Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Νικητής η αντισυστημική ψήφος στην Γαλλία

Παναγιώτα Μπλέτα


Ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών στην Γαλλία είναι η αντισυστημική ψήφος, που καταγράφηκε μέσω της εισροής ψήφων στην Μαρίν Λεπέν, η οποία πέρασε μετά από αναμέτρηση με τόσους υποψήφιους στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία.

Η οριακή προπόρευση του Μακρόν, για την οποία διόλου σίγουρη δεν είμαι αν προήλθε ανόθευτα, προκειμένου να μην δημιουργήσει ρεύμα δυνητικής νίκης για τη Λεπέν στο δεύτερο γύρο, δεν μπορεί να σκιάσει το ότι οι Γαλλικός λαός θέλει να ξεφύγει από την κηδεμονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιλαμβανόμενος λόγω της δημοκρατικής του ιστορίας το παιχνίδι που παίζεται επάνω στην πλάτη του.

Αυτό καταγράφηκε εξάλλου περίτρανα από τις αιματηρές διαδηλώσεις και εξεγέρσεις, που πολύ λίγο προβλήθηκαν από τα media, προκειμένου να μην μεταφερθεί αυτή η εικόνα σε ολόκληρο τον κόσμο, σχετικά με την εργασιακή μεταρρύθμιση, η οποία ΠΕΡΑΣΕ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΒΟΥΛΗ.

Γεγονός που σημαίνει ότι αγνοήθηκε η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία από την ίδια τη σοσιαλιστική της κυβέρνηση, που υποτίθεται εκπροσωπούσε τα δικαιώματα του λαού περισσότερο από κάθε άλλη ιδεολογική κλίση.

Με λίγα λόγια καταστρατηγήθηκαν τα πάντα. Λεηλατήθηκαν τα πάντα. Ο λαός δεν έχει που να στραφεί προκειμένου να ακουστεί.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει, καθώς η Γαλλία αποτελεί το βασικό σύμμαχο της Γερμανίας στην φιλολιτοτική πολιτική και ένα FREXIT θα της στοίχιζε την άμεση διάλυση και τον ξεπεσμό της Γερμανίας και των πολυεθνικών συμφερόντων.

Ουσιαστικά τι κάνει, κερδίζει χρόνο, μήπως καταφέρει να αναστρέψει το κλίμα με ατάκες του τύπου: «…εμείς οι πατριώτες…», «…επανίδρυση της Ευρωπαικής Ένωσης…», που αποπειράθηκε να χρησιμοποιήσει ο Μακρόν, μετά το πέρας του πρώτου γύρου, σαν γνήσιο παιδί του συστήματος που χρησιμοποιηθεί αθέμιτα επικοινωνιακά τεχνάσματα (ρητορείες που δεν εννοεί), προκειμένου να κρατήσει το σύστημα στην εξουσία.

Τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να γίνει όμως.

Και η διάλυση θα έρθει απλά με πιο αργό ρυθμό…

Κανείς δεν αμφισβητεί βέβαια την εκλογή του Μακρόν στο δεύτερο γύρο, καθώς το σύστημα δημιούργησε πολλές εφεδρείες που κατέβασε και στον πρώτο γύρο, προκειμένου να μην πέσει η Προεδρία στα χέρια της Λεπέν.

Όλοι αυτοί ήδη, μετά τον πρώτο γύρο έδειξαν ξεκάθαρα στους ψηφοφόρους τους τον Μακρόν, ανεξάρτητα αν συμπίπτουν ιδεολογικά ή όχι, ανεξάρτητα αν η Γαλλία περνάει μια από τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία της.

Το ζητούμενο για το σύστημα είναι να μην ξεφύγει από τον έλεγχο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Δε υπάρχουν πολλά περιθώρια όμως. Η πολιτική που θα ασκηθεί από τον νεοφιλεύθερο Μακρόν ουδεμία αλλαγή θα επιφέρει και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Γαλλία να περάσει σε φάση ολικής αποσταθεροποίησης, που όλοι γνωρίζουμε που μπορεί να καταλήξει…

Όσα τρομοκρατικά χτυπήματα κι αν άφησαν να συμβούν, που ισοδυναμούν με προβοκάτσια, καθώς δεν δικαιολογείται μια υπερδύναμη σαν τη Γαλλία να μην μπορεί να ελέγξει τα τρομοκρατικά χτυπήματα μέσω των μυστικών της υπηρεσιών, προκειμένου να εκφοβίσουν τον κόσμο και να ψηφίσει παραδοσιακά –σύμφωνα με την ψυχολογία της μάζας- υπήρξαν πολλοί τολμηροί που ακόμη κι αν δεν ενστερνίζονται την ιδεολογική φορά της Μαρίν Λεπέν, ψήφισαν εκεί για να κάνουν την ανατροπή.

Μετά από συνολικά τόσες απογοητεύσεις στα πρόσωπα των ηγετών της και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανείς δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον όταν τα πραγματικά προβλήματα δεν βρίσκονται στην ατζέντα των προεκλογικών αναμετρήσεων, όπως θα έπρεπε.

Η σκληρή παγκοσμιοποίηση θα δοκιμάσει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα και η Λεπέν θα αποτελέσει σκληρή αντιπολίτευση, που θα θυμίζει διαρκώς τις συνέπειες της ολοκληρωτικής απορρύθμισης, του άνισου διεθνή ανταγωνισμού, τα εκτεθειμένα σύνορα…



Παναγιώτα Μπλέτα: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου