Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Ο Ερντογάν και αι μωραί παρθέναι των Αθηνών

Δημήτρης Μηλάκας


Αν κάτι υπάρχει μια βεβαιότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή αποτυπώνεται πάντοτε με σαφήνεια και καθαρότητα από την Αγκυρα. Οι Τουρκικές κυβερνήσεις (οι προηγούμενες και αυτές επί Ερντογάν) ουδέποτε έκρυψαν αυτά που επιδιώκουν. Και αυτά που επιδιώκουν είναι γνωστά και τα επανέλαβε για μια φορά ακόμη δημόσια ο Τούρκος πρόεδρος στην συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά.

Τι είπε, με λίγα σαφή λόγια, ο Ερντογάν:

  • 1.Ότι οι 150.000 μουσουλμάνοι στη Θράκη είναι πατριώτες του Τούρκοι
  • 2.Ότι στο Αιγαίο υπάρχουν συνοριακές διαφορές
  • 3.Ότι υπάρχουν νησιά με αδιευκρίνιστη κυριαρχία
  • 4.Ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο
  • 5.Ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός την επόμενη του τουρκικού πραξικοπήματος του είχε υποσχεθεί ότι θα εκδώσει του οκτώ Τούρκους φυγάδες πραξικοπηματίες.

Όλα τα παραπάνω η τουρκική ηγεσία τα επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία. Τα τέσσερα πρώτα σημεία των τουρκικών θέσεων περιγράφουν την επιδίωξη της Αγκυρας να αναθεωρήσει την Συνθήκη της Λοζάνης. Το πέμπτο σημείο αποτυπώνει την τουρκική αντίληψη ότι έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει ή να επιβάλλει αποφάσεις στο ελληνικό κράτος.

Όλα τα παραπάνω ήταν γνωστά και πριν τα διατυπώσει ο Ερντογάν στη συνέντευξή του. Μάλιστα, για όλα τα παραπάνω οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις φροντίζουν να διαμορφώνουν καθημερινά μια κατάσταση που να υπενθυμίζει τις τουρκικές θέσεις με παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου. Καθημερινή είναι και η δραστηριότητα των τουρκικών (μυστικών και άλλων) υπηρεσιών στη Θράκη. Συχνές και πυκνές είναι επίσης οι υπενθυμίσεις μέσα στην Τουρκική βουλή των τουρκικών θέσεων ότι υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο (κάποια από αυτά είναι κατοικημένα από Ελληνες) που παρανόμως κατέχει η Ελλάδα.

Καθώς, λοιπόν, όλα αυτά είναι γνωστά και διακηρυγμένα με τον πιο επίσημο τρόπο η απορία και ο προβληματισμός που διατυπώνει η ελληνική κυβέρνηση για τα όσα είπε στον Παπαχελά ο Ερντογάν δεν δικαιολογείται.

Μια δικαιολογημένη απορία, ωστόσο, υπάρχει: τι άλλο περίμενε η ελληνική κυβέρνηση να ακούσει από τον Τούρκο πρόεδρο όταν τον προσκαλούσε στην Αθήνα; Μήπως η εν λόγω επίσκεψη δεν ήταν προετοιμασμένη και ώριμη για να γίνει;. ή μήπως τελικά στην ελληνική κυβέρνηση θεωρούν ότι οι νέες στενές ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα αποθαρρύνουν τον Ερντογάν;

Πριν καν ξεκινήσει η επίσκεψή του ο Ερντογάν φρόντισε να διαλύσει τις ψευδαισθήσεις των μωρών παρθένων εξ Αθηνών…

Πηγή: topontiki.gr



Δημήτρης Μηλάκας: Σχετικά με το Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου