Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Πορείες διαμαρτυρίας για την απαξίωση της επιστήμης

Σπύρος Μανουσέλης


Σε περισσότερες από 500 μεγάλες πόλεις του πλανήτη πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 22 Απριλίου μαζικές πορείες για την υπεράσπιση της ελεύθερης από πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα επιστημονικής έρευνας, αλλά και για την επείγουσα ανάγκη ενός αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου για την αποτροπή των ανθρώπινων περιβαλλοντικών καταστροφών.

Διόλου περίεργο λοιπόν που αυτή τη χρονιά οι διοργανωτές των διαδηλώσεων αποφάσισαν να συνδέσουν την πορεία για την ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα με την «Ημέρα για τη Μητέρα Γη», που από το 2009 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να γιορτάζεται επίσημα κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου.


Οι πρώτες πορείες για την επιστήμη (March for Science) οργανώθηκαν στις ΗΠΑ πριν από τρεις μήνες ως μια αυθόρμητη αντίδραση στις εμφανώς αντιεπιστημονικές αποφάσεις του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ σχετικά με την έρευνα και την οικολογικές απειλές.

Εκτός από τις ανερυθρίαστα σεξιστικές και ρατσιστικές απόψεις, που κατ’ επανάληψη έχει διατυπώσει εις βάρος των γυναικών ο νέος πλανητάρχης, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει απολύτως σαφείς ιδέες για την αντιμετώπιση των σύγχρονων οικολογικών και βιοϊατρικών προβλημάτων.

Απόψεις που, μολονότι είναι εμφανώς αντιεπιστημονικές, δεν διστάζει να τις διατυπώνει και, ενδεχομένως, να επιχειρήσει να τις επιβάλει στην αμερικανική κοινωνία.

Ιδού μερικές από τις πιο προκλητικές από αυτές, όπως τις διατύπωσε ο ίδιος γραπτά στον διαδικτυακό του τόπο ή σε συνεντεύξεις, πριν αναλάβει επίσημα τα προεδρικά του καθήκοντα:

Για την κλιματική αλλαγή. Πιστεύει ότι η πλανητική υπερθέρμανση είναι ένας μύθος που δημιουργήθηκε από την Κίνα με σκοπό να καταστήσει μη ανταγωνιστική την αμερικανική βιομηχανία.

Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι η υπερθέρμανση είναι μια «ανοησία», που βασίζεται σε ανακριβή και χειραγωγημένα επιστημονικά δεδομένα, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή ο πλανήτης παγώνει!

Ομως, εξίσου αντιεπιστημονικές και «φιλάνθρωπες» απόψεις έχει διατυπώσει ο Τραμπ για τα Αμερικανάκια που, ενώ είναι απολύτως υγιή, πάνε σε παιδιάτρους οι οποίοι τα βομβαρδίζουν με πολλά αντιβιοτικά εμβόλια, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν από αυτοάνοσες παθήσεις!

Μια ιδιαίτερα διαδεδομένη στο ευρύ κοινό αλλά ανεπιβεβαίωτη άποψη, με την οποία διαφωνούν όλες οι παιδιατρικές εταιρείες (όχι μόνο στην Αμερική αλλά παντού).

Εξοργιστικές, ωστόσο, είναι και οι απαξιωτικές απόψεις του για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Για παράδειγμα, θεωρεί ότι τα κέντρα παραγωγής αιολικής ενέργειας είναι «αποκρουστικά» να τα βλέπει κανείς και θα έπρεπε να τεθούν εκτός νόμου.

Οσο για την αντιμετώπιση της «κρίσης των οπιοειδών ουσιών» -στις ΗΠΑ πεθαίνουν κάθε χρόνο πάνω από 30 χιλιάδες χρήστες- ο νέος πρόεδρος πιστεύει πως θα την αντιμετωπίσει με νέα απαγορευτικά μέτρα.

Κυρίως, όμως, με τον αποκλεισμό των ΗΠΑ από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική.

Πώς; Μέσω της κατασκευής ενός «προστατευτικού» τείχους από τα ναρκωτικά και κυρίως τους εγκληματίες μετανάστες!

Ωστόσο, όλες αυτές οι ανιστόρητες και εμφανώς αντιεπιστημονικές απόψεις φαίνονται σχεδόν «πταίσματα» σε σύγκριση με το τεράστιο πλανητικό πρόβλημα της διαχείρισης από τον Τραμπ της πυρηνικής και πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ.

Ο θανάσιμος κίνδυνος του επιστημονικού αναλφαβητισμού 



Οι νέες πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και ειδικότερα οι σχεδιασμοί του Τραμπ τόσο για τη διαχείριση της ενεργειακής-οικολογικής κρίσης, όσο και για την υποβάθμιση της βασικής έρευνας προς όφελος των στρατιωτικών δαπανών, έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία και θύελλα αντιδράσεων στην αμερικανική και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με αποκορύφωμα τις προχθεσινές εντυπωσιακές πορείες.

Ας σημειωθεί ότι στις πορείες αυτές συμμετείχαν μαζικά όχι μόνο επιστήμονες αλλά και πολλοί ενημερωμένοι πολίτες που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μαζικές διαδηλώσεις για να καταγγείλουν τις ιδιοτελείς σκοταδιστικές πολιτικές του νέου πλανητάρχη.

Οι πορείες για την επιστήμη εκφράζουν τη διαμαρτυρία στη διεθνώς αυξανόμενη τάση άρνησης και εθελοτυφλίας απέναντι στις περιβαλλοντικά καταστροφικές ενεργειακές πολιτικές των ισχυρότερων οικονομικά χωρών καθώς και στις μεγάλες μειώσεις των κεφαλαίων που δίνονταν για την προστασία του πλανητικού οικοσυστήματος (Climate Action Plan).

Ομως, εξίσου ανησυχητικές είναι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στην ερευνητική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην επιστήμη: η ολοένα και συχνότερη προσπάθεια να υποβαθμίζεται η αξία των ειδικών επιστημονικών μελετών και γνωματεύσεων, οι οποίες, όταν έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική-δικαστική εξουσία, αντιμετωπίζονται περίπου ως... αυθαίρετες απόψεις.

Αποτελεί συνεπώς ζωτική ανάγκη για τις σύγχρονες κοινωνίες να αναβαθμίσουν τον δημοκρατικό ρόλο της επιστημονικής έρευνας, καθιστώντας την ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση της επιστημονικής γνώσης το βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων προβλημάτων της οικονομίας της γνώσης.

Το να αγνοούμε ή να υποβαθμίζουμε τον ρόλο της επιστημονικής γνώσης στις σύγχρονες κοινωνίες θα ήταν ένα μοιραίο αυτοκαταστροφικό σφάλμα.

Για όσους συμμετείχαν στις πορείες για την επιστήμη είναι σαφές ότι η απρόσκοπτη ανάπτυξη της επιστημονικής παιδείας και η επένδυση στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα αποτελούν βασική προϋπόθεση και στρατηγική προτεραιότητα για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου -κοινωνικά και οικολογικά- μοντέλου διαχείρισης των ανθρώπινων πραγμάτων.

Πηγή: efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιστήμη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου