Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Η «νίκη» των συμβασιούχων ΟΤΑ είναι παραμύθι χωρίς… δράκο!

Του Γιώργου Κοκκίνη


Δέκατη μέρα κινητοποιήσεων με αποκλεισμούς αμαξοστασίων και άλλων χώρων στους ΟΤΑ, λόγω της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που απολύει ως αντισυνταγματικούς τους εργαζόμενους συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας και των υπόλοιπων σχετικών μ’ αυτόν, χώρων.  Η δυναμική του εργατικού κινήματος ανάγκασε την κυβέρνηση σε μια πρώτη μικρή υποχώρηση, σχετικά με την αρνητική αρχική θέση της. Δυστυχώς όμως η μικρή αυτή υποχώρηση, δεν καλύπτει σε καμιά περίπτωση τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Παρ όλο που έχει ξεκινήσει μια βρώμικη προπαγάνδα των συστημικών μέσων ενημέρωσης περί νίκης των απεργών, η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας.

Ουδεμία σχέση έχει λοιπόν η ψηφισμένη τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την εικόνα που παρουσιάζουν τα κανάλια και οι κυβερνώντες. Η ρύθμιση αυτή είναι προχειρογραμμένη και γεμάτη ασάφειες, οδηγώντας κάποιον στο συμπέρασμα πως κατατέθηκε μόνο και μόνο για να υπνωτίσει τον λαό και να αποδυναμώσει το κίνημα που μόλις είχε αρχίσει να δημιουργείται. Ο πανικός τους έκδηλος, η παγαποντιά τους, αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής τους και ο αμοραλισμός κύριο χαρακτηριστικών των «σκίζω μνημόνια». Καμιά εμπιστοσύνη σ' αυτούς που 2,5 χρόνια τώρα έχουν πράξει τα ακριβώς αντίθετα απ’ αυτά που έχουν υποσχεθεί. Στον αντίποδα η ΝΔ και οι δορυφόροι της, έχουν βγει στα κάγκελα και φωνάζουν με όλη τους την δύναμη, ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ, πάντα βέβαια με σεβασμό στο Σύνταγμα. Αυτό το οποίο έχει κατακουρελιαστεί απ' όλους μετά από 4 μνημόνια, με παράδοση της Ελλάδας στους ξένους αποικιοκράτες και στους ντόπιους συνεργάτες τους.

Στο δια ταύτα λοιπόν, η ρύθμιση που εξασφαλίζει, κατά την γνώμη των κυβερνώντων και των παπαγάλων, την εργασία των συμβασιούχων, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ακόμα μεγάλο ψέμα, με υπογραφή του Τσίπρα.

Τι λέει πραγματικά η τροπολογία:

  1. Οι δήμαρχοι έχουν την δυνατότητα (αν το θέλουν) να ζητήσουν θέσεις μόνιμου προσωπικού, αλλά δεν υποχρεώνονται. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις ανανεώσεις των συμβάσεων τους,αφού πουθενά δεν διατυπώνεται ξεκάθαρα πως ανανεώνονται όλες οι συμβάσεις. Επίσης δεν έχουν εξασφαλιστεί τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων από 7/6 και μετα.
  2. Πάνω από 3000 εργαζόμενοι απολύονται αυτομάτως από την Δευτέρα ή αργότερα, καθώς η τροπολογία δεν περιλαμβάνει κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες πάρα μόνο αυτές τις καθαριότητας. Δηλαδή μένουν εκτός χειριστές μηχανημάτων, οδηγοί (θολό), συνοδηγοί οχημάτων - απορριμματοφόρων (θολό) και όλες οι ειδικότητες στον οδικό φωτισμό (πχ ηλεκτρολόγοι).
  3. Μένουν εκτός και απο Δευτέρα (πιθανόν) απολύονται μερικές εκατοντάδες καθαριστές σε νομικά πρόσωπα και νεκροταφεία (θολό), καθώς ούτε αυτοί περιλαμβάνονται στην τροπολογία.
  4. Μένουν εκτός ρύθμισης όσοι απολύθηκαν τον τελευταίο μήνα με το έτσι θέλω, των φασιστο-δημάρχων. Όπως μένουν εκτός και όλοι οι συμβασιούχοι που δεν υπάγονται στα ανταποδοτικά (μερικές χιλιάδες)
  5. Ο ΑΣΕΠ δεν εξασφαλίζει σε κανέναν συμβασιούχο, από αυτούς που θα παραμείνουν, πως θα προκριθούν απ’ τον διαγωνισμό, αφού η μοριοδότηση είναι σχετικά μικρή και για διάστημα 8 μηνών μόνο για όσους βγήκαν αντισυνταγματικοί απ’ το Ελεγκτικό. 
  6. Παραμένει άγνωστο το αν θα παρουσιαστεί στους εναπομείναντες (λογικά λιγότεροι απ το 1/3,δηλαδή περίπου 3000 απ τους 10.000) εκ νέου πρόβλημα με το ελεγκτικό συνέδριο σχετικά με την Συνταγματικότητα των νεων συμβάσεων, αφού τις θέσεις αυτές πρέπει να τις καλύπτουν μόνο μόνιμοι. 
  7. Κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί πως θα πραγματοποιηθεί εν τέλει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ καθώς για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει να δώσουν το ΟΚ (τα πραγματικά αφεντικά της χώρας) οι δανειστές.
  8. Το μπάσιμο των ιδιωτών στους δήμους δεν αποτρέπεται ξεκάθαρα, αφού δεν καταργείται το αρθρο 61 του νομου 3979/2011, που δίνει την δυνατότητα στους δήμους να παραδώσουν τις υπηρεσίες σε ιδιώτες. Θα σημειώσω εδώ, πως απ’ την στιγμή που θα μπουν στο κερδοφόρο χώρο των σκουπιδιών, θα ανοίξει η πόρτα για όλους τους υπόλοιπους.
  9. Και τέλος το καλύτερο... Όλα αυτά τα παραπάνω έχουν δυνατότητα να τα εφαρμόσουν μόνο όσοι δήμοι είναι οικονομικά υγιείς και δεν χρωστάνε και έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα εντάξουν στους προϋπολογισμούς τους. Με λίγα λόγια το 1/10 των δήμων θα τα καταφέρει να καλύψει το 100% των συμβασιούχων που απασχολεί σήμερα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και οχι τα παραμύθια που μας πλασάρει ο αστικός πολιτικός εσμός και τα τσιράκια τους.

Κλείνοντας θα αναφερθώ στην περίεργη (όχι για όλους μας) στάση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπου αντί να κλιμακώνει τον αγώνα, τον αποδυναμώνει, αφήνοντας να περνάει στους εργαζόμενους κλίμα θετικό και να ποτίζονται με ψεύτικες ελπίδες για μια ακόμη φορά. Ήδη το παραμύθι έχει φτάσει σε κάθε δήμο.Οι περισσότεροι ξεκίνησαν να σπάνε τους αποκλεισμούς και να μαζεύουν σκουπίδια, με την δικαιολογία ότι ο αγώνας έληξε νικηφόρα και το σύνθημα το έδωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, βγαίνοντας απ’ το Μαξίμου.

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί ακόμα και χωρίς την Ομοσπονδία, με οποιαδήποτε νέα μορφή κρίνεται αναγκαία, αλλά μόνο από το κίνημα των απολυμένων και λοιπών συμβασιούχων κάθε ελαστικής σχέσης εργασίας.

Συντονισμός συμβασιούχων σε κάθε δήμο, κάθε νομικό πρόσωπο και δημόσιο φορέα... τώρα!

Πηγή: dromosanoixtos.gr



Δρόμος Ανοιχτός: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου