζει. –Εγώ βέβαια, του απαντά εκείνη.

Και αυτός γκρεμίζεται, παίρνοντας στα τάρταρα μαζί του όλες τις σαχλαμάρες για τα πάθη και τους καημούς του κόσμου.

Πηγή: efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου