Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Θα πούμε το... νερό, νεράκι!

Του Αναστάσιου Κώνστα


Στον ιστότοπο της οικονομικής εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» δημοσιεύτηκε άρθρο για το νέο περιβαλλοντικό χαράτσι στο νερό και τη μεταφορά του κόστους συντήρησης του δικτύου ύδρευσης σε αγρότες και καταναλωτές. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

«Ένα ακόμη χαράτσι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όλοι οι Έλληνες, κυρίως οι αγρότες με μεγάλες καλλιέργειες. Ο λόγος για το... περιβαλλοντικό τέλος στο νερό το οποίο θα επιβαρύνει και τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα αφού θα επιβληθεί από όλες τις εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λ.π.) και θα συνδέεται με την κατανάλωση του νερού.

Η τιμολογιακή πολιτική εξασφαλίζει επαρκή ανάκτηση του κόστους και μακροχρόνια βιωσιμότητα των επενδύσεων στον αστικό κύκλο.

Το ύψος των τελών που αντιστοιχεί στην υψηλότερη κλίμακα κατανάλωσης ορίζεται σε επίπεδα που αποθαρρύνουν την υπερβολική κατανάλωση.

Σε κάθε περίπτωση, πιθανά κενά ανάκτησης κόστους που θα προκύψουν θα καλύπτονται από τους υπόλοιπους χρήστες ύδατος του παρόχου.

Στην περίπτωση κατά την οποία, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση, δεν εξασφαλίζεται επαρκής ανάκτηση του κόστους, ο πάροχος υπηρεσιών ύδατος υποβάλει στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Σχέδιο Εφαρμογής Δράσης στο οποίο εκτίθενται τα μέτρα που απαιτούνται για τη διασφάλιση της επαρκούς ανάκτησης συμπεριλαμβανομένης τυχόν απόκλισης. Το Σχέδιο εγκρίνεται από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων της ΕΓΥ.

Κάθε πάροχος υποχρεούται να καταγράφει τους χρήστες του, τις ποσότητες ύδατος που παρέχει για κάθε χρήση σε κάθε χρήστη, τα στοιχεία κόστους του και τα έσοδα από κάθε χρήστη».

Είναι προφανές ότι με όσα θεσπίζουν, θα πούμε το νερό νεράκι. Η μεταφορά έστω και μέρους του κόστους συντήρησης του δικτύου ύδρευσης στους καταναλωτές θα επιφέρει μεγάλη αύξηση της τιμής του νερού και δυσθεώρητη αύξηση στην τιμή των λαχανικών και των φρούτων.

Ένα ακόμα βήμα καταστροφής αγροτών και καταναλωτών, αφού θα μειωθεί η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, καθώς οι μεν αγρότες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από την αύξηση των τιμών διάθεσης των προϊόντων τους λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής από τη νέα υπερτιμολόγηση του νερού, οι δε καταναλωτές δεν θα έχουν διαθέσιμο εισόδημα για την κατανάλωση τέτοιων προϊόντων.

Μας εξοντώνουν μεθοδικά, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε. Το άρθρο αποκρύπτει επιμελώς ότι οι σχετικές ρυθμίσεις εδράζονται σε οδηγία της ΕΕ, δηλαδή συνιστούν εξειδίκευση της πολιτικής της ΕΕ. Αυτή είναι δηλαδή εκείνη που μεθοδεύει την εξόντωσή μας.

Καθίσταται επομένως προφανές ότι η αύξηση των τιμών των εγχώριων γεωργικών προϊόντων θα οδηγήσει σε αύξηση αντίστοιχων εισαγωγών φθηνών προϊόντων άλλων χωρών και συνεπώς σε εκροή συναλλάγματος και αύξηση της εξάρτησής μας από δανεικά. Κάνουν δηλαδή ό,τι μπορούν, ώστε να παραμένει το υποτιθέμενο χρέος μόνιμα μη βιώσιμο. Ωστόσο μεταθέτουν κυνικά τις όποιες συζητήσεις επ' αυτού για μετά τις γερμανικές εκλογές (τουλάχιστον).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) κυοφορείται επί τουλάχιστον 9 μήνες, έλαβε την έγκριση των τυράννων που αποκαλούν «θεσμούς» και εκβιαζόταν η υπογραφή της με την απειλή του παγώματος των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ που σχετίζονται με έργα ύδρευσης κλπ. Απώτερη δε συνέπεια αυτής θα είναι η ιδιωτικοποίηση των δημοτικών εταιρειών ύδρευσης, αφού λόγω της εκ μέρους τους προσπάθειας απορρόφησης ενός τέτοιου αυξημένου κόστους λειτουργίας (επιβαρυνόμενες δηλαδή με το κόστος συντήρησης των δικτύων που δεν θα μεταφέρουν στους καταναλωτές για πολιτικούς λόγους) θα καθίστανται ζημιογόνες κι επομένως υποψήφιες για ιδιωτικοποίηση. Αν νομίζετε ότι πρόκειται για «παρακινδυνευμένη» πρόβλεψη, απλά σημειώστε τη, γιατί δεν θα αργήσει η επαλήθευσή της για πολύ.

Βλέπουμε λοιπόν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η επίσημη πολιτική της ΕΕ συνεπάγεται τη βαθμιαία καταστροφή της πατρίδας μας, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ΕΕ είναι ο επίσημος εχθρός μας.

Αποδεικνύεται, όμως, και κάτι ακόμα, που έχει ιδιαίτερη σημασία: Ότι η απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας δεν οδηγεί απλά στη φτωχοποίηση του λαού και το ξεπούλημα ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, αλλά ουσιαστικά, θέτει τις βάσεις για την καταστροφή μας ως λαού.

Επομένως το πρώτο ζητούμενο πρέπει να είναι η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Απλές διαμαρτυρίες μόνο για την αύξηση της τιμής του νερού προφανώς δεν επαρκούν, αν δεν συνοδεύονται με καταγγελία των πολιτικών της ΕΕ και με αιτήματα για την αποδέσμευσή μας, την έξοδο από την ευρωζώνη, τη μη αναγνώριση του υποτιθέμενου χρέους και την ανατροπή του εγχώριου σάπιου πολιτικού κατεστημένου. Διαφορετικά θα πρόκειται μόνο για διαμαρτυρίες κατά του συμπτώματος κι όχι για αντίδραση στην πραγματική αιτία των κακουχιών μας.

Πηγή: dromosanoixtos.gr



Δρόμος Ανοιχτός: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου