Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

You should be here

Κώστας Γκιώνης


You should be here Σημαίνει «Θα έπρεπε να ήσουν εδώ» και είναι συνήθως ένας τρόπος διαφήμισης κάποιου τουριστικού προορισμού.

Όμως οι προορισμοί μπορεί να μην είναι πάντα τουριστικοί με την καθορισμένη έννοια του όρου, αλλά μπορεί να έχουν μία άλλη προσέγγιση πού να αφυπνίζει κομμάτια του εγκεφάλου πού η χρόνια διακοπή της λειτουργίας του, λόγω της παρατεταμένης χρήσης των ΜΜΕ έχει αδρανοποιήσει έως και εξαλείψει.

Είναι μέρη πού η ζωή δεν αξίζει τίποτα, πού οι άντρες, οι γυναίκες, τα μικρά παιδιά είναι αόρατα, διάφανα, αναλώσιμα, περαστικά σαν αστραπή όπως οι ασήμαντες ζωές τους, εκεί πού ο πόνος στήνει καθημερινά καρτέρι στους καταραμένους αυτής της γης, πού όλοι εμείς οι πολιτισμένοι δυτικοί κλείνουμε τα μάτια, κάνουμε σαν να μην υπάρχουν, μήπως και μας χολοσκάσουν την ψυχοπονιάρα μας καρδιά, η οποία έχει μεγάλο πόνο μόνο για τους jesuiδες φραγκολεβαντίνους υποκριτές και όχι γι' αυτούς τους φτωχοδιάβολους πού στο κάτω - κάτω δεν έχουμε την ίδια θρησκεία, ούτε τα ίδια ήθη και έθιμα, αλλά προπάντων την ίδια πέτσα!

Τα μέρη αυτά είναι βέβαια και μακριά, πως μπορεί να επηρεάσει την αποχαυνωμένη μας ηρεμία, άλλωστε στις περισσότερες των περιπτώσεων, για να μην πω σε όλες, υπεύθυνοι για τα δεινά τους είναι οι «πολιτισμένες» δυτικές κυβερνήσεις, είτε για να πουλάνε τα όπλα τους, είτε για να εξαθλιώνουν τους λαούς παίρνοντας μπιρ-παρά τον ορυκτό τους πλούτο, είτε γιατί οι κυβερνήσεις τους δεν είναι αρεστές, δηλαδή τσιράκια των πολιτισμένων!

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος θα έπρεπε να ήσουν στην Υεμένη και συγκεκριμένα στη πρωτεύουσα Σαναά, αλλά και την Μαρίμπ και το Αντεν πού βομβαρδίζονται ανηλεώς από την Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, εκεί πού η χολέρα με την ασιτία καταπίνουν 130 παιδιά την ημέρα!

Θα έπρεπε να ήσουν στη Λιβύη, στα περίχωρα της Τρίπολης εκεί που γίνονται τα σκλαβοπάζαρα, όπου ένας μαύρος από τη Σενεγάλη, τη Γκάμπια, η την Ερυθραία πωλείται προς 1200 δηνάρια Λιβύης δηλαδή περίπου 400 Αμερικάνικα δολάρια, όσο μισό I-Phone!

Θα έπρεπε να ήσουν στο σχετικά νέο κράτος, το Νότιο Σουδάν και συγκεκριμένα στις νότιες επαρχίες, όπως στις πόλεις Αουειλ, Λεέρ, Μαγεντίτ και Αμοτίκ που ο λιμός σαρώνει, ο μισός πληθυσμός τρώει φύλλα από τα δέντρα και ο πληθωρισμός τρέχει με 800%! και αναγκάζει το πληθυσμό να κάνει το μακρύ ταξίδι του ξεριζωμού!

Θα έπρεπε να ήσουν στη Μιανμάρ, στη βόρια επαρχία Ρακίν, στη πόλη Τσούτ Πιν, εκεί πού ο στρατός της Μιανμάρ βιάζει, αποκεφαλίζει και καίει ζωντανούς τη μουσουλμανική κοινότητα των Ροχίνγκια, οι οποίοι μεταναστεύουν για να σωθούν στη γειτονικό Μπαγκλαντές, όπου και εκεί δεν είναι καλοδεχούμενοι!

Θα έπρεπε να ήσουν στα φτωχά προάστια των Αμερικάνικων μεγαλουπόλεων, όπου η ζωή του κάθε μαύρου εξαρτάται από την τρέλα της στιγμής του κάθε καυλωμένου μπάτσου, το 2015 1146 μαύροι μετοίκησαν στον άλλο κόσμο!

You should be here, για να καταλάβεις πως αφανίζεται ένας λαός, για να σωθούν μερικές τράπεζες, να καταλάβεις ότι οι νόμοι υπάρχουν για τους αδύναμους, να δεις πως ξευτιλίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πως η προπαγάνδα ενοχοποιεί έναν ολόκληρο λαό, του αφαιρεί την εθνική του κυριαρχία, τον κάνει δούλο, χωρίς να ρίξει μία σφαίρα, χωρίς να μετακινήσει στρατό, χωρίς να σηκώσει ένα αεροπλάνο, μετακινώντας μόνο καμιά δεκαριά χαρτογιακάδες οι οποίοι το μόνο πού κάνουν είναι να ξερνάνε νούμερα, σε μας τα νούμερα πού τους ανεχόμαστε!

You should be here σου λέω.........




Κώστας Γκιώνης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου