Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Αυξάνονται οι εβραϊκοί εποικισμοί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου

Λεωνίδας Βατικιώτης


Μια τεράστια, πολυεθνικού χαρακτήρα προσπάθεια να μη δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με τις εταιρείες που εμπλέκονται στην ανέγερση των εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Τις τελευταίες όμως εβδομάδες οι επαφές και τα μηνύματα είναι συνεχή και πυρετώδη .

Η δημιουργία της λίστας με τις εμπλεκόμενες εταιρείες ψηφίσθηκε από το συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατόπιν πρότασης της Παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, στις 24 Μαρτίου 2016. Η απόφαση για τη συγκρότηση της βάσης δεδομένων που θα καλύπτει όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις παράνομες, με βάση το διεθνές δίκαιο, δραστηριότητες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψώματα του Γκολάν συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση όχι μόνο της ισραηλινής αντιπροσωπείας, αλλά επίσης της αμερικανικής και της βρετανικής. Δεν είναι δύσκολο να εικάσουμε τους λόγους: Η δημοσιοποίηση της λίστας, που θα ανανεώνεται ετησίως, θα ενθαρρύνει το κίνημα «μποϋκοτάζ, κυρώσεων και αποεπένδυσης» (BDS) που είναι σε εξέλιξη παγκοσμίως εναντίον των εταιρειών που βοηθούν την ισραηλινή κατοχή, ενώ θα αποδείκνυε πόσο υποκριτική είναι η λεγόμενη «εταιρική κοινωνική ευθύνη» στην οποία ορκίζονται πολυεθνικοί γίγαντες δαπανώντας εκατομμύρια για δημόσιες σχέσεις.

Η προσπάθεια συγκάλυψης των αμερικανικών και βρετανικών πολυεθνικών που συνεργάζονται με το εβραϊκό κράτος καταστρατηγώντας το διεθνές δίκαιο, δεν είναι άσχετη με την ένταση το τελευταίο χρονικό διάστημα των προσπαθειών προσάρτησης των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών εκ μέρους του εβραϊκού κράτους – απαρτχάιντ. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2017 εγκρίθηκε η υλοποίηση 56 σχεδίων για 4.909 εποικισμούς, που αντιπροσωπεύουν μια αύξηση σε σχέση με το 2016 κατά 85%! Την ίδια περίοδο ισραηλινές μπουλντόζες έχουν κατεδαφίσει τουλάχιστον 121 κτίσματα παλαιστινιακής ιδιοκτησίας, αφήνοντας άστεγους 168 Παλαιστίνιους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η αποφασιστικότητα του Σιωνισμού να εντείνει τα σχέδια πλήρους προσάρτησης των κατεχομένων εδαφών έγινε εμφανής στις 28 Αυγούστου όταν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απευθυνόμενος σε εβραίους εποίκους της Δυτικής Όχθης δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να μείνουμε… Δεν θα υπάρξει καμία εκδίωξη των εποικισμών από τη γη του Ισραήλ… Θα βαθύνουμε τις ρίζες μας, θα χτίσουμε, θα δυναμώσουμε και θα εποικίσουμε». Στον απόηχο αυτών των λέξεων το υπουργικό συμβούλιο του σιωνιστικού κράτους ενέκρινε στις 3 Σεπτεμβρίου την οικοδόμηση ενός νέου οικισμού μεταξύ Ραμάλας και Ναμπλούς, κατά παράβαση όχι μόνο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2334 που χαρακτηρίζει παράνομη κάθε ανέγερση, αλλά και της συμφωνίας της Χεβρόνας που υπογράφτηκε μεταξύ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης και του Ισραήλ το 1997.

Η κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας συνδέεται ευθέως με την εκλογή του Τραμπ, που όχι απλώς αποδέχεται τα τετελεσμένα αλλά ενθαρρύνει τις προκλήσεις των σιωνιστών. Ενδεικτικό το τελευταίο κατόρθωμα του αμερικανού πρέσβη στο Τελ Αβίβ: ο όρος «υποτιθέμενη κατοχή» σε επίσημο έγγραφο…

Πηγή: Εφημερίδα Πριν - leonidasvatikiotis.wordpress.com



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου