Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

9 του Μάη: Μέρα Νίκης κατά του φασισμού και του ναζισμού.

Βασίλης Μακρίδης


►Χτες (9/5), σε όλη την Ευρώπη τιμήθηκε, με διαφορετική ένταση από χώρα σε χώρα, η Μέρα Νίκης κατά του φασισμού και του ναζισμού.

►Και αυτό, παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι ειδικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καθιερωθεί η ίδια ακριβώς μέρα (9/5) να θεωρείται, δήθεν, «Μέρα της ("ενωμένης") Ευρώπης», ακριβώς για να ΑΔΥΝΑΤΙΣΕΙ όσο γίνεται περισσότερο το μήνυμα της αντιφασιστικής νίκης.

►Έτσι λοιπόν, στους δρόμους πολλών ευρωπαϊκών πόλεων (όπως και σε πολλές πόλεις του υπόλοιπου κόσμου) βγήκαν από εκατοντάδες έως και δεκάδες χιλιάδες, κατά περίπτωση, πολίτες που πραγματοποίησαν την περίφημη δράση που έχει λάβει την ονομασία «Αθάνατη Στρατιά», όπου οι συγγενείς και φίλοι ανθρώπων που πολέμησαν κατά του φασισμού και του ναζισμού και, σε πολλές περιπτώσεις έδωσαν τη ζωή τους, κρατούν τις φωτογραφίες τους και κάνουν πορεία σε κεντρικά σημεία των πόλεων που ζουν.

Μόσχα, 9 Μάη 2017

►Η μεγαλύτερη, βεβαίως, πορεία της «Αθάνατης Στρατιάς» δεν θα μπορούσε, παρά να γίνει στη Μόσχα, όπου το πλήθος που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τις 850 χιλιάδες άτομα!!!

Αθήνα, 9 Μάη 2017

►Στην Αθήνα πάλι, η συμμετοχή στην πορεία της «Αθάνατης Στρατιάς» ξεπέρασε κάθε προηγούμενη αντίστοιχη και, με βάση τους δικούς μου πρόχειρους υπολογισμούς, πρέπει να συγκέντρωσε πάνω από 2 χιλιάδες άτομα. Ανάμεσά τους και η κόρη του θρυλικού Μελιτόν Καντάρια, δηλαδή ενός από τους στρατιώτες που κάρφωσαν το λάβαρο με το σφυροδρέπανο στην κορυφή του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, την ημέρα της Νίκης και έλαβε τον τίτλο του Ήρωα της ΕΣΣΔ!...

►Η μόνη χώρα στην Ευρώπη που ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ επίσημα τις πορείες με την ονομασία «Αθάνατη Στρατιά» ήταν (όπως μάλλον θα έχετε ήδη καταλάβει) η... «προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες» ΟΥΚΡΑΝΙΑ!... - Ωστόσο, πολύς κόσμος έσπασε τον τρόμο των χουνταίων και των παραστρατιωτικών νεοναζί και διαδήλωσαν στους δρόμους των πόλεών του, μετονομάζοντας τη συγκεκριμένη δράση σε «Κανένας δεν ξεχάστηκε - Τίποτε δεν ξεχάστηκε»...

Οδησσός, 9 Μάη 2017

►10 χιλιάδες κόσμος μαζεύτηκε στο Κίεβο, ανάλογο πλήθος στην Οδησσό (όπου η αντίστοιχη «παραγιορτή» της χούντας του Κιέβου, με την ονομασία «Μέρα συναδέλφωσης» που έγινε την προηγούμενη μέρα είχε οικτρή αποτυχία), ενώ στο Νικολάγεβ ομάδα νεοναζί που προσπάθησαν να προκαλέσουν επεισόδια, έφαγαν το ξύλο της χρονιάς τους από βετεράνους του Αφγανιστάν, πάνω στους οποίους είχαν την... ατυχία να πέσουν!...

►Και στο Χάρκοβο, στο Ντνιεπροπετρόβσκ, στη Μαριούπολη και αλλού, έγιναν πορείες ανάλογες με αυτές της «Αθάνατης Στρατιάς», παρά την τρομοκρατία και τις συνεχείς προκλήσεις από νεοναζί παραστρατιωτικούς.

►Στη χώρα αυτή τους τελευταίους μήνες έχει πραγματικά αρχίσει «κάτι να κινείται» και η προσωπική μου αίσθηση είναι, ότι ο ουκρανικός λαός θα ξεσηκωθεί και πάλι σύντομα, αλλά με εντελώς διαφορετική σε περιεχόμενο πολιτική και ιδεολογική ατζέντα, σε σχέση με το αμερικανοΝΑΤΟϊκής έμπνευσης και φασιστικού περιεχομένου «Μαϊντάν»...

Ντονιέτσκ, 9 Μάη 2017

►Όσο για το πολύπαθο Ντονμπάς, παρά τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες και προκλήσεις από την πλευρά του «επίσημου» ουκρανικού στρατού, η 9 Μάη γιορτάστηκε με όλες τις τιμές και με αυτό που θα ονομάζαμε «παλλαϊκή συμμετοχή».



Βασίλης Μακρίδης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου