Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Έξι φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας οι εκτοπισμένοι στον κόσμο

Κόσμος


Μια χώρα μεγαλύτερη από τη Γαλλία (η Γαλλία έχει περίπου 61 εκατ. κατοίκους) ή έξι φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι οι εκτοπισμένοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, άνθρωποι που ξεριζώθηκαν εξαιτίας των συγκρούσεων εμφυλίων ή διακρατικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για τις Παγκόσμεις Τάσεις για το 2016, ο αριθμός των ξεριζωμένων στον κόσμο λόγω των συγκρούσεων, εμφύλιων ή διακρατικών αυξήθηκε σε 65,6 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2016 καταγράφηκε αύξηση των εκτοπισμένων κατά 300.000 ανθρώπους. Αν και ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μικρότερος από την αύξηση των ξεριζωμένων κατά 5,8 εκατ. το 2015, ο συνολικός αριθμός των 65,6 εκατ., «απ' όποια γωνία και αν το εξετάσει κανείς, είναι απαράδεκτος», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

Εσωτερική μετατόπιση


Η πρώτη συνιστώσα του προβλήματος των ξεριζωμένων αφορά την εσωτερική μετατόπιση πολιτών μέσα στη ίδια τους τη χώρα, καθώς ο αριθμός τους έφθασε τα 40,3 εκατ. στα τέλη του 2016 ελαφρά μειωμένος σε σχέση με τα 40,8 εκατ. το 2015.

Οι χώρες στις οποίες σημειώνονται οι μεγαλύτερες εσωτερικές μετακινήσεις είναι η Συρία, το Ιράκ και η Κολομβία.

Αντίστοιχα, οι πρόσφυγες, δηλαδή οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω πολέμων, έφτασαν τα 22,5 εκατ., ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Απο αυτούς, τα οποία τα μισά είναι παιδιά.

Σύροι, η μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων


Η εμφύλια -και όχι μόνο- σύγκρουση στη Συρία από το 2011 που ξεκίνησε έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων (5,5 εκατ. συνολικά), ενώ το 2016 καταγράφηκαν 825.000 περιπτώσεις.

Για την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες η κρίση στη Συρία, που δεν φαίνεται να παίρνει τέλος, είναι πολύ ανησυχητική, καθώς οι εκκλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια το 2017 βρήκαν μικρότερη ανταπόκριση σε σχέση με το 2016, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας για τα οποία δεσμεύτηκε στις Βρυξέλλες η διεθνής κοινότητα.

Ο Φίλιπο Γκράντι εξέφρασε τον φόβο ότι η κρίση στη Συρίας γίνεται «μια ξεχασμένη σύγκρουση».

Το Νότιο Σουδάν


Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σημειώνει ότι το πιο ανησυχητικό στοιχείο από όλα είναι οι μετακινήσεις του πληθυσμού στο Νότιο Σουδάν.

Η HCR κρούει επίσης τον κώδωνα κινδύνου για την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης στην αφρικανική χώρα «μετά την καταστροφική αποτυχία των ειρηνευτικών προσπαθειών τον Ιούλιο». Στο Νότιο Σουδάν η κρίση μετακίνησης «είναι αυτή που έχει την ταχύτερη αύξηση στον κόσμο", εξήγησε ο Φίλιπο Γκράντι.

Το Νότιο Σουδάν, που απέκτησε την ανεξαρτησία του το 2011, έχει βυθιστεί σε εμφύλιο από τον Δεκέμβριο του 2013, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ 3,7 εκατ. έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, ο αριθμός των Νοτιοσουδανών προσφύγων αυξήθηκε κατά 64% το τελευταίο εξάμηνο του 2016 για να φθάσει το 1,4 εκατομμύριο. Επίσης έχουν καταγραφεί σχεδόν άλλο μισό εκατομμύριο πρόσφυγες από τις αρχές Ιανουαρίου του 2017.

Ένας εκτοπισμένος κάθε 3 δευτερόλεπτα


Βάσει των στοιχείων, η έκθεση διαπιστώνει ότι οι νέες μετακινήσεις πληθυσμών παραμένουν σε πολύ υψηλό ποσοστό, ενώ πέρυσι 103 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κατά τη διάρκεια του έτους, αριθμός που αντιστοιχεί σε ένα νέο εκτοπισμένο κάθε 3 δευτερόλεπτα.

Επίσης, αναφέρεται ότι η πολύ μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων βρίσκεται σε αναπτυσσόμενες χώρες ή σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, αυτό συνιθστά «σημαντική αστάθεια», η οποία είναι «η αντανάκλαση διαφόρων παραγόντων, όπως η συνεχιζόμενη απουσία διεθνούς συνεννόησης στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων, καθώς και η εγγύτητα πολλών φτωχών χωρών σε σχέση με τις περιοχές όπου μαίνονται οι συγκρούσεις».

Οι εκτοπισμένοι σε αριθμούς


Βάσει των στοιχείων της έκθεσης προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

  • Ένας στους 113 ανθρώπους στον κόσμο είναι εκτοπισμένος.
  • Σχεδόν τα δύο τρίτα των Σύρων έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
  • Ο Λίβανος έχει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων αναλογικά με τον πληθυσμό του, με έναν στους έξι να είναι πρόσφυγας. Ακολουθεί η Ιορδανία (ένας στους 11) και η Τουρκία (ένας στους 28).
  • Η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων (2,9 εκατ.), ακολουθεί το Πακιστάν (1,4 εκατ.) και ο Λίβανος (1 εκατ.).
  • Υπήρχαν 2 εκατ. νέοι αιτούντες άσυλο το 2016. Η Γερμανία δέχτηκε τον μεγαλύτερο αριθμό. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Τουρκία.
  • Ασυνόδευτα παιδιά, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία, έκαναν 75.000 αιτήσεις σε 70 χώρες το 2016. Ωστόσο τα στοιχεία δεν είναι πλήρη και ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μικρότερος από τον πραγματικό.
  • Περίπου 189.300 πρόσφυγες έγιναν δεκτοί για επανεγκατάσταση σε 37 χώρες.
  • Περίπου 552.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, υπερδιπλάσιοι σε σχέση με το 2015. Οι περισσότεροι επέστρεψαν στο Αφγανιστάν.
  • Οι απάτριδες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια.

Πηγή: efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου