Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Ο Τραμπ, οι απόπατοι και ο νεοφιλελεύθερος ολοκληρωτισμός

Γιώργος X. Παπασωτηρίου


Ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτός που χαρακτήρισε κάποιες «χώρες-απόπατους» και κατ’ επέκταση τους λαούς τους «περιττώματα» δεν είναι απλώς ρατσιστής, είναι και ναζιστής. Γιατί είναι ναζί όποιος δεν σέβεται την αξίωση της διιστορικής ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Γιατί το να είσαι από την Αϊτή ή το Κογκό δεν σε κάνει λιγότερο πολιτισμένο και συνεπώς λιγότερο άνθρωπο απ’ ό.τι αν είσαι από το Κάνσας ή τη Νέα Υόρκη. Γιατί είναι ναζί όποιος αντικατέστησε την υψηλή έννοια της ανθρωπότητας με τη δική του τοπική, εθνική, ιδεολογική ένταξη(όπως η δήθεν ανωτερότητα της λευκής φυλής), επιδεικνύοντας αγριότητα εναντίον εκείνων που δεν μοιράζονται αυτή την ένταξη. Γιατί η ξενοφοβία γίνεται ρατσισμός και φασισμός, όταν συνδέεται με την ιδέα της ανωτερότητας της φυλής και του έθνους.

Στην περίπτωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνεται η Χάνα Άρεντ που μιλούσε για τους νέους ολοκληρωτισμούς όπου οι άνθρωποι δεν θα είναι «άχρηστοι», όπως στους παλιούς ολοκληρωτισμούς, αλλά εντελώς «περιττώματα», δηλαδή «περιττοί». Θα είναι περιττοί οι μετανάστες, περιττοί οι εργαζόμενοι, περιττοί οι πλεονάζοντες νέοι, περιττοί οι γέροντες. Γιατί οι «απόπατοι» δεν είναι μακριά, είναι κι εδώ, είναι δίπλα, είναι οι «κοινωνικοί απόπατοι» στα πεζοδρόμια του Μπρονξ, είναι οι «κοινωνικοί απόπατοι» στις γέφυρες του Τάμεση και του Σηκουάνα. Είναι τα νέα κρεματόρια της ανεργίας και της ημι-ανεργίας(κατ’ ευφημισμό «ημι-απασχόλησης»), συνώνυμα και τα δύο της εξαθλίωσης, της απώλειας του προσώπου, του νοήματος της ζωής, οι νέοι «κοινωνικοί απόπατοι», που δημιούργησε ο άγριος νεοφιλελευθερισμός του Τραμπ και των ομοίων του.

Σε ένα τέτοιο ολοκληρωτικό σύστημα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και μάλιστα αυτά της καταναγκαστικής εργασίας δεν είναι πιθανώς οικονομικά χρήσιμα αλλά είναι οντολογικά απαραίτητα. Γιατί για να εξασφαλιστεί η βασιλεία της… αλήθειας του κάθε «ανώτερου» Τραμπ, πρέπει να εκκαθαριστεί, ταυτόχρονα ο Άλλος και ο αυθορμητισμός, ό,τι δηλαδή συγκροτεί τη μοναδικότητα της ανθρώπινης ταυτότητας. Γιατί η ακραία πολιτική των νεοφιλελεύθερων αποβλέπει, πέραν της φυσικής εξόντωσης του αντιπάλου, στη μεταφυσική εξαφάνιση του Πολλαπλού μέσα στο Ένα...

Πηγή: artinews.gr



Γιώργος X. Παπασωτηρίου: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου