Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Η κυβέρνηση και οι δανειστές ενάντια στους συμβασιούχους!

Νικόλαος Μπαγιαρτάκης


Το ζήτημα με τους συμβασιούχους προέκυψε απ' αυτή εδώ την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου (ΔΕΚ, απόφαση υπ’αριθ. C-596/14 της 14ης Σεπτ. 2016) [1] όπου πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει αλλά λόγω του ότι στηρίχθηκε σ' αυτού του είδους την μορφή εργασίας η κραταιά καθεστηκυία τάξη της χώρας εδώ και δεκαετίες εν πολλοίς από την αρχή των συμβάσεων με τα λεγόμενα στέιτζ μέχρι και σήμερα με τους συμβασιούχους του ΕΣΠΑ, ουσιαστικά καταχρηστικά ώστε να δημιουργήσει συνθήκες εξάρτησης του πολίτη με τον πολιτικό ως είλωτα του (βλέπε έκθεση ΕΡΓΑΝΗ), ήτοι έναν πλήρως εξαρτημένο υποχείριο του κατά τις όποιες κι όσες διαθέσεις του έχει.

Πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος αυτής της απόφασης που θα πρέπει να πειθαρχήσει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο καθώς είναι ανώτερο το ευρωπαϊκό δίκαιο από το ελληνικό, όπως και για κάθε χώρα μέλους της Ε.Ε. Οπότε μεθοδεύει τέτοιες καταστάσεις για να βρει την χρυσή τομή ανάμεσα του κόστους αλλά και της ταυτόχρονης πειθάρχησις της στην απόφαση αυτή. Μετακυλίει το καθεστώς τις όποιες ευθύνες του το βαραίνουν διαχρονικά φέρει και δημιούργησε στα αθώα θύματα του, ως είθισται.

Φυσικά με το κλείσιμο του ματιού των εταίρων μας συμβαίνει αυτό να μην τρέφετε ουδεμία ψευδαισθήση επ' αυτού καθώς η χώρα ετεροδιοικείτε [2], [3] από θεσμούς καταργώντας κάθε όργανο του κράτους, το συνταγματικό δίκαιο και φυσικά ακόμη το κοινοβούλιο λαμβάνει τον ρόλο ανούσιο επί των τύπων της όποιας διαδικασίας, περιορίζεται σε διακοσμητικό όπου δεν έχει παραπάνω αρμοδιότητα πέραν της αποδοχής κι εκτέλεσης των εντολών των εταίρων μας.

Ο Έλληνας έχει τον ρόλο της τελευταίας κατηγορίας-ταχύτητας πολίτη στην Ένωση αυτή, δηλαδή δεν εκλαμβάνεται ως πολίτης της παρά ως υπάνθρωπος της εξ ου κι η συμπεριφορά ένθεν κακείθεν. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε όλοι ίσοι αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι και δη οι πολίτες του Ρήνου, του Βερολίνου και ούτω καθ' εξής απ' εμάς. Όπως δηλαδή μας είχαν ομολογήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν ο αρμόδιος επίτροπος επί των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ο Γιούρι Κατάϊνεν [4] δεν ισχύει ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, όπως το ίδιο μας είχε πει κι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Γιούνκερ [5] όπου το κοινοτικό δίκαιο δεν ισχύει για μας και τέλος να θυμίσω κι ο Μοσκοβισί [6] εκτός των άλλων. Επίσης να θυμίσω ότι οι δανειστές απαίτησαν στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο να υπογράψουν δεσμευτικά ότι οι όποιες περικοπές δεν πρόκειται να κριθούν αντισυνταγματικές εκ των προτέρων ώστε να μην αμφισβητηθούν αυτές στη συνέχεια, ήτοι ο ορισμός της υποδούλωσης της χώρας [7].

Εν κατακλείδι, θα ολοκληρώσω με την φράση την εξής του Ρήγα Φεραίου από τα "Δίκαια του Ανθρώπου" στο άρθρο 35 [8]:

"Άρθρον 35. Όταν η διοίκηση βιάζει, αθετεί, καταφρονεί τα δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάμνει τότε ο λαός, ή κάθε μέρος του λαού, επανάσταση, ν’ αρπάξει τ’ άρματα και να τιμωρήσει τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν απ’ όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητο απ’ όλα τα χρέη του. Αν βρίσκονται όμως σε τόπο όπου είναι περισσότεροι τύραννοι, οι πλέον ανδρείοι πατριώτες και φιλελεύθεροι πρέπει να πιάσουν τα περάσματα των δρόμων και τα ύψη των βουνών, μέχρι να ανταμωθούν πολλοί, να πληθύνει ο αριθμός τους, και τότε ν’ αρχίσουν την επιδρομή κατά των τυράννων, ορίζοντες για κάθε δέκα ανθρώπους ένα δέκαρχο, για κάθε πενήντα πεντηκόνταρχο, για κάθε εκατό εκατόνταρχο˙ ο χιλίαρχος να έχει δέκα εκατοντάρχους και ο στρατηγός τρεις χιλίαρχους˙ ο δε αρχιστράτηγος πολλούς στρατηγούς. Τα χρέη των πόλεων, των πολιτειών, των χωρών και των κατά μέρος πολιτών τα οποία χρωστούνε ληφθέντα προ πέντε χρόνων, και σε αυτό το διάστημα πληρωνόταν ο τόκος στους δανειστές, η παρούσα διοίκηση τα αναιρεί, και οι δανειστές δεν έχουν να ζητούν εις το έξης ούτε κεφάλαιο ούτε υπόλοιπα από τους οφειλέτες, ωσάν να εξοφλήθηκαν τα δάνεια τους, γιατί αυτοί διπλασιάζουν τα κεφάλαια τους μες σε πέντε χρόνια".

Παρακάτω δείτε αυτολεξεί το δημοσίευμα από της 22-10-2016, από την σελίδα της αυτοδιοίκησης:


Τα πάνω-κάτω στην αγορά εργασίας της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας αναμένεται να φέρει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ, απόφαση υπ’αριθ. C-596/14 της 14ης Σεπτ. 2016) που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μόλις ημέρες.

Η απόφαση για πρώτη φορά εξομοιώνει τις συμβάσεις εργασίας κάθε είδους (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου, συμβάσεις εργασιακής εμπειρίας, συμβάσεις ΕΣΠΑ, συμβάσεις εκπαίδευσης-κατάρτισης, συμβάσεις αναπλήρωσης-αντικατάστασης συναδέλφου κ.α.) ως προς όλους τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης (μισθό, επιδόματα, τριετίες, προειδοποίηση, αποζημίωση απόλυσης) με τις συμβάσεις αορίστου χρόνου!!

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιλήφθηκε μετά από προδικαστικό αίτημα (νομικό ερώτημα) που του απέστειλε το Εφετείο Μαδρίτης της Ισπανίας (Tribunal Superior de Justicia de Madrid) στις 22-12-2014 και αφορούσε την ερμηνεία της ρήτρας αριθμός 4 της Συμφωνίας-Πλαίσιο «Για την εργασία ορισμένου χρόνου» και την Οδηγία υπ’αριθ. 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999, που είναι δεσμευτική και για τη χώρα μας.

Η ουσία της υπόθεσης, που απασχόλησε το Εφετείο της Μαδρίτης και μετέπειτα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφορούσε την αγωγή μιας εργαζόμενης (Ana de Diego Porras) που απασχολήθηκε από τον Φεβρουάριο του 2003 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2012 με ανανεούμενες και διακοπτόμενες μεταξύ τους συμβάσεις ορισμένου χρόνου (συμβάσεις κατάρτισης, μερικής αναπλήρωσης συναδέλφου και συμβάσεις interinidad στο πλαίσιο δημόσιου προγράμματος απασχόλησης-κατάρτισης) με εργοδότη το Υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας και απολύθηκε χωρίς να λάβει αποζημίωση απολύσεως ενώ, καθ’όλη τη διάρκεια της συμβασιουχικής εργασίας της, ελάμβανε μειωμένο μισθό σε σχέση με τους μονίμους συναδέλφους της.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ) αποφάνθηκε ότι ο μισθός αυτών που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, μερικής ή προσωρινής απασχόλησης, κάθε τύπου και περιεχομένου, πρέπει να είναι ίδιος με αυτόν που λαμβάνουν οι απασχολούμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου στις αντίστοιχες υπηρεσίες του κράτους, των ΟΤΑ και του ιδιωτικού τομέα!

Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι είναι υποχρεωτική η καταβολή αποζημίωσης σε όσους απασχολήθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αποχωρούν αυτοδικαίως (μετά τη λήξη της σύμβασης) ή απολύονται, αντίστοιχου ύψους με τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι έχοντες σύμβαση αορίστου χρόνου συνάδελφοί τους που απολύονται!

Συγκεκριμένα το διατακτικό αυτής της απόφασης-«βόμβα» έχει ως εξής:


«Για τους λόγους αυτούς, το Δικαστήριο (δέκατο τμήμα) αποφαίνεται: 

1)Η ρήτρα 4, σημείο 1, της Συμφωνίας-Πλαισίου για την εργασία ορισμένου χρόνου, η οποία συνήφθη στις 18 Μαρτίου 1999 και έχει προσαρτηθεί στην Οδηγία 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999, σχετικά με τη Συμφωνία-Πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνήφθη από τη CES, την UNICE και το CEEP, έχει την έννοια ότι στις «συνθήκες απασχολήσεως» περιλαμβάνεται η αποζημίωση την οποία υποχρεούται να καταβάλει ο εργοδότης στον εργαζόμενο λόγω λύσεως της συμβάσεως εργασίας του ορισμένου χρόνου.

2)Η ρήτρα 4 της Συμφωνίας-Πλαισίου για την εργασία ορισμένου χρόνου, η οποία έχει προσαρτηθεί στην Οδηγία 1999/70, έχει την έννοια ότι αντιτίθεται σε εθνική νομοθεσία, όπως αυτή της κύριας δίκης, η οποία δεν αναγνωρίζει δικαίωμα αποζημιώσεως λόγω λύσεως της συμβάσεως εργασίας σε εργαζόμενο στο πλαίσιο συμβάσεως εργασίας interinidad, ενώ επιτρέπει τη χορήγηση τέτοιας αποζημιώσεως, μεταξύ άλλων, σε αντίστοιχους εργαζομένους αορίστου χρόνου. Το γεγονός και μόνον ότι ο εν λόγω εργαζόμενος πραγματοποίησε την εργασία του βάσει συμβάσεως εργασίας interinidad δεν αποτελεί αντικειμενικό λόγο, ο οποίος να δικαιολογεί τη μη χορήγηση της αποζημιώσεως αυτής στον ως άνω εργαζόμενο.»

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ “η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έρχεται στην πιο καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη και κυρίως για την Ελλάδα όπου η προσωρινή σύμβαση και η σύμβαση μερική απασχόλησης (σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) ξεπέρασαν σε ποσοστό την πλήρη απασχόληση με άμεση απειλή και για το μέλλον της μισθωτής εργασίας αλλά και για το μέλλον των συντάξεων σύμφωνα με τα από 1-2-2015 ΚΑΙ 20-10-2016 Δελτία της ΕΝΥΠΕΚΚ! Η ΕΝΥΠΕΚΚ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ χαιρετίζει την έκδοση της πολύ σημαντικής αυτής απόφασης που αφορά εκατομμύρια ευρωπαίων εργαζομένων και Ελλήνων πολιτών, κυρίως τους νέους μας, που καλούνται ή πιέζονται από τους δανειστές και τις μνημονιακές κυβερνήσεις να εργαστούν στις ποικιλώνυμες μορφές της νεανικής ευέλικτης ειλωτείας. Η ΕΝΥΠΕΚΚ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ καλεί την κυβέρνηση σε άμεση συμμόρφωση με την παραπάνω απόφαση του ΔΕΚ και στην κατάργηση νόμων και διατάξεων που προβλέπουν τα αντίθετα”, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:


[1]: Απόφαση-“βόμβα” του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους συμβασιούχους
[2]: Oμολογία Ζαχαριάδη: «Η τρόικα μας γράφει τα νομοσχέδια»
[3]: Ο Νίκος Κοτζιάς καταγράφει την Ελλάδα ως αποικία χρέους
[4]: Κομισιόν: Δεν ισχύει ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και το Δίκαιο της Ε.Ε. στην Ελλάδα
[5]: Κυνικός Γιούνκερ: Οταν υπάρχει Μνημόνιο, δεν ισχύει το κοινοτικό Δίκαιο
[6]: Κυνική ομολογία Μοσχοβισί: Ειδικές ζώνες, όπου δεν ισχύει το δίκαιο της Ε.Ε., οι χώρες που έχουν υπαχθεί σε μνημόνια!
[7]: Γραπτή δέσμευση ότι οι περικοπές δεν θα κριθούν αντισυνταγματικές προβλέπει το μνημόνιο
[8]: Ρήγας Βελεστινλής: Η επαναστατική προκήρυξη για τα δίκαια του ανθρώπου

Εκ του Δεσμώτη-Μπαγιαρτάκη Νικόλαου του "Νεωτερικού Κράτους - Λεβιάθαν"

Πηγή: protagorasnews



Νικόλαος Μπαγιαρτάκης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου