Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Φορολογικοί παράδεισοι - η αρρώστια που αδυνατίζει τον κόσμο

Παναγιώτα Μπλέτα


Οι φορολογικοί παράδεισοι αποτελούν ίσως την πιο συγκλονιστική εφαρμογή της παγκοσμιοποίησης, καθώς δεν καταλήγουν μόνο σε στέρηση εσόδων απαραίτητων για την δημιουργία ισοδύναμων κοινωνιών, για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης, αλλά υπονομεύουν την ίδια τη θέση του ανθρώπου στον πλανήτη.

Φορολογικοί παράδεισοι ή αλλιώς φορολογικά καταφύγια χαρακτηρίζονται οι χώρες οι οποίες διαθέτουν χαμηλή ή ανύπαρκτη φορολογική πολιτική, απέναντι σε πολυεθνικές εταιρίες και σε φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να ιδρύσουν Offshore-Υπεράκτιες εταιρίες στο έδαφος τους,στις οποίες θα μεταφέρουν όλα τα κεφάλαια ή τα περιουσιακά τους στοιχεία. Έτσι, αποφεύγουν να καταβάλλουν την νόμιμη προβλεπόμενη εκείνη φορολογία στη χώρα τους, αδικώντας την ίδια τη χώρα τους.

Πιο συγκεκριμένα οι χώρες αυτές επιβάλλουν εξαιρετικά χαμηλούς έως μηδενικούς συντελεστές φορολογίας, δεν παρακρατούν φόρους και δεν συμμετέχουν σε διεθνείς συμφωνίες κατά της φοροδιαφυγής, εφόσον αποτελεί πάγια πολιτική τους η απόκρυψη οποιωνδήποτε στοιχείων σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες των πολυεθνικών και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στο έδαφός τους.

Με αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα χρήματα που διοχετεύονταιστους φορολογικούς παραδείσους να είναι χρήματα από μίζες, πωλήσεις όπλων και ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του ΔΝΤ Στρος- Καν , πάνω από 50% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών διενεργείται μέσω των φορολογικών παραδείσων, πάνω από 50% των τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού και του 1/3 των άμεσων ξένων επενδύσεων, από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, διεξάγονται μέσω αυτών.

Σύμφωνα με τον Γάλλο οικονομολόγοΓκάμπριελΖουκμάν, περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια ευρώ μετατοπίζονται ετησίως από πολυεθνικές εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους, ενώ οι υπερ-πλούσιοι έχουν σταθμεύσει περίπου 7,9 τρισεκατομμύρια ευρώ στους φορολογικούς παραδείσους.

Συνολικά 4,8 τρις ευρώ, περίπου 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, είναι κρυμμένα σε έξι φορολογικούς παραδείσους,μη συνυπολογίζοντας ασφάλειες, πολυτελή σκάφη, σαλέ, πολύτιμα έργα τέχνης, που θα το εκτόξευαν στο 11% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Έτσι οι φορολογικοί παράδεισοι δεν βοηθούν μόνο τις εταιρείες να αποφύγουν τους φόρους αλλά και τους ιδιώτες. Και το ζήτημα αναβιβάζεται πέρα από οικονομικό και σε ακραία πολιτικό, καθώς ο καθένας μπορεί να παρακάμψει τους νόμους που τον ενοχλούν και να παραβιάσει την Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών τα κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς είναι εκείνα στα οποία το νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος από το 50% αντίστοιχου συντελεστή στην Ελλάδα. Και αυτά είναι τα ακόλουθα:

1. Άγιος Ευστάθιος St Eustatius

2. Άγιος Μαρίνος San Marino

3. Αλβανία Albania

4. Ανδόρα Andorra

5. Ανγκουίλα Anguilla

6. Βανουάτου Vanuatu

7. Βερμούδες Bermuda

8. Βοσνία -Ερζεγοβίνη Bosnia-Herzegovina

9. Βουλγαρία Bulgaria

10. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι British Virgin Islands

11. Γιβραλτάρ Gibraltar

12. Γκέρνσεϋ Guernsey

13. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα United Arab Emirates

14. Ιορδανία HashemiteKingdom of Jordan

15. Ιρλανδία Ireland

16. Κατάρ Qatar

17. Κόσσοβο Kosovo

18. Κύπρος Cyprus

19. Λίχτενσταϊν Liechtenstein

20. Μακάο Macau

21. Μαλδίβες Republic of Maldives

22. Μαυροβούνιο Montenegro

23. Μολδαβία Republic of Moldova

24. Μονακό Monaco

25. Μονσεράτ Montserrat

26. Μπαχάμες the Bahamas

27. Μπαχρέϊν Bahrain

28. Μπελίζ Belize

29. Μποναίρ Bonaire

30. Ναουρού Nauru

31. Νήσοι Κέϋμαν Cayman Islands

32. Νήσοι Μάρσαλ Marshall Islands

33. Νήσοι Τέρκς και Κάϊκος Turks and Caicos

34. ΝήσοςτουΜάν Isle of Man

35. Ουζμπεκιστάν Uzbekistan

36. Ομάν Oman

37. Παραγουάη Paraguay

38. ΠΓΔΜ FYROM

39. Σαουδική Αραβία Saudi Arabia

40. Σεϋχέλλες Seychelles

41. Σρι - Λάνκα Sri Lanka

42. Τζέρσεϋ Jersey

43. Ουγγαρία (Hungary)

Τουλάχιστον 300 πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται, μέσω των θυγατρικών τους Offshore, στους παραπάνω φορολογικούς παραδείσους, όπως η εταιρεία αναψυκτικών Pepsi, η αλυσίδα επίπλων IKEA και η Apple, απέδιδαν φόρους που συνήθως ήταν μικρότεροι του 1% των κερδών τους.

Ενώ είκοσι από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες δηλώνουν το ένα τέταρτο των κερδών τους σε φορολογικούς παραδείσους, με προτίμηση στο Λουξεμβούργο, το Χονγκ Κονγκ και την Ιρλανδία, σύμφωνα με έρευνα της Oxfam– Οργάνωση για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας.

Οι τράπεζες αυτές δηλώνουν στους φορολογικούς παραδείσους το 26% των κερδών τους, ήτοι 25 δις το 2015, αλλά μόνο το 12% του κύκλου εργασιών τους και το 7% των υπαλλήλων τους, σύμφωνα πάλι με την Oaxfam.

Και ενώ δηλώνουν συνολικά 628 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη στους φορολογικούς παραδείσους, δεν απασχολούν ούτε έναν υπάλληλο.

Για παράδειγμα η γαλλική BNP Paribas έβγαλε κέρδη 134 εκατ. ευρώ στα νησιά Κέιμαν, την ώρα που δεν απασχολεί εκεί ούτε έναν υπάλληλο, ενώ η γερμανική DeutscheBank ανακοίνωσε ζημιά εντός των γερμανικών συνόρων και κέρδη ύψους 1,9 δισ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους!

Έτσι οι τράπεζες μεταθέτουν τεχνητά τα κέρδη τους, προκειμένου να μειώνουν τη φορολογική συμβολή τους, να διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή των πελατών τους και να παρακάμπτουν τις κανονιστικές υποχρεώσεις τους.

Αυτή η τραγικότητα, καταδεικνύει το εύρος του προβλήματος και την πλήρη ατιμωρησία που περιβάλλει τις πρακτικές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών στους φορολογικούς παραδείσους.

Το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και το Χονγκ Κονγκ περιλαμβάνονται στους φορολογικούς παραδείσους που προτιμούν τα τραπεζικά ιδρύματα που αποτέλεσαν αντικείμενο της έρευνας.

Κατά τα άλλα, ευτυχώς που διασώθηκαν οι ευρωπαικές τράπεζες μέσα από τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις… σύμφωνα με τον κ. Ντάισενμπλουμ. Επάνω στα δανειακά χρέη των λαών που βασανίστηκαν από τα μνημόνια…ένας εκ των οποίων και ο ελληνικός!

Αυτή η άνιση και χυδαία διαχείριση της πραγματικότητας, να λεηλατούνται οι εθνικές οικονομίες , προκειμένου να επιχορηγούν τα πάρτυ των τραπεζών και των στελεχών τους, των πολυεθνικών και των ιδιωτών στους φορολογικούς παραδείσους, αντί να δημιουργούνται νοσοκομεία, σχολεία και άλλες κοινωνικές, ασφαλιστικές και πολιτιστικές υποδομές που προστατεύουν και προάγουν τον άνθρωπο, αποκαλύπτει την ιδεολογική παρακμή της σύγχρονης δημοκρατίας, της δημοκρατίας των τραπεζιτών και του κεφαλαίου που υπηρετούν.

Για ποια καταπολέμηση της διεθνούς φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής,ομιλεί ογραφικός «ποιητής» Μοσκοβισί;

Το ζητούμενο είναι να φορολογούνται μέχρι φτώχειας οι λαοί, η παραγωγή τους και οι επιχειρήσεις τους, προκειμένου να δανείζονται και να αισχροκερδούν στην πλάτη τους οι τραπεζίτες και οι πολυεθνικές που είτε έτσι είτε αλλιώς καθίστανται «υπεράνω φόρων». Μόνο έτσι μπορεί να πρυτανεύσει η διεθνική εξουσία , να καταστεί η οικονομική ολιγαρχία παγκόσμια δύναμη.



Παναγιώτα Μπλέτα: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου