Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Παγκόσμιος Μίκης και στα Τίρανα

Δημήτρης Κανελλόπουλος


Το Σάββατο (βράδυ), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα, δόθηκε μία συναυλία της «Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης». Η πρώτη της στην πρωτεύουσα της Αλβανίας.

Μέχρι και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα ήταν εκεί, μπροστά-μπροστά, δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Αναστάσιο.

Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα και πολύ κόσμος και απ' έξω, να παρακολουθεί από τις γιγαντοοθόνες. Κώστας Μακεδόνας και Σοφία Παπάζογλου στο τραγούδι, δυόμιση ώρες με τα κομμάτια του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη να ξεσηκώνουν το κοινό. Ήμουν εκεί, ανάμεσά τους και τον έζησα τον ενθουσιασμό. Ελλήνων και, βασικά, Αλβανών.


Πλήρες ρεπορτάζ θα σας έχουμε στην «Εφημερίδα των Συντακτών - Σαββατοκύριακο», αλλά αξίζει να δείτε ένα μικρό βίντεο από τώρα, μία εξαιρετικά συγκινητική στιγμή.

Στο τραπέζι που παραχώρησε την Κυριακή το μεσημέρι ο αρχιεπίσκοπος στην ορχήστρα, ζήτησε από τον Κώστα Μακεδόνα και τη Σοφία Παπάζογλου να του ερμηνεύσουν a capella ένα μόνο κομμάτι. Και αυτός το τραγούδησε μαζί τους.

«Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ / και μυρσίνη συ δοξαστική / μη παρακαλώ σας μη / λησμονάτε τη χώρα μου».

Ήταν το ίδιο συγκινητικό όσο και όταν οι Αλβανοί θεατές, όρθιοι, το προηγούμενο βράδυ, κρατούσαν με παλαμάκια το ρυθμό στον Ζορμπά.

Πηγή: efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου