Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Πείνα και άγχος απορρυθμίζουν τον εγκέφαλο

Παναγιώτης Γεωργουδής 


Η πείνα και το άγχος επηρεάζουν και αλλοιώνουν σύνθετες λειτουργίες του εγκεφάλου όπως τη μνήμη και τη μάθηση, αυτό αποδεικνύει επιστημονική μελέτη Ελλήνων ερευνητών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), η οποία δημοσιεύεται σήμερα σε ένα από τα σημαντικότερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά στο «Cell Metabolism».

Συγκεκριμένα αποκαλύπτεται ένας νέος κεντρικός μηχανισμός ρύθμισης του μεταβολισμού των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο θηλαστικών. Η ερευνητική ομάδα που δούλεψε πάνω στο συγκεκριμένο πεδίο αποτελείται από την ερευνήτρια του ΙΜΒΒ Βασιλική Νικολετοπούλου, τον πρόεδρο του ΙΤΕ, Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριο Ταβερναράκη, την καθηγήτρια Κυριακή Σιδηροπούλου, από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Γιάννη Δαλέζιο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου και την ερευνήτρια Εμμανουέλα Καλλέργη του ΙΜΒΒ , και κατέδειξε ως ομάδα πως η «έλλειψη θρεπτικών ουσιών επηρεάζει επιλεκτικά την διαδικασία αυτοφαγίας σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου».

Η εν λόγω έρευνα εκτός της αυτοτελούς επιστημονικής αξίας της θέτει τεράστια πολιτικά θέματα στρατηγικής, όσον αφορά την αναδιανομή του πλούτου στους πολίτες, δηλαδή το ζήτημα της οικονομικής και πολιτικής ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ηθικής αυτονομίας του ανθρωπίνου προσώπου, αξίες οικουμενικές πάνω τις οποίες εδράζεται η αληθινή δημοκρατία. Διότι με ποια κριτήρια πολιτικά επιλέγεται να συσσωρευτεί ο πλούτος σε λίγα χέρια και να προκληθούν εγκεφαλικές και νευρικές βλάβες στους ανθρώπους που πιέζονται οικονομικά και κοινωνικά;

Ουσιαστικά καταργείται η αυτονομία του ανθρωπίνου προσώπου όχι μεταφυσικά αλλά μέσα από τις ίδιες τις εγκεφαλικές και διανοητικές λειτουργίες οι οποίες απορρυθμίζονται και φυσικά χάνονται οι ιδιότητες του αυτοκαθοριζόμενου πολίτη.

Ο νεοφιλελευθερισμός λοιπόν «σκοτώνει» ανθρώπινες λειτουργίες και υποβιβάζει την κοινωνία των πολιτών σε σκουπίδι βιολογικών και κοινωνικών απορυθμισμένων παραμέτρων. Οι παράγοντες της πείνας και του στρες επηρεάζουν, σύμφωνα με την μελέτη όλα τα θηλαστικά.

Επομένως η αλόγιστη παρέμβαση της εξουσίας και της κερδοφορίας στο περιβάλλον διασπά την σχέση αρμονίας Φύσης -Κοινωνίας, προκαλώντας δυσαρμονία και στα ζώα. Φιλοσοφικά τα ερωτήματα που τίθενται για την Κοινωνία, τίθενται και για την Φύση, όσον αφορά την καταστροφή ή διαταραχή των ζωικών κοινοτήτων και ποιος αποφασίζει γι’ αυτό.

Όσον αφορά την καθαυτή επιστημονική μελέτη τονίζεται πως, η «αυτοφαγία είναι η διαδικασία μέσω της οποίας το ίδιο κύτταρο αποικοδομεί συστατικά του, όπως πρωτεΐνες, λιπίδια και άλλα μακρομόρια, καθώς και κατεστραμμένα ή περιττά οργανίδια.

Στους περισσότερους ιστούς η αυτοφαγία ελέγχεται από την διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών, και από στρεσογόνους παράγοντες. Δυσλειτουργία της αυτοφαγίας στον εγκέφαλο πειραματόζωων οδηγεί σε αυτιστικές συμπεριφορές και προκαλεί βλάβες στα νευρικά κύτταρα.

Επίσης, ασθενείς με αυτισμό φέρουν μεταλλαγές σε γονίδια αυτοφαγίας. Παρά το σημαντικό της ρόλο όμως, η ρύθμιση της αυτοφαγίας στον εγκέφαλο δεν είχε μέχρι σήμερα διερευνηθεί επαρκώς», αναφέρει η ανακοίνωση του Ι.Τ.Ε.

Τα νέα ερευνητικά ευρήματα αποκάλυψαν πως σε δύο περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται άμεσα με τις γνωστικές λειτουργίες και την μνήμη (φλοιό και ιππόκαμπο), η νηστεία επιφέρει αναχαίτιση της αυτοφαγίας, στοιχείο το οποίο συμβάλλει στην ενδυνάμωση των συνάψεων των νευρικών κυττάρων και τη βελτίωση της μνήμης.

Με αυτόν τον τρόπο τα ερευνητικά αποτελέσματα εμπλέκουν τη διαδικασία της αυτοφαγίας στην επικοινωνία μεταξύ νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη ρύθμιση της μνήμης κάτω από συνθήκες αγχωτικές.

Η ανακοίνωση του ΙΤΕ καταλήγει πως «ο χαρακτηρισμός των μηχανισμών που ελέγχουν την αυτοφαγία στον εγκέφαλο είναι καθοριστικής σημασίας για την κατανόηση των περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων που μπορεί να διαταράξουν την αυτοφαγία κατά τη διάρκεια της νευρικής ανάπτυξης και να επηρεάσουν τη νευρική υγεία».

Πηγή: efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου